Kormányválsághoz vezethet a svéd LMBTQ-törvény?

A legnagyobb svéd kormánypárt, a jobbközép Mérsékeltek képviselőinek többsége ellene van a nemváltás életkori határának törvényi leszállításával, jelen állás szerint a párt mégis igennel fog szavazni, mikor a jövő héten a Riksdag elé kerül a törvényjavaslat. Így tesz majd, oldaltól függetlenül, a parlamenti pártok majdnem mindegyike, ezzel 18-ról 16-ra módosulhat a korhatár, és megkerülhetővé válik az orvosi diagnózis felállításának a követelménye.

2024. 04. 10. 13:42
A transznemű közösség egyik tagja részt vesz egy tiltakozó felvonuláson Mexikóvárosban 2024. március 31-én. (Fotó: Silvana FLORES/AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemi identitástörvény április 17-én a parlament elé kerül, és ha elfogadják, jelentősen könnyebbé válik a gyermekek nemváltása. A törvényjavaslat szerint a korhatár 16 évre csökkenne a jogi nemváltás tekintetében, és nem kellene hozzá pszichiáter vagy más szakorvos diagnózisa a nemi diszfóriáról, azaz elég lenne a páciens részéről az állítás, hogy ő más nemet szeretne. 

A javaslat tartalmaz egy másik jelentős változást is, mégpedig a sebészeti beavatkozásokkal történő nemváltással kapcsolatban. Ma még az Országos Egészségügyi és Népjóléti Tanács engedélye szükséges egy ilyen beavatkozás végrehajtásához, ha elfogják a törvényt, a jövőben nem lesz erre szükség.

A jogszabálytervezet a nyolc parlamenti párt közül hat támogatja, így látszólag semmi sem akadályozhatja meg azt, hogy megtörténjen a törvénymódosítás. A 349 tagú Riksdagban a két pártnak, a Kereszténydemokratáknak és a Svéd Demokratáknak alig több mint 90 mandátuma van. Az előbbi formáció a háromtagú koalíció tagja, az utóbbi pedig az úgynevezett Tidö-szerződés alapján a kabinet külső támogatója, az ő segítségükkel biztosítható a parlamenti többség megléte. 

Ebben a kérdésben nincs szüksége a kormánynak a támogatásukra, hiszen a baloldali pártok mind a lazítás mellett szavaznak, könnyen biztosítható a parlamenti többség. A Mérsékeltek frakciószinten támogatják a törvényjavaslatot, párton belül egyáltalán nincs egység. Sajtóértesülések szerint a mérsékelt képviselők többsége ellenzi a törvényjavasaltot, sőt olyan is volt, aki bejelentette, nemmel fog szavazni.

 A TT svéd hírügynökség értesülései szerint már három válságtalálkozót is tartottak az új gendertörvény miatt a pártban, de eddig nem történt előrelépés. A kormányfő ugyanakkor azt szorgalmazza, hogy meg kell szavazni a javaslatot.

A két másik párt ellenállása sokkal egységesebb a törvénnyel szemben. Álláspontjuk szerint egy ilyen lazítás több embert fog majd gyógykezelésekre csábítani. Az ellenzők szerint a szakembereket megkerülő eljárással a törvénnyel való visszaélés kockázata is jelentősen megnőhet, például azzal, hogy a férfiaknak csak azért változtatnák meg törvényes nemüket, hogy más elbírálás alá essenek nőkként. Egyedül a legkisebb koalíciós párt, a Liberálisok támogatják egységesen a jogszabálymódosítást.

A törvényt nem először akarják fellazítani, az előző, szociáldemokrata kormány a mostaninál radikálisabb jogszabályt akart elfogadtatni, egészen 12 éves korig csökkentve a jogi nemváltás korhatárát és 15-re az orvosi beavatkozásét. Akkor ez nagy ellenállást szült, elsősorban az orvostársadalom részéről, a leghíresebb svéd gyermekkórház, a stockholmi Astrid Lindgren 2021-ben abba is hagyott minden pubertáskori hormonális kezelést, hivatkozva annak gyenge tudományos megalapozottságára és a kezelések ellentmondásos eredményeire.

A szakemberek most is hallatták a hangjukat, nemrégiben nyílt levélben kérték a törvényjavaslat visszavonását, mert szerintük semmi sem indokolja a korhatár erőszakos csökkentését. Emlékeztetnek, hogy az elsődleges indok, amiért a korhatárt mind a jogi, mind a sebészeti beavatkozásoknál csökkenteni akarják, az az, hogy az orvosi kezelésre való várakozás növeli az öngyilkosság kockázatát. A neves orvosok szerint ez hibás tézis, állításukat egy frissen publikált finn kutatásra alapozzák. Ehhez az adatgyűjtés 1996 és 2019 között történt, 2000 nemi diszfóriában szenvedő és 16 000 fős kontrollcsoport bevonásával. 

A munkából az derül ki, hogy csak az egyéb pszichiátriai betegségben is szenvedő transszemélyeknél magasabb az öngyilkossági hajlam, pusztán a nemi identitászavar nem indikálja azt. Azaz elsősorban a többi pszichés problémával kell foglalkozni ezen személyek esetében, nem pedig a nemváltás törvényi kereteit kell fellazítani.

Ha nem sikerül egységesíteni a Mérsékeltek frakcióját és a párt véleményét a jövő heti szavazás előtt, az akár Ulf Kristersson kormányfői vagy pártvezetői székébe is kerülhet, de ugyanez igaz a koalíción belüli különbségre is, ami ugyancsak kormányválsághoz vezethet.

Borítókép: A transznemű közösség egyik tagja részt vesz egy tiltakozó felvonuláson Mexikóvárosban 2024. március 31-én (Fotó: Silvana Flores/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.