Élő közvetítés
Portugália
ÉLŐ
Szlovénia

Az orosz nukleáris doktrína így változhat

Ha Oroszország nukleáris doktrínája megváltozik, a nukleáris fegyverek bevetésének küszöbe is megváltozhat – ezt az állami duma védelmi bizottságának vezetője, Andrej Kartapolov jelentette ki.

2024. 06. 23. 10:17
Az orosz védelmi minisztérium által 2022. április 20-án közzétett videofelvételből készült felvételen a Sarmat interkontinentális ballisztikus rakéta indítása látható az oroszországi tesztpályán. Az orosz elnök közölte, hogy Oroszország sikeresen tesztelte a Sarmat interkontinentális ballisztikus rakétát, mondván, hogy a következő generációs, nukleáris töltetek hordozására alkalmas rakéta „kétszer is elgondolkodtatja” a Kreml ellenségeit.
Az orosz védelmi minisztérium által 2022. április 20-án közzétett videofelvételből készült felvételen a Sarmat interkontinentális ballisztikus rakéta indítása látható az oroszországi tesztpályán. Az orosz elnök közölte, hogy Oroszország sikeresen tesztelte a Sarmat interkontinentális ballisztikus rakétát, mondván, hogy a következő generációs, nukleáris töltetek hordozására alkalmas rakéta „kétszer is elgondolkodtatja” a Kreml ellenségeit. Fotó: Handout / Orosz Védelmi Minisztérium / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Andrej Kartapolov szerint minden attól függ majd, hogyan változik a katonai és politikai helyzet. A képviselő kifejtette, hogy a nukleáris doktrína tükrözi Oroszország reakcióját arra, ami az ország körül történik.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon (SPIEF) vetette fel az orosz nukleáris doktrína változtatásának lehetőségét.
Vlagyimir Putyin orosz elnök a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon (SPIEF) vetette fel az orosz nukleáris doktrína változtatásának lehetőségét 
(Fotó: AFP/Anton Vaganov)

Ha azt látjuk, hogy nőnek a kihívások és a fenyegetések, az azt jelenti, hogy ebben tudunk valamit korrigálni az atomfegyverek alkalmazásának időzítését és a felhasználásról szóló döntést illetően

– mondta a parlamenti képviselő.

 

Kartapolov ugyanakkor hangsúlyozta, hogy jelenleg még túl korai erről beszélni.

A június 7-én tartott Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon (SPIEF) Vlagyimir Putyin orosz elnök elismerte, hogy a nukleáris doktrína a jövőben módosulhat. Az államfő akkor emlékeztetett arra, hogy a doktrína szerint nukleáris fegyvereket csak kivételes esetben, az ország szuverenitását és területi integritását fenyegető veszély esetén lehet bevetni.

Putyin június 20-án azt mondta, hogy Moszkva az ország nukleáris doktrínájának esetleges megváltoztatásán gondolkodik. „Most azon gondolkodunk, min lehetne változtatni a nukleáris doktrínán. Mindenesetre tudjuk, hogy a potenciális ellenség ezen, az atomfegyver-használati küszöb csökkentésével kapcsolatos új elemeken dolgozik” – mondta.

Korábban lapunk is megírta, hogy a nukleáris kardcsörtetés soha nem látott szintre fokozódott, Oroszország pedig világossá tette, hogy képes bevetni a pusztító nukleáris arzenálját és a mindent elsöprő triászát abban az esetben, ha a szuverenitását vagy az ország létét fenyegetik.

Borítókép: Az orosz védelmi minisztérium által 2022. április 20-án közzétett videófelvételből készült felvételen a Szarmat interkontinentális ballisztikus rakéta indítása látható az oroszországi tesztpályán. Az orosz elnök közölte, hogy Oroszország sikeresen tesztelte a Szarmat interkontinentális ballisztikus rakétát, mondván, hogy a következő generációs, nukleáris töltetek hordozására alkalmas rakéta „kétszer is elgondolkodtatja” a Kreml ellenségeit (Fotó: AFP/Orosz védelmi minisztérium)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.