Ekkor vetheti be Putyin a taktikai nukleáris fegyvereit

A lengyel hadsereg vezérkari főnökének egykori helyettese, Leon Komornicki szerint ha a NATO-hadsereg bevonulna Ukrajnába, akkor Vlagyimir Putyin azt hadüzenetnek tekintené, és bevetné a taktikai atomfegyvereket. A tábornok azt is elmondta, hogy véleménye szerint az orosz elnök csökkentette az ilyen fegyverek használatának küszöbét. Az egykori magas rangú tábornok szerint az Emmanuel Macron-féle nyugati kijelentések alátámasztják Putyin narratíváját, és minden érvet megadnak ahhoz, hogy az oroszok bevessék a taktikai atomfegyvereket.

2024. 03. 01. 12:12
SOJGU, Szergej; PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) és Szergej Sojgu védelmi miniszter megbeszélést folytat a moszkvai Kremlben 2024. február 20-án Fotó: MTI/EPA pool/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Alekszandr Kazakov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyel hadsereg vezérkari főnökének egykori helyettese, Leon Komornicki nyugalmazott tábornok úgy véli: ha a NATO-csapatok belépnének Ukrajnába, Vlagyimir Putyin orosz elnök taktikai atomfegyvereket használna. Oroszországot nem nyugati viszonylatban kell mérni – írja a wPolityce című lap a tábornok egyik interjúja alapján.

PUTYIN, Vlagyimir
Járókelők nézik Vlagyimir Putyin orosz elnök évértékelő beszédének élő közvetítését óriáskivetítőn Moszkvában 2024. február 29-én. Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Komornicki tábornok Vlagyimir Putyin orosz elnök szavaira utalva megjegyezte: nem ez az első alkalom, hogy nukleáris fegyverekkel ijesztget. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Emmanuel Macron francia elnök legutóbbi nagy visszhangot kiváltó nyilatkozata alátámasztja az orosz narratívát, és egy verbális eszköz Putyin kezében, ami Putyin a csütörtöki beszédében nem hagyott szó nélkül. Komornickij tábornok szerint a Nyugat azért táplálja az orosz propagandát, mert nem értik Oroszországot.

Meg kell érteni az ellenséget ahhoz, hogy harcolni lehessen ellene. Véleményem szerint a Nyugat egyelőre nem érti az orosz gondolkodást, azt, hogy mi az orosz hadsereg. Nem érti, hogy ez az agresszió, a katonai potenciál ma egy dübörgő hadigépezet, és úgy megy, mint egy gőzhenger, amit nehéz lesz megállítani

– jelentette ki az egykori vezérkarifőnök-helyettes.

Azt is elmondta, hogy Oroszországot és az orosz társadalmat nem szabad nyugati mércével mérni. Szavai szerint az orosz társadalom ma már túlnyomórészt Putyin mögé sorakozik fel. 

Az orosz narratíva szerint Oroszország csak belekerült ebbe a háborúba, és Emmanuel Macron nyilatkozata csak segít megerősíteni az orosz társadalmat ebben a hitben

 – vélekedett. Hangot adott annak is, hogy ez a háború az orosz narratíva szerint egy egzisztenciális háború, amit nem Ukrajnában, hanem orosz területeken vívnak. Ha egy NATO-hadsereg bevonulna Ukrajnába, akkor szerinte ez háborút jelentene Oroszországgal. 

A nyugalmazott tábornok véleménye szerint Putyin csökkentette a taktikai atomfegyverek használatának küszöbét, Oroszország pedig ezeket használná, mert Putyinnak minden érvet megadnának hozzá.

A nyugati kihívásokról szólva elmondta, hogy továbbra is támogatni kell Ukrajnát, de nem csepegtetve. Hangsúlyozta, hogy a háború megnyerése kilencven százalékban nem magukon az ukránokon múlik, hanem a nyugati országok segítségén.

Ha nem lesz segítség, akkor hamarosan összeomlik az ukrán hadsereg, amely nem lesz képes folytatni a hadviselést. Véleményem szerint ez tavasz végén, nyár elején fog bekövetkezni. Akkor az ukrán hadsereg elveszíti képességeit, amelyek kimerülnek, ha most nem kap nyugati segítséget

 – mutatott rá.

Komornickij tábornok szerint ha az ukrán hadsereg felbomlana, Putyin változatlan politikai célja az lenne, hogy polgárháborút szítson, és valamiféle Majdan-szerűséget idézzen elő az ukrán hatalom megdöntése érdekében. Hozzátette, hogy ezt már anélkül is el tudja érni, hogy az orosz hadsereg újabb területekre lépne be.

Két-három év múlva Putyin ezután a következő politikai céljához fog folyamodni, amely a közép- és kelet-európai országok NATO-n kívülre kerülésének további erőltetése. Ha ez nem történik meg, akkor véleményem szerint nem az összes, hanem csak az egyik balti államot fogja megtámadni, például Lettországot, ahol nagyszámú orosz kisebbség él, amely erősen elégedetlen

 – zárta gondolatait.

 

Borítókép:  Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Sojgu védelmi miniszter megbeszélést folytat a moszkvai Kremlben 2024. február 20-án (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Alekszandr Kazakov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.