A legordítóbb korrupciós esetek is büntetlenül maradnak az Európai Parlamentben

Továbbra sem érnek sokat az EP korrupcióellenes intézkedései. Bár a brüsszeli korrupciós botrány árnyékában tavaly elfogadott egy szigorítást a testület, a szabályok továbbra is erőtlenek.

Forrás: Politico2024. 03. 20. 9:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár tavaly szeptemberben elfogadtak egy új szabályt az Európai Parlamentben az összeférhetetlenséggel kapcsolatban, az mit sem ér, ha nem tartatják be. Még az is lehet, hogy a felszínen szigorításnak tűnő rendelkezés inkább megkönnyíti a hasonló esetek eltussolását – figyelmeztet Nick Aiossa, a Transparency International EU igazgatója.

Az új szabályozás egyik pontja szerint az érintett képviselőknek nyilatkozatot kell benyújtaniuk arról, hogy tudomásuk van az összeférhetetlenségről – arra azonban már semmi nem kötelezi őket, hogy meg is szüntessék azt. A benyújtandó nyilatkozatok nagy száma miatt az új kötelezettség még hozzá is járulhat az esetek elsikkadásához – mutat rá a szakértő.

Ráadásul olyan lényegi szigorításokról szóló javaslatokat, amelyek megtiltanák, hogy a képviselők lobbicsoportoknak dolgozzanak vagy tanácsadói tevékenységet folytassanak, nem szavazott meg a testület.

A szabályozáson tátongó lyukakra kiváló példa Markus Ferber német EP-képviselő esete, aki olyan EU-s pénzügyi szabályozásokkal kapcsolatban folytatott tanácsadói tevékenységet, amelyeknek a kidolgozásában részt vett. A Politico brüsszeli hírportál szerint a német politikus egymillió eurót zsebelt be ebből a tevékenységből (természetesen a képviselői járandóságán felül), ügyvédje azonban tagadja az ezzel kapcsolatos vádakat.

Ferber emellett reklámozta is az egyik svájci bank, a Cfinancials TIPER nevű szolgáltatását, amely az EU pénzügyi szabályainak útvesztőjében segít eligazodni – és amelyet történetesen Ferber közreműködésével fejlesztettek ki. Arról nincs adat, hogy ezért kapott-e ellenszolgáltatást. Az esetet az EP és az EU korrupcióellenes hatósága, az OLAF is vizsgálta

és egyik testület sem talált kivetnivalót a német politikus tevékenységében.

Ferber már bejelentette, hogy az idei EP-választáson ismét indul. 

Borítókép: Az Európai Parlament épülete Strasbourgban (Fotó: Pixabay, Endzeiter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.