Így használná fel a magyar soros elnökséget Ursula von der Leyen

A származási és tranzitországokkal való együttműködés jelentős eleme lehet Ursula von der Leyen bizottsági elnök programjának, amennyiben újabb ciklusra kap bizalmat. A júliusban kezdődő magyar soros elnökség pedig fontos szerepet kaphat a megvalósításban.

2024. 04. 11. 9:33
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert) Fotó: Geert Vanden Wijngaert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A migrációs paktum elfogadása után a származási és tranzitországok felé fordulna az Európai Bizottság. Amennyiben a testület jelenlegi elnöke, Ursula von der Leyen újabb ciklusra kap bizalmat a júniusi európai parlamenti választások után, programja egyik prioritásává teheti a kérdést – írja az Euractiv hírportál.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke

A [migrációs paktum végrehajtásával] párhuzamosan a származási és tranzitországokkal való munkakapcsolatainkat is folytatni fogjuk, hogy közösen kezelhessük a migráció kiváltó okait

– mondta Von der Leyen közvetlenül a paktum elfogadása után.

Az EU eddig Tunéziával, Mauritániával és Egyiptommal kötött olyan megállapodásokat, amelyek értelmében az unió komoly forrásokkal segíti az érintett országokat a migrációs hullám kezelésében.

Uniós diplomaták szerint a következő hasonló egyezmények Marokkóval, illetve Törökországgal születhetnek meg, erre azonban valószínűleg már csak az EP-választást követően kerülhet sor, vagyis nagy valószínűséggel a magyar soros elnökség idején.

A magyar kormány régóta hangoztatja, hogy a migráció elősegítése helyett inkább biztosítani kellene az EU külső határait, valamint az azt kiváltó okokat kellene kezelni.

A baloldali politikusok szerint azonban ezek a megállapodások szembemennek az Európai Unió értékeivel.

Pénzt dobálni a diktátoroknak nem migrációs politika

– hangoztatta Sophie in’t Veld liberális EP-képviselő.

Az is felvetődött, hogy Nagy-Britannia „ruandai modelljét” alkalmazná az EU, vagyis a menedékkérőket kérelmük elbírálásáig egy harmadik országban helyeznék el. Olaszország már kötött is egy hasonló jellegű megállapodást Albániával, amelynek értelmében két olasz üzemeltetésű befogadóközpontban helyeznének el migránsokat a menedékkérelmük feldolgozása idejére. A kérelem elutasítása esetén pedig az olasz állam szervezné meg az érintettek kitoloncolását – számolt be róla az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió.

Az Európai Néppárt ígéretei között az is szerepel, hogy a következő ciklusban kétezer főről tízezerre növelnék a Frontex létszámát. 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.