Brüsszel át akarja venni az uralmat a média felett

Az Európai Parlament plenáris ülésén téma volt az európai tömegtájékoztatás szabadságáról szóló jogszabály. Brüsszeli olvasatban ez a média sokszínűségének virágzásához, jobboldali olvasatban, a valós hatást vizsgálva azonban totális cenzúrához vezetne.

2024. 03. 12. 20:26
BOCSKOR Andrea
Bocskor Andrea EP-képviselõ az Európai Parlament oktatási és kulturális szakbizottsága jövő heti budapesti látogatásáról tartott budapesti sajtótájékoztatón 2022. október 28-án Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament plenáris ülése elé került ismét az európai tömegtájékoztatás szabadságáról szóló jogszabály. A brüsszeli buborékban a jelentés előadója, Sabine Verheyen német kereszténydemokrata politikus a következőket mondta:

Ez a jogszabály egy olyan környezetet hoz létre, amelyben a média sokszínűsége és a demokratikus diskurzus virágozhat.

Verheyen mindezt azok után mondta, hogy részletesen felsorolta, hogy milyen jogköröket terveznek kibővíteni, annak érdekében, hogy Brüsszel különböző médiahatóságokat hozhasson létre, amelyeknek aztán befolyása lenne az európai szerkesztőségek munkájára és korlátozhatná a politikai pártok véleménynyilvánítását kampányidőszakban.

A momentumos Donáth Anna a többnyire üres terem előtt előadta szokásos műsorát, számonkérve az Európai Bizottságot, hogy lépjen fel az Orbán-kormány ellen. A liberális képviselő azt kérte társaitól, hogy támogassák a törvényjavaslatot.

A jobboldali képviselők felszólalásaikban igyekeztek felhívni a figyelmet a törvényjavaslat sötét, valódi tartalmára. Köztük Bocskor Andrea, a Fidesz EP-képviselője is, aki elsősorban emlékeztette a plénumot, hogy az európai médiaszabadság-törvény létrehozását még Ursula von der Leyen bizottsági elnök jelentette be, aminek célja a médiapluralizmus és a média szabadságának uniós szintű elősegítése.

Valójában azonban ez egy brüsszeli cenzúratörvény. Ez egy újabb beavatkozási kísérlet a tagállamok szuverenitásába, a média feletti totális kontroll kiépítését célozza

– mondta, külön kiemelve, hogy ezzel szemben Magyarország elkötelezett a sokszínű média és szabad véleménynyilvánítás iránt és ezt már 1848-ban is tudtuk. Bocskor Andrea a közelgő választások fényében különösen nem tudta másként értékelni a brüsszeli törekvést, mint egy újabb eszköz létrehozását a jobboldal gyengítésére.

Borítókép: Bocskor Andrea EP-képviselő (Fidesz) az Európai Parlament oktatási és kulturális szakbizottsága jövő heti budapesti látogatásáról tartott budapesti sajtótájékoztatón (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.