Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Egyre közelebb a nukleáris háború

A Nyugat nukleáris jelzésének tekinti Oroszország, ha Ukrajna valóban kap F–16-os vadászgépeket – figyelmeztetett Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Emellett Moszkva a nukleáris elrettentés terén is lépéseket tehet, ha az Egyesült Államok Európában vagy az ázsiai–csendes-óceáni térségben telepíti rakétáit.

Forrás: RIA Novosztyi2024. 05. 30. 12:27
F-16 típusó vadárszepülõgépek
F-16 típusó vadárszepülõgépek (Fotó: MTI/EPA/LUSA/Antonio Pedro Santos)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelzésnek tekinti az atomfegyverek bevetésével kapcsolatban Moszkva, amennyiben Ukrajna ténylegesen megkapja nyugati szövetségeseitől az F–16-os vadászgépeket – figyelmeztetett Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

F-16 típusú vadászrepülőgép (Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Bo Amstrup)
F–16 típusú vadászrepülőgép (Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Bo Amstrup)

Az F–16-os vadászgépek már régóta a fő hordozóeszközök az úgynevezett NATO közös nukleáris misszióinak keretében. Ezért nem lehet nem úgy tekinteni ezeknek a rendszereknek a kijevi rezsimnek való átadását, mint a NATO szándékos jelzőakcióját a nukleáris szférában. Ezzel próbálják érzékeltetni, hogy az USA és a NATO szó szerint bármire készen áll Ukrajnában

– fogalmazott a miniszter a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek adott interjújában.

Lavrov reményét fejezte ki, hogy a nem stratégiai atomfegyverekkel való gyakorlatok kellő figyelmeztetésül szolgálnak a Nyugat számára.

Sajnos úgy tűnik azonban, hogy a nyugati vezetők mintha nem érzékelnék, milyen veszélyes terepre tévedtek. Emmanuel Macron francia elnök az atombombákról meg atomfegyverekről olyan természetességgel és gyakorisággal beszél, mintha azt mondanánk, hogy igyunk egy pohár vizet – fogalmazott  Menczer Tamás, a  Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója.

Szintén a RIA Novosztyinak adott interjúban beszélt az orosz diplomácia vezetője arról, hogy Oroszország a nukleáris elrettentés terén is lépéseket tehet, ha az Egyesült Államok Európában vagy az ázsiai–csendes-óceáni térségben telepíti rakétáit.

Nem zárjuk ki a további lépéseket a nukleáris elrettentés területén, mivel az amerikai előre telepített rakéták képesek lesznek lefedni nukleáris erőink parancsnoki központjait és helyeit

– mondta Lavrov, hozzátéve, hogy az ezekkel kapcsolatos döntések Vlagyimir Putyin elnök hatáskörébe tartoznak.

2019 elején Washington bejelentette, hogy egyoldalúan kilép a közepes és rövidebb hatótávolságú rakétákról szóló szerződésből, azzal vádolva Moszkvát, hogy megsérti azt. Oroszország megalapozatlannak nevezte az amerikai vádakat, hangsúlyozva, hogy az ország teljes mértékben betartotta a megállapodás feltételeit, miközben az Egyesült Államok cselekedetei kérdéseket vetnek fel.

Borítókép: F–16 típusú vadászrepülőgépek (Fotó: MTI/EPA/LUSA/Antonio Pedro Santos)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.