Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Párbeszéd vagy háború?

Ismét párbeszédet szorgalmazott Tajvan és Kína között a sziget elnöke vasárnap, nem sokkal a kínai hadsereg Tajvan körüli „büntető hadgyakorlatának” befejezését követően.

Forrás: MTI2024. 05. 26. 6:56
Egy hadihajó, amint a tengeren hajózik a „Joint Sword-2024A” hadgyakorlat során egy ismeretlen helyen. Kína május 24-én háborúra figyelmeztetett Tajvan miatt, és közölte, hogy fokozza az ellenintézkedéseket, amíg a „teljes újraegyesítés” meg nem valósul, miközben a kínai erők hadgyakorlatot tartottak az önrendelkezési joggal rendelkező sziget körül.
Egy hadihajó, amint a tengeren hajózik a „Joint Sword-2024A” hadgyakorlat során egy ismeretlen helyen. Kína május 24-én háborúra figyelmeztetett Tajvan miatt, és közölte, hogy fokozza az ellenintézkedéseket, amíg a „teljes újraegyesítés” meg nem valósul, miközben a kínai erők hadgyakorlatot tartottak az önrendelkezési joggal rendelkező sziget körül. Fotó: EASTERN THEATER COMMAND OF THE PEOPLE'S LIBERATION ARMY / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányzó Demokratikus Haladó Párt (DPP) gyűlésén Laj Csing-tö azt mondta, kész hozzájárulni a kölcsönös megértéshez. A megbékélést szorgalmazta, és felszólította Pekinget, hogy osztozzon Tajpejjel a régiós stabilitás fenntartásában.Emellett köszönetet mondott az Egyesült Államoknak és azon többi országnak, amely aggodalmának adott hangot a kínai hadgyakorlatok miatt.

A nemzetközi közösség nem fogja tűrni egyetlen ország feszültségkeltési kísérleteit sem a Tajvani-szorosban

– szögezte le.

A januári elnökválasztás győztesét, Lajt a héten iktatták be hivatalába, beiktatási beszédében pedig a tajvani demokrácia és szabadság fontosságát hangoztatta, kiemelve: Pekingnek tiszteletben kell tartania a tajvani nép akaratát. Kína veszélyesnek nevezte az államfő szavait, csütörtökön pedig kétnapos, Peking által „büntetőként” aposztrofált hadgyakorlatba kezdett a sziget körül.

A Kínai Népköztársaság szakadár tartományának tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvant, és soha nem zárta ki, hogy akár erővel is kész megvalósítani az újraegyesítést.

Borítókép: Egy hadihajó, amint a tengeren hajózik a Joint Sword–2024A hadgyakorlat során egy ismeretlen helyen. Kína május 24-én háborúra figyelmeztetett Tajvan miatt, és közölte, hogy fokozza az ellenintézkedéseket, amíg a teljes újraegyesítés meg nem valósul, miközben a kínai erők hadgyakorlatot tartottak az önrendelkezési joggal rendelkező sziget körül (Fotó: AFP/Eastern Theater Command Of The People’s Liberation Army)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.