Két magyarellenes román párt is jelen lehet az EP-ben

Míg a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az ötszázalékos bejutási küszöb körül mozog a friss felmérések szerint, addig a magyarellenes román pártok kiemelkedően jó szereplésben bízhatnak a júniusi európai parlamenti választásokon.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke beszédet mond az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Sepsiszentgyörgyön 2024. március 15-én.
Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke beszédet mond az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Sepsiszentgyörgyön 2024. március 15-én. Fotó: MTI/Kátai Edit
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két kormányzó erő, a szociáldemokraták és a nemzeti liberálisok abban bíznak, hogy a közös EP-listával a voksok ötven százalékát is megszerezhetik. A közvélemény-kutatási eredmények azonban mást mutatnak. A koalíciós pártok szövetsége alig több, mint 31 százalékos támogatottsággal rendelkezik, ami az első helyet biztosítja ugyan, de messze elmarad a várakozásoktól. Az ellenzéki Egyesült Jobboldal Szövetség futna be a második helyre 25 százalékkal. 

A mérések szerint jól szerepelne a magyarellenes Románok Egyesüléséért Szövetség, amely húszszázalékos népszerűségével a harmadik helyen áll. Az ugyancsak magyargyűlölő SOS Románia párt is bejutna az Európai Parlamentbe, nyolcszázalékos eredménnyel. Arra a kérdésre, hogy mi várható a magyarellenes román politikusoktól az EP-ben, Winkler Gyula, az RMDSZ listavezetője azt mondta: ugyanaz, mint amit Bukarestben is művelnek, nem az RMDSZ ellen harcolnak politikai eszközökkel, hanem a magyar közösséget támadják a gyűlöletbeszéd eszközeivel. 

Mint a Maszol erdélyi portálnak fogalmazott, „ha mi, erdélyi magyarok nem jutunk be az EP-be, akkor ők fognak minket is képviselni, elmondják, hogy minden a legnagyobb rendben, mi pedig nem vagyunk egyebek, mint magyarul beszélő románok”. 

A felmérések szerint az RMDSZ legutóbb 4,9 százalékon áll, ami hajszálnyival van a bejutási küszöb alatt. A korábbi kutatások is rendre a bejutási küszöb környékére várják a magyar pártot. Kevesen múlhat a siker vagy a bukás a Kelemen Hunor vezette formáció számára, ami nem meglepő, hiszen hat százalék a magyarok aránya a romániai népesség körében. A Felvidékkel ellentétben, Erdélyben alacsony a román pártokra szavazó magyar nemzetiségűek száma.

Borítókép: Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke beszédet mond az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Sepsiszentgyörgyön 2024. március 15-én (Fotó: MTI/Kátai Edit)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.