Élő közvetítés
Cseh Köztársaság
ÉLŐ
Törökország
Grúzia
ÉLŐ
Portugália

Dmitrij Medvegyev: Az emberiségnek végre meg kell szabadulnia a gyarmati rendszer örökségétől

Csak a független, szuverén országok lesznek képesek hatékonyan szembeszállni a volt gyarmatbirodalmak azon erőfeszítéseivel, hogy egyenlőtlen gazdasági és politikai viszonyokat kényszerítsenek rájuk, hangsúlyozta a volt orosz elnök.

Forrás: Rosszijszkaja Gazeta2024. 06. 18. 16:29
Dmitrij Medvegyev, Oroszország korábbi vezetője, Putyin elnök szövetségese, aki jelenleg az ország Biztonsági Tanácsának alelnöke. Fotó: Jekaterina SHTUKINA Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Oroszország idei BRICS-elnökségének rendezvényei folytatják azt a társadalmi és politikai együttműködést, amelynek célja egy igazságos világrend kiépítése a globális kormányzás valódi demokratizálása révén” – írja a Rosszijszkaja Gazeta orosz lapban megjelent cikkében Dimitrij Medvegyev. 

Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője 2022. november 18-án Moszkvába érkezik a Biztonsági Tanács tagjaival a Kremlbe (Fotó: AFP/Mikhail Metzel)

Az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese szerint az ilyen közös munka ma különösen fontossá válik, hiszen a bolygón egyre több ország fejezi ki azon vágyát, hogy egy olyan globális közösségben éljen, amely mentes a gyarmati rendszer örökségétől.

Medvegyev szerint a békés együttélés és a szuverén egyenlőség a különböző politikai és társadalmi rendszerrel rendelkező országok közötti kölcsönös tiszteleten alapul.

„Az, hogy egyes országok arcátlanul beavatkoznak a független államok ügyeibe – jellemző volt a múltban, de sajnos jelenleg is folytatódik a különbözőbb módon” – írja, és hozzáteszi, hogy bármennyire szilárd is az emberiség elhatározása, hogy gyökeresen irtja ki a neokolonializmust, a nyugati világ elkeseredetten ellen fog állni. Medvegyev szerint

az egykori gyarmatbirodalmak változatlanul szenvedélyesen élősködni kívánnak a tőlük függő országokon, hogy mások megalázásával és elnyomásával tegyék kényelmessé életüket. Csak ezúttal kifinomultabb eszközökkel és módszerekkel teszik ezt.

Az orosz politikus szakértői becslésre hivatkozva arról írt, hogy a második világháború után egészen 2000-ig az USA több mint 80 alkalommal avatkozott be más országok választási folyamataiba. 

1945 óta részvételükkel több mint 50 államcsínykísérlet és katonai beavatkozás történt. A huszadik században hozott 174 korlátozó intézkedés közül 109-et az Egyesült Államok kezdeményezett. (…) Amerika lényegében egy globális szankciós újgyarmatbirodalommá vált

– fogalmazott.

Medvegyev szerint a Nyugat a világ különböző régióiban alkalmazza aktívan az „adósság által folytatott újgyarmatosítás” mechanizmusait. Ezek az újgyarmat-birodalmak kihasználták a globális dél nehéz társadalmi-gazdasági helyzetét, és hitelek felvételére biztatták őket a szokásosnál magasabb kamatlábak mellett. 

 

Symbols of Belgium's colonial past in Africa still stand in Brussels
II. Lipót egykori belga király szobrának képe Brüsszelben 2022. június 18-án. Belgium 19. századi afrikai gyarmati időszakában megszerzett gazdagságának nyomai még mindig láthatók a város számos részén (Fotó: Anadolu/AFP/Dursun Aydemir)

Latin-Amerika, Ázsia és Afrika egyes országainak újragyarmatosítása arra is is irányult, hogy megszerezzék természeti kincseik, különösen az úgynevezett kritikus ásványi anyagok feletti ellenőrzést. 

A jelenkorra célozva Medvegyev szerint az új gyarmatosítók célkitűzése, hogy növeljék a maguk és a világ többi része között fennálló „digitális szakadékot”, hogy megszilárdítsák saját informatikai vállalataik monopóliumát. 

A neokolonializmus elleni küzdelem egy olyan fontos mozgalom, amely nélkül a XXI. században az országokra pusztulás és romlás vár, hangsúlyozta az orosz politikus.

Sok sikert kívánunk afrikai és latin-amerikai kollégáinknak ezen az úton. Sikerük, beleértve, hogy a gyarmatosítókat a vádlottak padjára ültetik,  fontos lépés lesz a globális észak domináns pozícióinak elvesztése és egy többpólusú és igazságos világrend kialakítása felé

– összegzett Dmitrij Medvegyev.

Borítókép: Dmitrij Medvegyev, Oroszország korábbi vezetője, Putyin elnök szövetségese, aki jelenleg az ország Biztonsági Tanácsának alelnöke (Fotó: SPUTNIK/AFP/Jekaterina Shtukina)


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.