Brüsszel döntött a gáztranzitról

– Az EU nem érdekelt a gáztranzit-megállapodás meghosszabbításában, amely 2024. december 31-én jár le, de tanulmányozzuk az ukrán gáz és az ukrán gázszállító rendszer, gáztároló létesítmények felhasználásának lehetőségét – jelentette ki Kadri Simson uniós energiaügyi biztos.

2024. 03. 04. 20:49
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió 2025-től lemond az ukrán gáztranzitról, de továbbra is használni kívánja az ukrán gázszállító rendszert, különösen a gáztárolókat. Ezt Kadri Simson, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa jelentette be az uniós tagállamok energiaügyi minisztereinek tanácskozás után.

Az EU nem érdekelt az Oroszországgal kötött gáztranzit-megállapodás meghosszabbításában, amely 2024. december 31-én jár le, de tanulmányozzuk az ukrán gáz és az ukrán gázszállító rendszer, gáztároló létesítmények felhasználásának lehetőségét a tárolásra. Az európai vállalatok már tavaly is használták az ukrán gáztárolókat

– fogalmazott az energiaügyi biztos. 

Megjegyezte ugyanakkor, hogy továbbra sincs egyetértés a tagállamok között abban, hogy az oroszországi LNG-t, vagyis a cseppfolyósított földgázt is betiltsák uniós szinten. Simson szerint az Európai Parlament áprilisi strasbourgi ülésén fog szavazni az Európai Bizottságnak az uniós gázirányelv kiegészítésére vonatkozó javaslatairól, amelyek célja, hogy az uniós országok orosz LNG-beszerzésének csökkentését eredményezzék.

A biztos szerint a RePowerEU programban szerepel az a célkitűzés, hogy 2027-ig teljesen le kell állítani az Oroszországból származó gáz és minden más klasszikus üzemanyag beszerzését. Az Európai Bizottság folytatni kívánja e cél megvalósítását. Mint Simson elismerte,

Brüsszel minden erőfeszítése ellenére 2023-ban az EU teljes gázimportjának 15 százaléka Oroszországból származik, ebből 14 milliárd köbmétert Ukrajnán keresztül szállítottak, 18 milliárd köbmétert pedig LNG formájában vásároltak. Oroszország részesedése 2022-ben az összes uniós gázbeszerzés 22 százaléka, 2021-ben pedig 45 százaléka volt.

Korábban lapunk is beszámolt arról, hogy az uniós országok orosz LNG-vásárlásai 2022 óta 40 százalékkal nőttek. 

Így tömik a háborúzó Putyin zsebét a franciák és a németek

Miközben az Európai Unióban egy-két kivételtől eltekintve habzó szájjal követelik az Oroszország ellen irányuló szankciók folyamatos bővítését, mondván hogy ki kell éheztetni az agresszor Vlagyimir Putyin elnököt, néhány uniós ország szépen bevásárolt tavaly az orosz cseppfolyósított földgázból (LNG).

Az Oroszországból Franciaországba irányuló cseppfolyósítottföldgáz-szállítások 41 százalékkal nőttek 2023 első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához képest 

– legalábbis erről beszélt a Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek Artem Sztudennikov, a külügyminisztérium európai osztályának igazgatója.

Az Urgewald német nonprofit környezetvédelmi és emberi jogi szervezet közölte, hogy Németország továbbra is Hollandián és Belgiumon keresztül vásárol orosz gázt. Utóbbi LNG formában szerzett gázt Oroszországtól, írta meg az angol nyelvű Al Mayadeen

A német kormány nem akar közvetlen gázimportot Oroszországból, de közvetve mégis érkezik orosz gáz. Ez politikailag gyenge lábakon áll. A kormánynak azt kellene szorgalmaznia, hogy európai szinten tiltsák be az orosz gáz importját az EU-ba, valamint a reexportot. Máskülönben nem garantálható, hogy az orosz gáz nem jut el Németországba – jelentette ki az Urgewald szóvivője.

„Az Urgewald rövid áttekintést tesz közzé a németországi gázszállítókról, amely egyebek mellett az Oroszországgal fennálló kapcsolatát mutatja be” – áll a szervezet közleményében.

Az adatok szerint Németország az Oroszországból Hollandiába és Belgiumba érkező LNG visszagázosítása után szerez orosz földgázt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: VladSV)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.