Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Inkább bedönti saját kormányait, de nem fogad be migránsokat a spanyol Vox

A jobboldali párt öt spanyolországi régióban kormányoz koalícióban a Néppárttal (PP). Most azzal fenyegetőznek, hogy mindenhol felbontják az egyezséget, ha a konzervatívok nem utasítják el a migránsgyerekek kötelező befogadásáról szóló szocialista törvénymódosítást

2024. 06. 28. 20:11
Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Inkább lemond a kormányzásról, de nem hajlandó migránsgyerekeket befogadni a spanyolországi Vox. A jobboldali párt öt autonóm közösségben kormányoz koalícióban a konzervatív Néppárttal (PP), és most azzal fenyegetőzik, hogy mindenhol felbontja az egyezséget abban az esetben, ha a néppártiak nem utasítják vissza a központi szocialista (PSOE) kormány terveit. Pedro Sánchez pártja ígéretet tett a Kanári-szigeteknek arra, hogy befogadórendszerük túlterheltsége miatt elhoznak tőlük pár ezer menekült gyereket, és a többi spanyol régió között osztják el őket. Mindezt egy törvénymódosítás részeként fogják végrehajtani, hogy a befogadás kötelező jellegű legyen, vagyis egyetlen közösség se mondhasson rá nemet. Ezt azután döntötték el, hogy a jobboldali vezetésű régiók már előre jelezték, hogy nincs kapacitásuk az afrikai gyerekek ellátására, ezért nem szeretnének szolidaritást vállalni.

Az illegális migráció felszámolására törekvő Voxot nem érdekli, mit csinálnak a szocialisták. Képviselőik arra hívták fel a figyelmet, hogy ha a Néppárt nem utasítja vissza a bevándorlási törvény reformját, azzal átlépi a vörös vonalat. Santiago Abascal pártja nem hajlandó engedni saját elképzeléseiből még akkor sem, ha emiatt fel kell bontania az összes koalíciót, amit a spanyol régiókban kötött a Néppárttal.

Úgy vélik, hogy az egyetlen megoldás, ha ezeket az embereket, akár felnőttek, akár gyerekek, visszaküldik a származási országukba.

Pepa Millán, a Vox kongresszusi szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy semmi sem fontosabb a spanyol állampolgárok biztonságánál, és már így is egyre több bűncselekmény köthető afrikai migránsokhoz, olyanokhoz is, akik még kiskorúak. Ezek közül is kiemelte, hogy múlt hét végén két férfi halt meg marokkói bevándorlók támadása miatt, az egyiket egy rablás közben nyakon szúrták Barcelonában, a másikat pedig agyonverték Alicante megye egyik településén, miután az áldozat helyi lányokat akart megvédeni tőlük.

A navarrai Tudelában eközben két napja felügyelet nélkül hagyott marokkói és szubszaharai migránsgyerekek között tört ki tömegverekedés, amiben többen megsérültek. Egy környékbeli felvételt készített az eseményekről és arra hívta fel a figyelmet, hogy az ott lévő afrikaiak miatt egyre nagyobb bizonytalanságban kénytelenek élni.

Extremadura autonóm régió vezetőit egyelőre nem érdeklik a Vox érvei és a párt fenyegetése sem. A Néppárt ottani elnökének tanácsnoka közölte, hogy abszolút elkötelezettséggel és érzékenységgel fognak eljárni a kiskorúak ellátásában és betartják a hatályos jogszabályokat is, akár tetszik az a velük együtt kormányzó Voxnak, akár nem. Mielőtt a Vox álláspontja ismertté vált volna, a madridi közösség néppárti elnöke, Isabel Díaz Ayuso viszont kijelentette, hogy hasonlóan gondolkodik, mint Abascal pártja. Szerinte ugyanis ha a központi kormány más régiókba szállítja át a szigetvilágba érkezett gyerekeket, azzal csak még nagyobb vonzerőt generál és még többen vágnak majd neki az illegális kanári-szigeteki útnak, mivel már tudni fogják, hogy bármelyik másik spanyol régióban kiköthetnek.

A Vox egyébként a katalán nacionalisták kijelentése után kezdett el fenyegetőzni. A Junts per Catalunya (Együtt Katalóniáért) ugyanis közölte, hogy visszautasítja a szocialisták tervét, és a törvénymódosítás ellenére sem fog igennel szavazni a regionális parlamentben arra, hogy újabb migránsgyerekeknek biztosítsanak helyet, mert már így is rengeteget fogadtak be. A szeparatisták hozzátették, hogy ha Katalónia nem mentesül a reform utáni intézkedés alól, akkor megvonják támogatásukat Pedro Sánchez kormányfőtől. Utóbbi viszont komoly fejtörést jelentene a baloldalnak, mivel a katalánok nélkül nincs meg a parlamenti többsége ahhoz, hogy törvényeket hozzon.

A miniszterelnök most úgy próbálja megkerülni a katalánokat, hogy a Néppártnál keres támogatást a bevándorlási törvény reformjához, ezzel együtt pedig a migránsgyerekek befogadásához.

A központi és a kanári kormány között áprilisban megszületett egyezség értelmében úgy módosítják hamarosan a spanyolországi bevándorlási törvényt, hogy ha egy autonóm közösség befogadókapacitása meghaladja a százötven százalékot, akkor a menekült kiskorúakat automatikusan más régiókba lehessen átirányítani.

A Kanári-szigetek jelenleg mintegy hatezer, kísérő nélkül érkezett kiskorú migráns felügyeletét látja el, ami már háromszorosa annak, mint amit a befogadórendszerük elbír. A gyerekeket sokszor már a felnőtteknek fenntartott központokban helyezik el, és legutóbb bejelentették, hogy régi iskolák épületeit nyitják meg, illetve sátrakat állítanak fel, hogy szállást tudjanak biztosítani nekik. Fernando Clavijo elnök többször felhívta a figyelmet arra, hogy sürgős segítségre van szükségük, mivel az illegális migrációs nyomás nem szűnik meg, sőt minden héten érkeznek újabb gyerekek, akik különleges védelemre jogosultak a nemzeti és a nemzetközi törvények értelmében is.

Borítókép: Santiago Abascal, a spanyol Vox párt elnöke (Fotó: AFP/Thomas Coex)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.