Következő mérkőzések
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia
Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország

Mecsetté alakítanák az Izrael-ellenes tüntetők az olasz egyetemeket + videó

Nemcsak elfoglalták, hanem mecsetekké is alakítanák a Palesztina szabadságáért harcoló baloldali mozgalmak és diákegyletek az olasz egyetemeket.

2024. 05. 27. 12:52
Demonstration during G7 foreign Ministers meeting in Capri
Diákok tiltakoznak a G7-ek külügyminiszteri találkozóján Nápolyban, 2024. április 19-én. (Fotó: STRINGER / ANADOLU / Anadolu az AFP-n keresztül) Fotó: Anadolu via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt hetekben a felsőoktatási intézmények váltak az Izrael elleni tiltakozások központjává. Korábban utcai tüntetéseken vonultak fel, később az egyetemeket foglalták el, sátortábort építettek, és Palesztina létjogosultsága mellett felszólaló vendégeknek adtak szót. A múlt héten a Torinói Politechnikumban Brahim Braya imám mondott beszédet, aki többek között Palesztina szabadságát és a dzsihádot éltette. 

Az iszlám vallási vezető felszólalását komoly kritikák kísérték. A tervek szerint pénteken imádságra gyűltek volna össze az imám vezetésével a muzulmán közösség tagjai a Torinói Politechnikumban. A rektorátus, valamint Anna Maria Berinin egyetemekért és kutatásokért felelős miniszter azonban még időben betiltotta a vallási jellegű rendezvény megtartását. Az imám iszlámfóbiával vádolta a kormányt és az újságírókat.

Véleménye szerint alkotmányellenesen járnak el, hiszen nem biztosítják a vallás szabad gyakorlását a muzulmán közösség tagjainak. Az Olasz Testvérek frakcióvezetője, Tommaso Foti szerint elfogadhatatlan, hogy az Izrael-ellenes tüntetők odáig jutottak, hogy mecsetté alakítanák az olasz egyetemeket. Az olasz felsőoktatási intézmények egyébként a laicitás nevében már évek óta mindenfajta vallási esemény száműztek a falaik közül. Gondoljunk csak arra, hogy a La Sapienza római egyetemen 2007-ben nem engedték felszólalni XVI. Benedek pápát. Akkor 56 egyetemi docens nyílt levélben ellenezte, hogy a katolikus egyházfő előadást tarthasson a diákoknak.

Nem nyugszanak az Izrael-ellenes tüntetők, újabb gyűlölethullám érte a családokért és az egyetemekért felelős minisztereket. A Liga európai parlamenti képviselője ellen is erőszakkal léptek fel az egyetemeket elfoglaló baloldali csoportok. Eugenia Roccella születésekért és családokért felelős miniszter és Annamaria Bernini egyetemekért és fejlesztésekért felelős tárcavezető került a hétvégén a palesztinpárti tüntetők és a feministamozgalmak gyűlöletének középpontjába.

 A kormány két tagja Trentóban egy gazdasági fesztiválon szólalt fel, miközben tüntetők egy csoportja demonstrált az épület előtt. A feministák az abortuszhoz való jogot követelték, nehezményezik a kormány élet védelemre irányuló lépéseit.

Az egyetemekért felelős miniszter ellen pedig azért tüntettek, mert betiltotta a muzulmán közösség tagjainak, hogy imádkozzanak a felsőoktatási intézményekben. A tárcavezető a fesztiválon elhangzott felszólalásában bírálta Brahim Baya imám felszólalását a Torinói Politechnikumban. 

A tárcavezető újra leszögezte, nem engedik, hogy mecsetté alakítsák az egyetemeket. Minden ez irányú próbálkozást meg fognak akadályozni. Azt is hangsúlyozta: fontos, hogy a rektorok őrködjenek az egyetemek laicitása felett.

A sajtó arról is beszámolt, hogy agresszió érte a Liga európai parlamenti képviselőjét, Silvia Sardonét. A jobboldali politikus a Torinói Politechnikum előtt akart rögzíteni egy rövid videót. Az Izrael-ellenes tüntetők körbevették, lökdösni kezdték és vízzel öntötték le. Súlyos rágalmakkal illették, rasszistának, homofóbnak nevezték, és szó szerint elkergették az egyetem területéről. Azt kiabálták, a kormány politikusainak nincs helye az egyetemeken, a ligásoknak takarodniuk kell.

Közben elkezdődött az Izrael-ellenes tüntetők okozta károk felmérése a Torinói Politechnikum területén. Az első becslések szerint 106 ezer euróba kerül a megrongált ajtók és ablakok megjavítása, a festékkel elcsúfított falak és mellékhelyiségek megtisztítása.

 

Borítókép: Diákok tiltakoznak a G7-ek külügyminiszteri találkozóján Nápolyban, 2024. április 19-én (Fotó: Stringer/Anadolu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.