Erről szól az Európai Unió felfegyverezése körüli vita + videó

Az ellenfélnek beállított Oroszország nem egy galamb, hanem egy atomnagyhatalom.

2024. 04. 13. 9:04
Illusztráció Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bejegyzést tett közzé közösségi oldalán Hortay Olivér, aki azt mutatta be, hogy valójában miről szolt az Európai Unió felfegyvezrése körüli vita. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője jelezte: van egy játékelméleti koncepció, amit széles körben alkalmaznak fegyverkezési problémák elemzésére. 

A héja-galamb-holló modellben az országok három stratégia közül választhatnak. A galambok az erőforrásaikat a jólétük növelésére fordítják és nem költenek harci képességek fejlesztésére. A héják ezzel szemben minden erejükkel karmokat és éles csőrt növesztenek, amivel könnyedén levadászhatják a galambokat. A hollók köztes stratégiát választanak, és éppen akkora védelmi képességet építenek, hogy egy héjának ne érje meg őket megtámadni.

– Világos, hogy Európa jó ideje galambstratégiát követ, ahogyan az is, hogy a geopolitikai feszültségek fokozódásával és más nagyrégiók fegyverkezésével ezen változtatni kell. A vita arról folyik, hogy a jövőben inkább héja, vagy inkább holló pozíciót kellene-e felvenni. Azok a politikusok, akik azért gyártanának több harci eszközt és vezetnék be a sorkatonaságot, hogy fegyvereket és katonákat küldjenek Ukrajnába, valójában a héja stratégia mellett érvelnek – magyarázta Hortay Olivér. Az üzletágvezető szerint azonban a megközelítéssel van két nagy probléma. 

Az egyik, hogy irreális, hiszen az évtizedes demilitarizáción átesett társadalmakban sem legitimitást, sem kellő mennyiségű erőforrást nem lehet szerezni a megvalósításhoz. A másik, hogy az ellenfélnek beállított Oroszország nem egy galamb, hanem egy atomnagyhatalom. Márpedig egy héja ellen héjapozíciót választani nem célszerű.

– Az Európai Uniónak tehát hollóstratégiát érdemes követnie. A védelmi képességek fejlesztése fontos feladat, de nem azért, hogy nagyobb haderőt tudjon Ukrajnába küldeni és pláne nem azért, hogy legyőzze Oroszországot. A reális és észszerű célkitűzés, hogy a közösség a jövőben képes legyen megvédeni magát, és ezért ne érje meg megtámadni. Minden más törekvést el kell utasítani – tette hozzá Hortay Olivér.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.