Élő közvetítés
Cseh Köztársaság
ÉLŐ
Törökország
Grúzia
ÉLŐ
Portugália

Az Oroszországi Föderáció az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását kéri

Oroszország június 14-re kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) összehívását, tekintettel a nyugati országok döntésére, miszerint azok engedélyezték a nyugati fegyverekkel történő csapásmérést az orosz területeken.

Forrás: TASZSZ2024. 06. 06. 15:21
UN Security Council fails to adopt resolution on weapons of mass destruction in space
Az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsa (ENSZ BT) összeül egy, Oroszország által vezetett határozathozatalra, amely a fegyverek űrben való elhelyezésének tilalmát szorgalmazza New Yorkban, az Egyesült Államokban 2024. május 20-án. Fotó: Fatih Aktas Forrás: Anadolu/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország június 14-re kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását, mivel a nyugati országok zöld utat adtak Kijevnek az általuk szállított fegyverek bevetésére az Oroszországi Föderáció területén – jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség az ENSZ orosz külképviseletének Telegram-bejegyzése alapján.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter május 31-én megerősítette, hogy Joe Biden amerikai elnök beleegyezett az orosz területekre irányuló amerikai fegyverekkel történő csapásokba.

Blinken szerint csak a Harkiv környéki orosz területekről lehet szó. Nem zárta ki azonban, hogy az orosz területre mért amerikai fegyvercsapások hatótávolsága nőni fog.

Czech: meeting for the informal NATO
Antony Blinken államtitkár sajtótájékoztatót tart a NATO külügyminisztereinek informális találkozója végén Prágában, Csehországban, 2024. május 31-én. (Fotó: Anadolu/AFP/Lukas Kabon)

A német kabinet ugyanezen a napon közölte, hogy német fegyvereket lehetne használni az orosz támadások elleni védekezésre Harkiv környéke közelében. A nyugati országok között azonban most nincs egyetértés a fegyvereik ukrajnai alkalmazásának korlátozásáról.

Vlagyimir Putyin orosz elnök május 28-án azt mondta, hogy a modern csapásmérő rendszerek célpontjainak kiválasztása és a repülési feladatok kijelölése távolról vagy automatikusan történik, ukrán katonák jelenléte nélkül.

– Ezt azok teszik, akik ezeket a csapásmérő rendszereket gyártják és szállítják Ukrajnának – hangsúlyozta.

Putyin figyelmeztetett, hogy a NATO-országoknak fel kellene ismerniük, hogy mivel játszanak. 

Dmitrij Medvegyev, Oroszország korábbi vezetője, az ország Biztonsági Tanácsának alelnöke (Fotó: AFP/ Yekaterina SHTUKINA)

Az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese, Dmitrij Medvegyev május 31-én rámutatott, hogy az Ukrajnának szállított összes nagy hatótávolságú fegyver már ma is közvetlenül a NATO katonái által ellenőrzött, és az ilyen akciók ürügyet szolgáltathatnak a megtorló csapásokhoz.

Ez nem katonai segítségnyújtás, hanem részvétel az ellenünk folyó háborúban. És az ő cselekedeteik akár casus bellivé is válhatnak

– figyelmeztetett Medvegyev.

Borítókép: Az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsa összeül Oroszország által vezetett határozathozatalra, amely a fegyverek űrben való elhelyezésének tilalmát szorgalmazza New Yorkban, az Egyesült Államokban 2024. május 20-án. (Fotó: Anadolu/AFP/Fatih Aktas)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.