Ez lesz a magyar uniós elnökség fő célkitűzése

Fókuszban a soros elnökség.

2024. 06. 20. 14:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország július 1-jén átveszi a soros elnöki posztot, vezető szerepe pedig kulcsfontosságú lesz a kihívások kezelésében és az EU világos, előremutató menetrendjének meghatározásában – mondta Kovács Attila, az Alapjogokért Központ európai uniós kutatási igazgatója. Az elmúlt napok, hetek eseményeire úgy reflektált, hogy az EU meghatározó tagállamaiban a választók jelentős része a béke mellett tette le a voksát.

Most azonban a politikai döntés az Európai Néppárt vezetőinek kezében volt, hogy azt az utat választják-e, amin az utóbbi időben jártak, vagy visszatérnek a konzervatív, jobboldali gyökereikhez és a józan ész talaján álló politikához, de úgy tűnik nem élnek vele

– fogalmazott. 

 

Kovács Attila szerint a magyar elnökség feladata az lesz, hogy átvezesse az EU-t ezen a zavaros, kihívásokkal terhelt időszakon.

Ez azonban nem pusztán politikai küzdelem, hanem harc annak biztosításáért, hogy a közép- és kelet-európaiak hangját meghallják és tiszteletben tartsák, és egyben harc a békéért, a szuverenitásunk, hagyományaink és jövőnk védelméért

 – emelte ki. Az igazgató szerint Magyarország készen áll arra, hogy világos jövőképével és határozott prioritásaival az élen járjon, helyes irányba terelje az uniót és újra naggyá tegye Európát. Lajkó Fanni elemző pedig arról beszélt, hogy az Európai Néppárt az elmúlt 15-20 évben balra tolódott, feladta alapelveit, ezzel megkülönböztethetetlenné váltak a szocialista vagy a liberális pártoktól.

Ez az átalakulás a KDNP-t a valódi kereszténydemokrata értékek egyik utolsó hírnökévé tette az EPP-n belül, amelyet most elveszítettek a Tisza Párt képviselőinek belépésével

 – tette hozzá. 

Borítókép: Kovács Attila, az Alapjogokért Központ európai uniós kutatási igazgatója és Lajkó Fanni elemző az Alapjogokért Központ sajtótájékoztatóján (Fotó: Alapjogokért Központ)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.