Az orosz külügy páros lábbal szállt bele a svédekbe a NATO-csatlakozás után

Nemrég Svédország csatlakozott a NATO-hoz, ezzel kapcsolatban Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő osztott meg a közösségi oldalán egy bejegyzést, amelyet egy svéd felmérésre alapozott.

2024. 04. 02. 16:54
Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő (Fotó: Anadolu via AFP/SEFA KARACAN)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 –Tudjuk, hogy magukat a svédeket senki sem kérdezte meg erről, de a minap a Göteborgs-Posten című svéd lap közölte az egyik közvélemény-kutatás eredményét arról, hogy a svédek hogyan vélekednek a katonai szövetséghez való csatlakozásról. A felmérésben több mint ezer 18 év feletti ember vett részt. A számok árulkodók – jelentette ki Marija Zaharova.

 

A svédeket arra kérték, hogy nyilatkozzanak arról, hogy svéd katonákat küldenének-e a NATO harci vagy hadgyakorlatain való részvételre. Ötből három állampolgár ellenezte ezt.

Ulf Kristersson kabinetjének a NATO-csatlakozásról szóló döntése maga is polarizálta a svéd társadalmat. Az ország fele határozottan ellenzi az észak-atlanti szövetséghez való csatlakozást. A svédek még csak most kezdik felismerni a helyzet súlyosságát

– vonta le a következtetést az orosz külügyi szóvivő, aki felidézte, hogy Jan Guilloux svéd szakértő az ország vezető politikai napilapjában is arról írt, hogy Svédország most az Egyesült Államok vazallusává válik.

Az orosz–ukrán háború árnyékában az emberek egyre többször teszik fel a kérdést, miszerint a NATO és az USA megnövekedett katonai jelenléte Svédországban azt jelenti, hogy Svédországot most már bevonják-e a NATO és Oroszország közötti katonai vitába.

A NATO-tagság Svédország számára kockázatos és költséges prioritásváltást jelent. És természetesen a svéd nép egyáltalán nem akarja. Ezért nem szerveztek népszavazást a csatlakozásról

– írta a Telegramon Marija Zaharova.

A NATO fennállásának 75. évfordulója kapcsán Nyikolaj Patrusev, az orosz Biztonsági Tanács titkára is beleszállt a védelmi szövetségbe. Egy interjúban azt mondta:

A szövetség 75 év alatt több mint húsz nagy katonai műveletet hajtott végre. Emellett a NATO egyes országai többször is részt vettek az USA által létrehozott szövetségen kívüli katonai koalíciókban. Ezért nevetségesen hangzik, hogy a városok és országok pusztulásának, békés emberek ezreinek elpusztításának létező tényeit tagadja. Az egész NATO-politika Washington utasításain alapul. A szövetséget arra használja fel, hogy fenntartsa fegyveres jelenlétét Európában.

Patrusev azt is megjegyezte, hogy véleménye szerint a szövetség nem riad vissza attól sem, hogy terrorista szervezeteket használjon fel, ha az érdekei úgy kívánják.

 

Borítókép: Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő (Fotó: Anadolu via AFP/Sefa Karacan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.