Az orosz–ukrán háború miatt egyre többször jelennek meg az ifjúsági tisztek a német iskolákban

Németországban a Bundeswehr ifjúsági tisztjei tartanak előadásokat a diákoknak a biztonságpolitikáról. A legnagyobb német oktatási szakszervezet tiltakozik ez ellen.

Forrás: Tagesschau2024. 03. 11. 7:42
Háború
Illusztráció (Fotó: Pexels) Fotó: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Úgy éreztem, hogy a katonai hivatásról is tanultam valamit. Különösen izgalmas volt megismerni a személyes útját. De nem éreztem úgy, mintha valaki munkát akart volna ajánlani nekem – jelentette ki egy diáklány Németországban, miután egy ifjúsági tiszt tartott előadást az iskolájában a biztonságpolitikáról, jelent meg a Tagesschau hírportálon.

 

Egyre több a vita abból a német iskolákban, hogy tisztek látogatják meg az osztályokat, és mesélnek a munkájukról, valamint  a biztonságpolitika kérdéseiről. 

Az ifjúsági tisztek a német haderő információs szolgálata alá tartoznak. Elsősorban az iskolák hívják meg őket, ahol tájékoztatnak a Bundeswehr külföldi céljairól és a belföldi tevékenységéről.

2022-ben 4308 előadást tartottak. A pandémiát megelőző időszakban ez a szám átlagosan 3350 volt évente. A hírportálnak nyilatkozó ifjúsági tiszt szerint az előadások számának növekedése összefüggésben van az orosz–ukrán háború kitörésével, azóta megnövekedett az érdeklődés az iskolák részéről. Ha felmerül az igény, akkor az előadásokon túl éjszakai kirándulásokon, csapatlátogatáson és szimulációs játékokon is részt vehetnek a diákok. 

Az Oktatási és Tudományos Szakszervezet a Budeswehr befolyásának visszaszorításáért kampányol az iskolákban. Véleményük szerint az előadások reklámot jelentenek a haderőnek. Továbbá kérik, hogy a békekezdeményezések is ugyanolyan hangsúlyt kapjanak az oktatási intézményekben, mint a Bundeswehr tevékenysége. 

Claudia Koch, a Szövetségi Szülői Tanács munkatársa kifejtette, hogy széles skálán mozog a szülők hozzáállása, kiemelte, hogy

nem akarunk semmilyen szabályozást hozni. Ez nem a mi feladatunk. Minden a látogatások megfelelő integrálásán múlik, ez pedig a tanár felkészültségétől és nyomon követéstől függ.

Christian Brauers, aki politikát és társadalomtudományokat tanít a Lise-Meitner-Gymnasiumban az alsó-rajnai Geldernben, elmondta, hogy rendszeresen szervez a diákjainak ilyen előadást, és egy alkalommal érezte azt, hogy a haderőt propagálja az ifjúsági tiszt.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.