Élő közvetítés
Németország
ÉLŐ
Dánia

Így végződhetnek a véres kenyai tüntetések

Noha a nemzetközi sajtóban ritkán hallani Kenyáról, a kelet-afrikai ország a napokban mégis címlapokra került: tüntetők tömege ostromolta meg a parlament épületét a fővárosban, Nairobiban, ám az adóellenes demonstráció erőszakba fulladt. A megmozdulás során a tüntetők közül többen életüket vesztették, a hadsereget is bevetették. A Magyar Nemzetnek Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet igazgatója, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója beszélt arról, mire számíthatunk Kenyában, valamint regionális szempontból hogyan értelmezhetők az események.

2024. 06. 27. 5:20
Könnygázzal oszlatja a rendõrség a kenyai kormány által bevezetni kívánt új adók elleni tiltakozást a nairobi parlamentnél 2024. június 25-én. Fotó: Daniel Irungu Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas, több ezer fős tüntetések robbantak ki a kelet-afrikai Kenyában, azt követően, hogy a kormány bejelentette, 2,7 milliárd dollárral (nagyjából ezermilliárd forint) tervezi emelni az adóbevételeket. A tiltakozók azonban a terv visszavonását követelik, országszerte utcákra vonultak az emberek, a rendőrségi sorfalat áttörve a parlamentet megtámadták és felgyújtották, a tüntetések több helyen erőszakba torkolltak. A támadáskor a parlamentben éppen üléseztek a képviselők, ők sajtóhírek szerint az épület alatt húzódó folyosókon át menekültek ki.

A BBC brit közszolgálati média szerdai közlése szerint legalább 13 tüntető vesztette életét, még a hadsereget is bevetette a kormány. Az emberek nemcsak Nairobiban vonultak utcákra, hanem más nagyvárosokban is, több helyen beszámoltak arról, hogy felgyújtották azoknak a képviselőknek a házát, akik megszavazták a törvényt.

A megmozdulásoknak szerdára meg is lett a hatása: egy nappal a tüntetések erőszakba torkollása után William Ruto kenyai elnök bejelentette, nem fogja aláírni a 2024-es pénzügyi törvényjavaslatot – írta az al-Dzsazíra pánarab hírportál. „Vezetek egy kormányt, de vezetem az embereket is, és az emberek felszólaltak” – fogalmazott nyilatkozatában.

Egyúttal arra kérte a parlamentet, az igazságszolgáltatást, valamint az önkormányzatokat, hogy költségvetési megszorításokat hajtsanak végre. Az államfő korábban „egy szervezett bűnözői csoportot” tett felelőssé, amiért a békés demonstrációk erőszakba torkolltak. Kiemelte, „a kenyai demokráciát, a jogállamiságot és az ország integritását érte támadás”, amely az ország nemzetbiztonságára is súlyos fenyegetést jelent. Kenyában egyébként nem túl gyakoriak az erőszakba torkolló tüntetések, ennek kapcsán lapunknak Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet igazgatója, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) oktatója elmondta,

Kenya Kelet-Afrika legstabilabb állama, Afrika egyik gazdasági motorja.

Hozzátette azonban, hogy alkalmanként még ebben az országban is előfordulnak erőszakos demonstrációk, legutóbb a 2017-es választások során, tehát hét évvel ezelőtt lehetett hasonló jeleneteket látni. A szakértő szerint kevés esélye van annak, hogy Kenya az összeomlás szélére sodródjon. Kiemelte, a tüntetések fő helyszíne, Nairobi, nemcsak az országnak, hanem Kelet-Afrikának az üzleti központja, ám a tüntetők zöme a nyomornegyedek munkanélküli fiataljai. Az ország gazdasági helyzete azonban korántsem túl fényes; Marsai Viktor elmondta, egészen nagy méreteket öltött a szürkegazdaság, ám a beterjesztett törvényjavaslat következtében azoknak is adózniuk kellett volna, akik ez idáig ezt nem tették meg. Hangsúlyozta, ha életbe lépett volna a törvény, az súlyos terhet rótt volna a lakosságra.

 

A szakértő azonban úgy látja, a tüntetésekben Ruto elnöknek is szerepe van: az államfő ugyanis „a nép egyszerű gyermeke” imázzsal küzdötte fel magát, utcai árusból lett Kenya elnöke. Az ország gazdaságát azonban nagyon megviselte a koronavírus-járvány, majd az orosz–ukrán háború, végül pedig belekerült a kínai adósságspirálba is.

Marsai Viktor szerint a kenyai megmozdulásoknak regionális szinten aligha lesz hatása, a tüntetők el fognak csendesedni.

„A kenyaiak látják, milyen régióban vannak, milyen konfliktusok veszik őket körül Dél-Szudántól Szomáliáig” – zárta szavait a szakértő, aki szerint a helyieknek nem válna előnyére, hogy a viszonylag jó életkörülményeket és egy alapvetően jól működő államapparátust szétverjenek egy adóreform miatt.

Borítókép: Könnygázzal oszlatja a rendőrség a kenyai kormány által bevezetni kívánt új adók elleni tiltakozást a nairobi parlamentnél 2024. június 25-én (Fotó: MTI/EPA/Daniel Irungu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.