Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Ukrajna kénytelen lesz megegyezni Putyinnal – az ő feltételei szerint

A Nemzetközi Válságcsoport (ICG) szerint Ukrajnának és szövetségeseinek gyorsan kell cselekedniük annak érdekében, hogy csapatai rendelkezzenek az Oroszország elleni harchoz szükséges fegyverekkel és kiképzéssel, különben Kijev Putyin feltételrendszere alapján lesz kénytelen megállapodni a háború befejezéséről.

Forrás: Neewsweek2024. 05. 29. 16:08
NATO Summit In Vilnius, Lithuania
Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij sajtótájékoztatón vesz részt a NATO-csúcstalálkozón a LITEXPO Litván Kiállítási és Kongresszusi Központban, Vilniusban, Litvániában 2023. július 12-én. Fotó: Beata Zawrzel Forrás: NurPhoto/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Túl sokáig ragaszkodtak a szövetségesek ahhoz a gondolkodásmódhoz, hogy Ukrajna a Kremlt harctéri sikerekkel tárgyalásokra kényszerítheti

 – mondta a Newsweeknek Alissa de Carbonnel, a Nemzetközi Válságcsoport (ICG ) európai és közép-ázsiai programigazgató-helyettese.

Luis Montenegro (jobbra) portugál miniszterelnök és Marcelo Rebelo de Sousa (balra) portugál elnök üdvözli Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, miután 2024. május 28-án megérkezett a lisszaboni Figo Maduro katonai repülőtérre. (Fotó: AFP/Patricia de Melo Moreira)

Az ukrán erők hátrányban vannak, az orosz csapatok előrenyomultak keleten, különösen Harkiv térségében, ahol azonban az ukrán erők lőszerhiánnyal küzdenek, amit az amerikai kongresszus által elfogadott segélycsomag remélhetőleg orvosolni tud, írja a Newsweek amerikai hetilap hírportálja.

Miközben Kijev és Moszkva egyaránt abban reménykedik, hogy ellenfele engedményeket tesz a békéért cserébe, Ukrajnának a háború folytatásához elegendő katonai erőt kell besoroznia, és arra is várnia kell, hogy támogatói megadják neki az ehhez szükséges fegyvereket – emlékeztet a Válságcsoport.

Az ICG jelentése szerint a 2023-as év „megmutatta a Kijev által előhúzott lapok gyengeségeit”, és hogy a nyugati támogatás nem garantálható, különösen az Egyesült Államokban a segélyezéssel kapcsolatos politikai megosztottság miatt.

A jelentés arra is felhívja a figyelmet, hogy 

Ha az Egyesült Államok csökkenti a támogatását, Európának kell majd pótolnia azt.

Senate Passes Bill With Vital Military Aid For Ukraine
2024. április 4-én a francia és az ukrán katonákat kiképzésen látják Lengyelországban egy nem titkolt hadjáraton. (Fotó: NurPhoto/AFP/Jaap Arriens)

De ehhez az elmozduláshoz szükséges lenne, hogy az európai szövetségesek többet költsenek a védelmi beszerzésekre, véli az ICG, amely arra is rámutat, hogy Kijev szövetségeseinek „óvatosan kell eljárniuk”, hogy csak fokozatosan növeljék a katonai segítségnyújtást, hogy az ne lehessen vörös posztó Moszkva szemében.

A jelentés szerint legalább ilyen fontos lenne, hogy Ukrajna rendbe hozza a „rossz toborzási rendszerét”, valamint mozgósítsa és megfelelően kiképezze a frontcsapatokat.

Ha Ukrajna és támogatói nem lépnek gyorsan, Kijevnek lehet, hogy nem lesz más választása, mint hogy Oroszország feltételei szerint egyezséget kössön

– mutatott rá a jelentés, amely szerint azonban ha egy ilyen alku rövid távon véget is vetne a harcoknak, az „óriási árat jelentene nemcsak Ukrajnának, hanem az európai biztonságnak is”.

Recruitment center for Defense Forces opened in Zaporizhzhia
Egy résztvevő a második ukrán hadsereg toborzóközpontjának megnyitóján Zaporizzsjában, Délkelet-Ukrajnában 2024. március 19-én. (Fotó: NurPhoto/AFP/Dmytro Smolienko)

A Nemzetközi Válságcsoport szerint Kijevnek és szövetségeseinek „addig kell folytatniuk a harcot, amíg Moszkva nem lesz érdekelt egy olyan megállapodásban, amely nemcsak a vérontásnak vet véget, de egyben korlátozza Oroszország jövőbeni harci kapacitásait is.”

Az elmúlt napokban Putyin jelezte, hogy fontolóra venné a jelenlegi harcvonalakat elismerő béketárgyalásokat, de tovább harcol, ha Ukrajna és szövetségesei nem egyeznek bele – írta a Reuters. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter erre úgy reagált, hogy Putyin ezekkel a „hamis állításokkal” megpróbálja kisiklatni a jövő hónapban Svájcban megrendezendő, ukrán kezdeményezésű békecsúcsot.

Borítókép: Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij sajtótájékoztatón vesz részt a NATO-csúcstalálkozón a LITEXPO Litván Kiállítási és Kongresszusi Központban, Vilniusban, Litvániában 2023. július 12-én (Fotó: NurPhoto/AFP/Beata Zawrzel)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.