Jobboldali előretöréstől rettegnek Brüsszelben

A jobboldali erőket egyre többen támogatják Európában. Így a gazdálkodók és a munkavállalók is, akik az uniós politikát okolják az életszínvonaluk romlásáért, valamint a középosztálybeli szavazók, akik aggódnak a bevándorlás és az általuk hagyományosnak tartott értékek háttérbe szorulása ​​miatt.

Forrás: Politico2024. 06. 06. 8:49
Castricum, 2024. június 6. Egy férfi leadja szavazatát az észak-hollandiai Castricumban 2024. június 6-án, az európai parlamenti választások hollandiai fordulójában. Az európai parlamenti választásokra 2024. június 6–9. között kerül sor. MTI/EPA/ANP/Ramon van Flymen Fotó: Ramon van Flymen
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa-szerte erősödik a jobboldal. A következő napokban, az európai parlamenti választáson pedig az is kiderül, hogy mennyit. Erről írt egy hosszú cikket a Politico brüsszeli hírportál.

BARDELLA, Jordan; LE PEN, Marine
Jordan Bardella, a francia Nemzeti Tömörülés (RN) elnöke (j) és Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés nemzetgyűlési frakcióvezetője, a párt korábbi elnöke az európai parlamenti választások előtti kampányrendezvények egyikén Párizsban 2024. június 2-án (Fotó: MTI/AP/Thomas Padilla)

Franciaországban a Nemzeti Tömörülés párt jó úton halad afelé, hogy megszerezze a szavazatok egyharmadát. Ezzel óriási győzelmet aratna a francia államfő felett. A felmérések szerint a jobboldali pártot több mint kétszer annyian támogatják, mint Emmanuel Macront és pártját.

Németországban az AfD a második hely felé tart, megelőzve Olaf Scholz kancellár kormánykoalíciójának minden tagját. Olaszországban Giorgia Meloni miniszterelnök pártja, az Olasz Testvérek messze megelőzi a többieket, számolt be róla a Politico.

Az olasz miniszterelnöki hivatal sajtóirodájának felvételén Giorgia Meloni olasz kormányfő az albán hivatali partnerével, Edi Ramával közösen tartott sajtóértekezleten az albániai Shengjin kikötővárosban 2024. június 5-én. (Fotó: MTI/EPA/Olasz miniszterelnöki hivatal sajtóirodája/Filippo Attili)
Az olasz miniszterelnöki hivatal sajtóirodájának felvételén a jobboldali Giorgia Meloni olasz kormányfő az albán hivatali partnerével, Edi Ramával közösen tartott sajtóértekezleten az albániai Shengjin kikötővárosban 2024. június 5-én (Fotó: MTI/EPA/Olasz miniszterelnöki hivatal sajtóirodája/Filippo Attili)

A brüsszeli hírportál már most, a választások előtt is retteg attól, hogy a nemzeti erők még jobban megerősödnek Európában. Egyenesen megdöbbentőnek nevezi a lap ezt a folyamatot. A Politico cikke azzal ijesztget, hogy ezen pártok sikere „olyan politikai felfordulást fog kiváltani, amelyet Donald Trump 2016-os amerikai elnökké választása okozott.” 

Megjegyzik, az európai parlamenti választásokon elért eredmények végül is megmutatják, hogy merre tart a nemzeti politika Európa döntő fontosságú fővárosaiban. Hozzáteszik, Európa politikai vezetőinek rá kell jönniük, hogy többé nem lehet figyelmen kívül hagyni a jobboldali erőket.

Európának abba kell hagynia a szélsőjobbról való beszédet

 – mondta Gerolf Annemans belga európai parlamenti képviselő. Kiemelte:

Ha megnézi a politikát, ha azt nézi, hol vagyunk hatalmon, akkor már nem vagyunk a politika peremén. Most mi vagyunk a jobbközép

 – tette hozzá. 

Középpontban a migráció kérdése a jobboldali erőknél

A Politico cikke arról is ír, hogy mi köti össze az egyre sikeresebbé váló jobboldali erőket. Szerintük ezen pártokban egyebek mellett közös, hogy nemzeti érdeket képviselnek, s bevándorlásellenesek, de megosztja őket az Oroszországgal való viszony.

A jobboldali erőket pedig egyre többen támogatják. Így a gazdálkodók és a munkavállalók is, akik az uniós politikát okolják az életszínvonaluk romlásáért, valamint a középosztálybeli szavazók, akik aggódnak a bevándorlás és az általuk hagyományosnak tartott értékek háttérbe szorulása ​​miatt. Egyre többen vannak köztük olyan fiatalok is, akik aggódnak a megélhetési költségek emelkedése miatt.

A migráció központi szerepet játszik a pártok népszerűségében, de az abortuszhoz való hozzáférés kérdése vagy az LMBTQ+-jogok is döntő fontosságúak, írja a Politico.

A jobboldal európai színtérre lépése hosszan tartó hatással lesz a kontinens politikájára, mert a cikk szerint a korai felnőttkorban kialakult politikai hűség általában egy életen át tart. 

A brüsszeli hírportál rettegve ír arról, hogy a jobboldali pártok az EU 27 országa közül hétben vannak hatalmon vagy támogatják a kormányt, köztük Olaszországban, Svédországban, Magyarországon és a Cseh Köztársaságban, hozzájuk csatlakozik hamarosan Hollandia is. A felmérések szerint Ausztriában is fordulat várható. 

A Politico cikke úgy fogalmaz: 

a jobboldali pártok előretörése már most megváltoztatta az európai politika menetét. Maga a felemelkedésük veszélye megkeményítette a migrációs politikát, és megijesztette a centrista pártokat, hogy mérsékeljék  a zöld politikájukat. Az e heti eredmények könnyen átalakíthatják az Ukrajna támogatásáról, az abortuszokhoz való hozzáférés támogatásáról vagy az LMBTQ+ közösség jogairól szóló vitát.

A Politico cikke Magyarországgal is foglalkozik, ismét hazánkat támadja. Habár az ország viszonylag kicsi, kevesebb mint tízmillió lakossal, Orbán Viktor miniszterelnök blokkoló szerepet játszott Brüsszelben, megzavarva az EU erőfeszítéseit a menedékkérők újraelosztására és Ukrajna támogatását az orosz–ukrán háborúban, olvasható a Politico cikkében.

Ezzel pedig még Brüsszelben is elismerik, hogy a magyar miniszterelnök volt az, aki meggátolta, hogy migránsok lepjék el Európát, s a magyar kormányfő az, aki leginkább békepárti politikát képvisel az Európai Unióban.

Borítókép: Egy férfi leadja szavazatát az észak-hollandiai Castricumban 2024. június 6-án, az európai parlamenti választások hollandiai fordulójában. Az európai parlamenti választásokra 2024. június 6–9. között kerül sor (Fotó: MTI/EPA/ANP/Ramon van Flymen)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.