Halálbüntetést követelnek orosz politikusok a moszkvai terrortámadás után

Vita alakult ki Oroszországban a múlt pénteki krasznogorszki terrortámadást követően, mégpedig a halálbüntetés visszaállításáról. Moszkva ugyanis közel harminc éve vezetett be moratóriumot a halálbüntetésre vonatkozóan – eleget téve az Európa Tanács követelményeinek, ám a testületből Ukrajna megtámadása miatt 2022 tavaszán kizárták a keleti nagyhatalmat.

2024. 03. 27. 5:45
Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) sajtószolgálatának videófelvételéről készített képén a krasznogorszki terrorcselekmény elkövetőit viszik az SZK moszkvai székházában 2024. március 24-én. Fotó: - Forrás: MTI/EPA/Orosz Nyomozó Bizottság sajtószolgálata
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több orosz politikus vetette fel az elmúlt napokban, hogy hazájukban állítsák vissza a halálbüntetést. Múlt pénteken ugyanis a Moszkvától nem messze fekvő Krasznogorszkban, a Crocus City Hall nevű kulturális központban terrortámadást hajtottak végre, a merényletet az Iszlám Állam afganisztáni, Horaszán nevű ága (ISIS-K) vállalta magára. Az akció során legkevesebb 139-en vesztették életüket, az elmúlt két évtized Oroszországban elkövetett legtöbb halálos áldozatot követelő támadásaként tartják számon.

Vissza kell hozni a halálbüntetést, ha terrorizmusról és gyilkosságról van szó

– hívta fel a figyelmet még szombaton Jurij Afonin, az állami duma (parlament alsóháza) biztonsági bizottságának helyettes vezetője.

Hasonló álláspontjának adott hangot Dmitrij Medvegyev, az Orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese, volt orosz elnök és miniszterelnök. „A terroristák csak a megtorló terrort értik. Halált a halálért” – írta a politikus Telegram-oldalán. Csatlakozott a sorhoz továbbá Vlagyimir Vasziljev, az Egységes Oroszország Párt frakcióvezetője is, aki a The Telegraph brit napilap közlése szerint úgy fogalmazott, „olyan döntés születik, mely megfelel a társadalom hangulatának és elvárásainak”.

Noha korábban a Kreml közölte, nem fontolgatja a halálbüntetés újbóli bevezetését, kedden összeült az ügyben a parlament alsóháza: a képviselők arról tárgyaltak, hogy eltöröljék-e a halálbüntetés moratóriumát, mely közel harminc éve van érvényben. Szergej Mironov, az Igazságos Oroszország párt vezetője népszavazásra bocsátaná a halálbüntetés visszaállításának kérdését, mondván, az ország lakosságának is legyen beleszólása az ügybe. Egyúttal saját álláspontját is megosztotta:

a söpredéknek, akik ilyen atrocitást találtak ki, tudniuk kell, milyen megtorlás vár rájuk

– fogalmazott.

A krasznogorszki terrortámadás nyolcadik vádlottja, Aliser Kaszimov a tárgyalása előtti meghallgatásán a moszkvai Baszmannij kerület bíróságán 2024. március 26-án. Fotó: MTI/EPA/Baszmanniji kerületi bíróság

Ahhoz, hogy a halálbüntetés ismét kiszabható legyen, alkotmánymódosításra van szükség – tekintve, hogy az orosz alkotmányban továbbra is szerepel a büntetés, melyre moratórium vonatkozik.  Vjecseszlav Volodin, az állami duma elnöke kiemelte, korábban csupán az Európa Tanács követelményeinek igyekeztek megfelelni

A moratórium mellett ugyanis még 1996-ban döntött Moszkva, az Európa Tanácshoz való csatlakozás miatt, ám eltörlése már 2022-ben is felmerült, amikor Ukrajna megtámadása miatt Oroszországot kizárták a testületből.

A krasznogorszki terrortámadás ügyében folyamatosan zajlanak az események Oroszországban: kedden már egy nyolcadik vádlottat is előzetes letartóztatásba helyeztek. Az MTI közlése szerint Aliser Kaszimov orosz állampolgár, aki a tádzsik többségű kirgizisztáni Os városból származik, a nyomozás szerint lakást adott bérbe a terroristáknak. Kaszimov azt mondta, hogy a bérbeadás az Avito kereskedelmi portálon keresztül történt, és nem volt tudomása a terroristák terveiről. A terrortámadással kapcsolatban eddig letartóztatott vádlottak mind tádzsik nemzetiségűek, hárman közülük honosított orosz állampolgárok.

Borítókép: Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) sajtószolgálatának videófelvételéről készített képén a krasznogorszki terrorcselekmény elkövetőit viszik az SZK moszkvai székházában 2024. március 24-én (Fotó: MTI/EPA/Orosz Nyomozó Bizottság sajtószolgálata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.