Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Az orosz–ukrán háború után sem térnének haza az ukránok

Két felmérés is készül az utóbbi időszakban, amely sokat elárul arról, hogy az orosz–ukrán háború mennyire megváltoztatta egész Európa életét. Az egyik felmérés szerint a lengyelek hazaküldenék a katonaköteles férfiakat, míg a másik szerint az ukrán menekültek kétharmada az orosz–ukrán háború után sem térne haza.

2024. 05. 17. 5:25
Rengeteg ukrán menekült akkor sem térne haza, ha véget érne az orosz–ukrán háború (Fotó: Vyacheslav Madiyevskyy)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyelek több mint fele támogatja, hogy a hadköteles ukránok visszatérjenek hazájukba – derül ki a Rzeczpospolita című lap számára készített  felmérésből, amelyet az IBRiS cég készített, és amelyre a Remix News hívta fel a figyelmet. A megkérdezettek 51 százaléka szerint Lengyelországnak vissza kellene küldenie a hadköteles korú ukrán férfiakat, 39 százalék ellenzi, 10,3 százalék pedig bizonytalan.

A hazatérés segítését elsősorban a nők (59 százalék), a hetven év felettiek (64 százalék), a kisvárosok lakói (63 százalék) és az alapfokú végzettséggel rendelkezők (65 százalék) támogatják. Ezzel szemben az ellenzők főként a 18–29 éves fiatal felnőttek (88 százalék), a közepes méretű városok lakói (55 százalék) és a felsőfokú végzettségűek (45 százalék), akik közül sokan a jobboldali nézetekkel azonosulnak (49 százalék).

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az orosz–ukrán háború közepette az ukrán kormány nemrégiben elrendelte, hogy a 18–60 év közötti férfiak csak Ukrajnán belül kaphatnak útlevelet, ezzel is ösztönözve a potenciális mozgósításhoz való visszatérésüket.

Emiatt a konzuli hivatalok leállították az új személyazonossági okmányok, útlevelek és jogosítványok kiállítását. Az okmányok érvényességének meghosszabbításához az ukránoknak be kell mutatniuk a kizárólag Ukrajnában beszerezhető katonai nyilvántartási igazolást.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter korábban hangsúlyozta, hogy a külföldön tartózkodás nem mentesíti az állampolgárokat a hazájuk iránti kötelezettségeik alól. Kijelentette, hogy az ukránok jogainak és érdekeinek védelme külföldön továbbra is prioritás a külügyminisztérium számára, de az orosz agresszióval szemben a legfőbb prioritás a nemzetvédelem.

A Remix News hírportál felidézte, hogy Radoslaw Sikorski lengyel külügyminisztert nemrég arról kérdezték, hogy Ukrajna számít-e Varsó segítségére a hadköteles ukránok hazaszállításában. Sikorski azt válaszolta, hogy azt Ukrajnának kell kezdeményeznie, mivel ez etikailag összetett kérdés. – Ugyanakkor megértjük, hogy Ukrajnának szüksége van a honvédekre, hogy megvédje a hazáját – fogalmazott a külügyminiszter.

Az orosz–ukrán háború után is maradnának

Egy másik közvélemény-kutatásból pedig az derült ki, hogy a Lengyelországban, Németországban és Csehországban élő ukrán menekültek kétharmada elégedett új életével, és az őket befogadó országban kíván állampolgárságot szerezni. A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet múlt hónapban végzett felmérése szerint a fent említett európai országokban élő felnőtt ukrán menekültek 28 százaléka „teljesen elégedett” új környezetével, míg 38 százalékuk „elégedett”.

Az ukrán menekültek 12 százaléka már benyújtotta az állampolgárság kérelmezéséhez szükséges dokumentumokat a három országban, míg 45 százalékuk tervezi ezt. Eközben 7 százalékuk már rendelkezik állampolgársággal egy másik országban, 34 százalékuk pedig nem tervezi annak kérelmezését. 

Borítókép: Rengeteg ukrán menekült akkor sem térne haza, ha véget érne az orosz–ukrán háború (Fotó: Vyacheslav Madiyevskyy)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.