Egy „magányos farkast” sejtenek a brit politikusokat szexképekkel kompromittálni próbáló akció mögött

Az Egyesült Királyságban az eddig rendelkezésre álló információk szerint a politikusokat és közéleti személyeket kompromittálni próbáló szextingbotrány mögött egy magányos elkövető állhat. A rendőrség és kiberbiztonsági szakértők szerint semmi sem utal arra, hogy egy ellenséges állam állna a botrány mögött.

2024. 04. 12. 12:38
brit parlament, Egyesült Királyság
A 2022. június 6-án készült felvételen Nagy-Britannia nemzeti zászlaja lobog a szélben a londoni Parlament épületén Fotó: Niklas HALLE'N / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy lapunk arról korábban beszámolt, több brit képviselő, parlamenti dolgozó, sőt egy politikai újságíró is kapott WhatsApp-üzeneteket egy számukra ismeretlen számról. Az érintetteket feltehetően kompromittálni próbáltak meztelen fotókat tartalmazó kéretlen üzenetekkel, azonban volt, aki bedőlt az üzeneteknek.

A támadó következetlen volt az eddig rendelkezésre álló információk szerint (Fotó: Pixabay)

A Politico most arról ír, hogy Egyesült Királyság kormánya egyelőre egyetlen lehetőséget sem zár ki, de egy „magányos farkast” gyanít a legalább két tucat embert érintő szextingbotrány mögött, de az eddigi fejlemények szerint nem egy ellenséges állam akciójának tekintik. Ciaran Martin, a Nemzeti Kiberbiztonsági Központ korábbi vezérigazgatója elmondta, hogy az információk amit a zsarolással kerestek, nem az, amit egy nemzetállamtól elvárnának.

Ez nem hasonlít azokra a digitális kémkedésekre vagy emberi befolyásolási műveletekre, amelyeket a múltban ellenséges államokból láttunk

– mondta Martin.

Rishi Sunak brit miniszterelnök szerdán reagált a botrányra, figyelmeztetve, hogy „sok rossz szereplő van, amint azt világszerte látjuk, akik megpróbálnak kárt okozni demokratikus folyamatainkban”. Azonban sem a kormány, sem a Metropolitan Police, amely hírszerzési tisztviselők segítségével vezeti a nyomozást, nem kommentálta, hogy ki lehet a felelős.

A lap cikkében említést tesz arról, hogy eddig 22 embert igazoltak az Egyesült Királyság közéletéből, akik üzeneteket kaptak ezekről a számokról, és további hármat, akiket egy másik álnév keresett meg a Grindr meleg társkereső alkalmazáson. Egy férfi felvette a kapcsolatot a rendőrséggel, miután az egyik álnévvel Facebook-fotókat loptak a fiókjából, hogy létrehozzon az elkövető egy hamis profilt.

Ahogy egyre több részlet került napvilágra, úgy találták, hogy a támadások összeegyeztethetetlenek egy ellenséges állam akciójával. Egyes áldozatok elmondták, hogy nem zsarolták őket például parlamenten belüli hírszerzési információkért.

Mások azt mondták, hogy az egyik álnéven üzeneteket kaptak, és általában az elkövető pletykákra volt kíváncsi, vagy épp arról beszélt, hogy szexelne képviselőkkel. A későbbi WhatsApp-üzenetek hangvétele nagyon eltérő volt, teljes mértékben a címzettekre összpontosítva a szélesebb körű pletykák helyett.

A Politico által ellenőrzött mind a 25 célpont férfi, és általában a 20-as éveik közepétől a 40-es éveik elejéig terjedt a koruk. A kéretlen üzenetek mégis mindhárom politikai pártra kiterjednek. 

Azok a westminsteri személyiségek, akikről ismert, hogy korábban ellenséges állami támadások célpontjai voltak, mind tudtak érzékeny információkról, mint például Richard Dearlove, az MI6 korábbi vezetője vagy Stewart McDonald, az SNP parlamenti képviselője.

A támadó egyszerű WhatsApp-üzeneteket használt e-mailek vagy más kommunikáció helyett, amelyek az áldozatok telefonjainak vagy fiókjainak feltörésére szolgálnak. Ehelyett az elkövető „szociális manipulációt” használt a kapcsolati hálózat bővítésére.

Dominik Wojtczak, a Liverpooli Egyetem Kiberbiztonsági Intézetének vezetője elmondta, hogy nagyon nehéz nagy bizonyossággal megmondani, hogy ki lehet a felelős és mi volt a cél valójában, de mint mondta, egy „magányos farkas” feltételezésének van értelme. 

Wojtczak elmondta, hogy a támadás nélkülöz minden kifinomultságot. Eltekintve attól, hogy háttérkutatást végez a célpontokról, ugyanazt az ismétlődő mintát követi, és ugyanazokat a mobilszámokat használja újra.

Borítókép: A 2022. június 6-án készült felvételen Nagy-Britannia nemzeti zászlaja lobog a szélben a londoni Parlament épületén (Fotó: AFP/Niklas Halle’n)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.