Fényes jövő? A Zöldek ifjúsági szervezete húszórás munkahetet akar

Szerintük a németek „túl sokat dolgoznak”, a fiatalok pedig depressziósak. Inkább megadóztatnák a gazdagokat, de elutasítják azt a felfogást, hogy az ő generációjukból hiányzik az erős munkamorál.

2024. 03. 09. 12:59
munka, tanulás, dolgozat, stressz, fáradtság, fiatal (Forrás: Pexels)
Illusztráció Fotó: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Katharina Stolla, a német kormánykoalíciós zöldpárt ifjúsági tagozatának, a Grüne Jugendnek az elnöke a munkahét húsz órára csökkentését szorgalmazza, és a gazdagok drasztikus megadóztatása mellett érvel – mindezt állítólag a nyugdíjak finanszírozása érdekében.

Stolla szerint az ő generációja, miután az éghajlati mozgalom élére állt, rendkívül motivált, annak ellenére, hogy olyan kihívásokkal kell szembenéznie, mint a depresszió, a gazdasági bizonytalanság és a társadalmi felfordulás 

– hívja fel rá a figyelmet a Voice of Europe hírportál. 

Egy televíziós műsorban nemrégiben lezajlott vitában Stolla nemcsak a négynapos, harmincórás munkahetet javasolta teljes fizetéssel, hanem azt is, hogy a jövőben ezt tovább csökkentsék húszórás munkahétre

Stolla szerint ugyanis a németek túl sokat dolgoznak, és a munka tönkreteszi az embereket. „A fiatalok egyharmada depressziós, a koronavírus elvitte a fiatalságunkat, az inflációs válság miatt pedig a fiatalok azon gondolkodnak, hogyan finanszírozzák az életüket” – mondta.

A műsorban egyénként beszélt arról is, hogy egy egész Európára kiterjedő lakbérplafont vezetnének be, európai mentőakciót szerveznének a Földközi-tengeren és „milliomosadóról” is beszélt. Mint mondta: „nem engedhetjük meg magunknak a gazdagokat!”

A nyugdíjak finanszírozása érdekében Stolla a tehetősek jelentős adóemelését szorgalmazta, és arról beszélt, hogy szerint a nagy összegű örökségeket nem megfelelően adóztatják meg. Szerinte ez elszalasztott lehetőség milliárdos bevételek generálására. Úgy érvel, hogy minél nagyobb a vagyon, annál nagyobb adófizetési kötelezettséget kellene előírni.

A javaslataival kapcsolatos szkepticizmusra reagálva Stolla megkérdőjelezi a jelenlegi gazdasági rendszert, kiemelve a vagyon aránytalan eloszlását, és igazságosabb újraelosztási intézkedéseket szorgalmaz. Kitart amellett, hogy a jómódú egyéneknek többet kellene hozzájárulniuk a társadalmi szükségletek kielégítéséhez.

Ugyanakkor 

Stolla határozottan elutasítja azt a felfogást, hogy az ő generációjából hiányzik az erős munkamorál, és a társadalmi és környezetvédelmi aktivizmusban betöltött központi szerepükre hivatkozik. 

Az ő generációjának tulajdonítja, hogy élen járt a klímamozgalomban és tömeges tüntetéseket szervezett a jobboldali szélsőségek ellen, ami a társadalmi haladás iránti elkötelezettségüket bizonyítja.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.