Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Iráni elnökválasztás: érvénytelen szavazatokkal tüntethetnek

Elnökválasztást tartanak ma Iránban, Ebrahim Raiszi májusi halálával ugyanis megüresedett az államfői szék, amelyért – két jelölt visszalépése után – négy jelölt fog indulni. A perzsa ország leendő elnökére nem kevés feladat vár, olyan kihívásokkal kell szembenéznie, mint a migráció, a nemzetközi szankciók, valamint a gazdasági helyzet okozta nehézségek. Tárik Meszárt, az MCC Migrációkutató Intézet és az Eurázsia Központ vezető kutatóját kérdeztük a voksolás lehetséges kimeneteléről, az elnökre váró feladatokról, valamint Irán külkapcsolatairól.

2024. 06. 28. 5:25
Iran-Daily Life In Iran The Day Before The Elections
Választási plakátok Teheránban 2024. június 27-én. Fotó: Morteza Nikoubazl Forrás: AFP/NurPhoto
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ebrahim Raiszi iráni elnök tragikus halálának híre az egész világot bejárta májusban, másfél hónappal később pedig már az utódjáról szavaznak az irániak. Körülbelül 61 millióan jogosultak a voksolásra, ám előrejelzések szerint nem lesz túl magas a részvételi arány – ahogy egyébként a tavaszi parlamenti választások során is történt, akkor a szavazásra jogosultak mindössze 41 százaléka vett részt a voksoláson. A Magyar Nemzetnek Tárik Meszár, az MCC Migrációkutató Intézet és az Eurázsia Központ vezető kutatója azonban arról beszélt, közvélemény-kutatások szerint 45,5 százalék ígért biztos részvételt a választáson, ám álláspontja szerint alacsonyabb lesz az arány, és még alacsonyabb lehet az érvényes szavazatok száma.

Sokan azt tervezik, hogy direkt érvénytelen szavazatot adnak le. Legfőképpen azért, mert sokan ellenzik az iráni rendszert, és így tüntetnek ellene

– magyarázta.

 

A voksoláson eredetileg hat jelölt indult volna, ám az elmúlt két napban ketten bejelentették visszalépésüket: Amirhosszein Hasemi alelnök azzal indokolta döntését, hogy a többi konzervatív jelölt esélyeit kívánja erősíteni, Alireza Zakani teheráni polgármester pedig azért lépett vissza, hogy „megakadályozza Haszan Róháni volt elnök harmadik kormányának megalakulását”, utalva ezzel Maszúd Peszeskján reformista elnökjelöltre, akit Mohamad Dzsavad Zarif, Róháni volt külügyminisztere támogat.

A szavazólapon az irániak négy jelöltre szavazhatnak, ám szakértők aligha tudják megtippelni, kié lesz a győzelem, ugyanis még a felmérések is egészen eltérő eredményeket jósolnak.

Az egyik forgatókönyv szerint Maszúd Peszeskján nyerhet, aki a szavazatok 37,7 százalékát szerezheti meg, a második helyen végezhet Szaid Dzsalili 29,4 százalékkal, a harmadik helyre pedig Mohamed Báqer Qalibáf kerülhet 8,3 százalékkal.

Tárik Meszár azonban hangsúlyozta, az államfői tisztséghez a szavazatok legalább 50 százalékát kell megszerezni, a felmérések azonban arra utalnak, hogy egyik jelölt győzelme sem biztos, így második körre kerülhet sor, amelynek során két jelölt közül választhatnak a szavazók.

Raiszi halálával azonban nemcsak az elnöki szék üresedett meg, hanem az ajatollah, Irán legfőbb vezetőjének utódlása is kérdésessé vált. A címet jelenleg Ali Hámenei viseli, és korábban még nem volt arra példa, hogy az utódjának szánt jelölt idő előtt életét vesztette. Tárik Meszár rámutatott, Iránban nincs egy jól bejáratott mechanizmus az ajatollah megválasztására vonatkozóan, nem tartja ugyanakkor kizártnak, hogy olyan politikus kerül az elnöki székbe, aki később akár a legfelsőbb vezető is lehet.

Az már azonban biztos, hogy a következő elnökre nem kevés feladat vár, a szakértő ezek közt említette a nemzetközi szankciók által sújtott gazdaságot, valamint a migrációt; utóbbi esetében hangsúlyozta, körülbelül hatmillió afgán menekült él Iránban.

A perzsa országra az utóbbi időben egyre több figyelem irányult, különösen az orosz–ukrán háború óta, Moszkva ugyanis a nyugati kapcsolatok megromlása után Kelet felé vette az irányt. Tárik Meszár úgy látja, bárhogyan is alakuljon az elnökválasztás eredménye, megmarad a szoros kapcsolat Moszkvával, és hasonlóan alakulhat Irán szíriai jelenléte is.

Borítókép: Választási plakátok Teheránban 2024. június 27-én (Fotó: AFP/NurPhoto/Morteza Nikoubazl)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.