Orosz–ukrán háború: az ukrán hadsereg kálváriájáról beszélt egy bennfentes

Az ukrán hadsereg a lőszerhiánynál is jobban szenved a létszámhiánytól – állítja Franz-Stefan Gady katonai elemző, miután az orosz–ukrán háború frontján járt.

Forrás: V4NA2024. 03. 25. 5:10
Ukrainian soldier on the front near Klyshchivka in the Donetsk region of eastern Ukraine, during the Russia-Ukraine war (Photo: MTI/AP/Irina Ribakova/Irina Ribakova)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz–ukrán háborúról szóló tudósításokat egyre inkább pesszimista hangvétel jellemzi, ami az ukrajnai katonai helyzetet illeti. 

A harci morál a fronton még mindig nagyon magas. De az egy évvel ezelőtti, az offenzíva kezdete előtti látogatásomhoz képest bizonyos céltalanság érzékelhető. Akkoriban egyetlen célt kellett elérni: áttörni az orosz védelmi vonalakat. Jelenleg inkább a perspektíva hiánya tapasztalható a csapatok körében

– jelentette ki a német sajtónak Franz-Stefan Gady katonai tanácsadó és elemző, miután ellátogatott a frontra. 

Ukrán katona a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvõ Kliscsijivka közelében húzódó fronton  az orosz–ukrán háborúban (Fotó: MTI/AP/Irina Ribakova/Irina Ribakova)
Ukrán katona a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvõ Kliscsijivka közelében húzódó fronton  az orosz–ukrán háborúban (Fotó: MTI/AP/Irina Ribakova/Irina Ribakova)

A V4NA nemzetközi hírügynökség szemléje szerint Gady ennek kapcsán úgy fogalmazott:

Beszéltünk többek között magas rangú katonai képviselőkkel Kijevben, és az idei évre vonatkozó aktív védelmi stratégiájuk az, hogy az ukrán terület minden darabját meg fogják védeni. A frontot tartani kell, de lehetnek stratégiai visszavonulások is.

Kiszámolta, hogy az ukrán hadseregnek naponta két-három ezer lőszerre van szüksége ahhoz, hogy fenntarthassa a védelmi stratégiát. Ukrajnának jelenleg még van elegendő tüzérségi lőszere ehhez, bár úgy tűnik, hogy egyre csak fogynak a készletek. Ráadásul ha jóvá is hagyják az amerikai segélycsomagot, az hetekig nem érkezhet meg az orosz–ukrán háborúba. Franz-Stefan Gady szerint a fő probléma inkább a személyzet hiánya.

Ez a legnehezebb probléma, és nem lehet azonnal megoldani. Hónapokba telik, mire új katonákat tudnak a frontra küldeni, és valószínűleg nem lesznek készen a nyár vége előtt. Megfelelően ki kell képezni őket, mert a rosszul kiképzett katonák bevetése növeli a magas veszteségek kockázatát, csökkenti a motivációt és a harci hatékonyságot – amint azt a tavalyi ellentámadás is megmutatta. Mi nyugaton azonban osztozunk a felelősségben a személyzeti helyzetért

– jelentette ki a tanácsadó, arra utalva, hogy hamarosan nyugati katonák is érkezhetnek az orosz–ukrán háborúba. 

Franz-Stefan Gady kitért arra is, hogy az oroszoknak sikerült stabilan tartaniuk a létszámot, és havonta több tízezer katonát tudnak toborozni, így a veszteségeket pótolják, és a csapatok nem veszítenek a harci hatékonyságukból. A tüzérségi lőszer tekintetében sincsenek problémái az oroszoknak.

Az ukrán hadsereg még a lőszerhiánynál is jobban szenved a létszámhiánytól (Fotó: Gian Marco Benedetto / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Az ukrán hadsereg még a lőszerhiánynál is jobban szenved a létszámhiánytól (Fotó: Gian Marco Benedetto/ANADOLU/Anadolu via AFP)

Nem látok igazi problémát az orosz fegyveres erők számára az idén, de legalábbis 2025 első feléig biztosan, amíg van elég tartalék

– magyarázta a katonai szakértő a német sajtónak. Úgy vélte, az orosz fegyveres erők támadóképessége növekedni fog a következő hónapokban, hacsak nem követnek el valamilyen végzetes műveleti vagy stratégiai hibát.

Borítókép: Az ukrán hadsereg a lőszerhiánynál is jobban szenved a létszámhiánytól  (Fotó: Diego Herrera Carcedo/ANADOLU/Anadolu via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.