Koszovó elszakadása precedenst teremtett, s ez nem tetszik a Nyugatnak + videó

A szerb elnök szerint a nyugati hatalmak minden aduászt kivennének Moszkva kezéből. Ezért is támogatják Koszovót Szerbiával szemben.

2024. 03. 30. 6:58
Serbian President Aleksandar Vucic
Alekszandar Vucsics szerb elnök (Fotó: Filip Stevanovic / ANADOLU / Anadolu via AFP) Fotó: Anadolu via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerbia rendkívül nehéz politikai helyzetben van. Ezt mondta a nyilvánossághoz intézett beszédében Alekszandar Vucsics.

Attól tartok, ezúttal tényleg nem a mi hibánkból, hanem a geopolitikai helyzet miatt, de nagy árat fizetünk

– mondta a szerb köztársasági elnök.

A koszovói szerbek miatt aggódik a szerb elnök. (Fotó: Filip Stevanovic / ANADOLU / Anadolu via AFP)
A koszovói szerbek miatt aggódik a szerb elnök. Fotó: Filip Stevanovic/Anadolu/Anadolu via AFP

Az államfő felsorolta beszédében, hogy miért nagy a nyomásgyakorlás a balkáni országon. Az okok közé a következőket sorolta: Szerbia katonailag semleges ország, az orosz–ukrán háború kapcsán Belgrád elítélte a szuverén ország elleni támadást, de nem csatlakozott a Moszkva elleni szankciókhoz.

A harmadik ok pedig az, hogy a nyugati országok nagy nyomást éreznek az orosz erők ukrajnai előretörése és a Moszkvából érkező esetleges jövőbeni politikai üzenetek miatt, amelyek gyakran emlegetik Koszovót mint precedenst.

Pontosan ezért kell minden aduászt kivenni Vlagyimir Putyin kezéből, emiatt Szerbia és a szerb nép gyakran nemcsak Pristina, hanem mindazok célpontjai közé kerül, akik támogatták őket

 – magyarázta Vucsics.

A szerb elnök elmondta, hogy országa kiemelt érdeke a béke megőrzése, de szabadság nélkül Szerbia nem tud létezni, s erre büszke. Kijelentette, hogy amióta Pristinában Albin Kurti került hatalomra, csaknem ötszáz etnikai alapú incidens történt Koszovóban, s ez nagy növekedés az előző adatokhoz képest.

Mint a lapunknak nyilatkozó szakértő a minap megerősítette, valójában egy újabb konfliktus senkinek sem lenne érdeke a Balkánon, legalábbis senkinek sem lenne jó, és értelme sem lenne. Palusek Erik, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Nemzetközi Főigazgatói Iroda főreferense szerint, 

a szerbek nagyon jól tudják, hogy Koszovó mögött továbbra is felsorakoznak a NATO tagállamai, amelyek ellen Szerbiának semmiféle esélye nem lenne egy katonai konfliktusban. Ezt a koszovói vezetés is jól tudja, és annak ellenére, hogy nincs normális, rendesen felszerelt hadseregük, ez számukra is egyfajta biztosítékot jelent.

Borítókép: Alekszandar Vucsics szerb elnök (Fotó: Filip Stevanovic/Anadolu/Anadolu via AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.