Bakondi György: A balkáni útvonalon átterelődés figyelhető meg Szlovénia és Horvátország irányába

A rendvédelmi szervek, a műszaki akadályrendszer és a szerb–magyar együttműködés hatására az illegálisan Európába érkezők útvonalában átterelődés figyelhető meg Szlovénia és Horvátország irányába – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a TV2 Mokka című műsorában pénteken.

Forrás: MTI2024. 05. 31. 10:40
Dzsebeniana, 2024. május 4. Európába igyekvõ fekete-afrikai illegális bevándorlók tábora a tunéziai Szfaksz kormányzóságban fekvõ Dzsebenianában 2024. május 4-én. A kormányzóság a csónakkal Olaszországba hajózó illegális bevándorlók egyik kiindulóterülete. A helyi emberjogi figyelõszolgálat szerint több mint 100 ezer afrikai migráns tartózkodik Tunéziában. MTI/EPA/Mohamed Meszara Fotó: Mohamed Meszara
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bakondi György kiemelte, hogy bár a határsértők és embercsempészek száma a tavalyihoz képest jelentős csökkenést mutat, de mégis nagyon sok, mert „békeidőszakban” egész évben szokott ennyi lenni.

Elmondta, hogy a Törökországból Görögországba érkező illegális bevándorlók számának növekedése ugyanolyan intenzív, mint korábban.

Kitért arra, hogy a Spanyolországba, elsősorban a Kanári-szigetek felé irányuló mozgás nagyon nagy, és erős az olasz partoknál is. 

Olaszország most kezdi bevezetni az úgynevezett albán modellt: a tengeren összeszedett migránsokat Albániába szállítják és ott bírálják el a menedékkérelmüket.

– mondta.

Bakondi György hangsúlyozta, hogy a „tömeges, erőszakos, nagy létszámban érkező, a szervezett bűnözés által a határra szállított, nagyon gyakran erőszakot alkalmazott migránsokkal szemben műszaki akadályrendszer nélkül sikeresen nem lehet fellépni".
A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója megemlítette, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke a Litvániában megépült kerítésről úgy fogalmazott, az a demokráciát védelmezi.

Az a kerítés valószínűleg egy jó kerítés, a mi kerítésünk egy nem jó kerítés. 

– mondta, hozzátéve, hogy miközben a migrációs paktumot nagyon jónak nevezik, a külső határokat őrzik, Litvániában a kerítés a demokráciát is védi, addig Magyarország esetében „napi hatmillió forint bírsággal tulajdonképpen az európai határokat védő magyar rendőröket hátba támadják. Ez furcsa, az eltérő mércékkel történő megítélésnek a biztos jele”, jelentette ki.

 Közölte, hogy a magyar határőrizeti gyakorlat miatt, miszerint Magyarország visszaküldi a migránsokat a határ túloldalára és az Európai Unión kívül nyújthatják be menedékkérelmüket, az Európai Unió Bírósága büntetést fog kiszabni. A határozatot június 9-e után hirdetik ki.

Bakondi György szerint fontos lesz a június 9-i választás eredménye, az Európai Parlament és az Európai Bizottság összetétele, mivel ez jelentősen befolyásolja a háborús helyzettel kapcsolatos európai uniós politika felülvizsgálatát, a békére törekvés kialakítását, az illegális migráció kezelését, beleértve „az elhibázott migrációs paktumot”.
Elmondta, hogy az európai emberek biztonságát leginkább szolgáló megoldásokra két javaslata volt a magyar kormánynak. 

Az egyik, hogy az EU területén kívül nyújtsák be a menedékkérelmüket a bevándorlók és csak az jöhessen be, aki megkapta a menekültstátuszt. A másik szerint a határt őrizni kell, hogy illegálisan, jogellenesen, bűnözők segítségével ne lehessen átlépni. Ha ezt sikerülne megvalósítani, nagy lépés történne.

– emelte ki.

Borítókép: Európába igyekvő fekete-afrikai illegális bevándorlók tábora a tunéziai Szfaksz kormányzóságban fekvő Dzsebenianában 2024. május 4-én (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Meszara)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.