Két uralkodó találkozik Európában

Naruhito japán császár Nagy-Britanniában tartózkodik, ahol többek között a brit királyi családdal is találkozik. Naruhito látogatása Nagy-Britanniában egy olyan időszakban történik, amikor a britek igyekeznek megerősíteni a Japánnal való kapcsolatokat, mivel előbbi a legbefolyásosabb európai nemzet kíván lenni az Indo-csendes-óceáni térségben.

2024. 06. 25. 18:26
III. Károly brit király (j2) és felesége, Kamilla királyné (b2), valamint Naruhito japán császár (j) felesége, Maszako császárné a japán uralkodói pár fogadási ünnepségén Londonban 2024. június 25-én. A császári pár háromnapos állami látogatásra érkezett a szigetországba. MTI/AP/Getty Images pool/Chris Jackson Fotó: Chris Jackson
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Naruhito japán császár és Maszako császárné szombaton érkeztek meg az Egyesült Királyságba egy egyhetes látogatás alkalmával. A hivatalos állami látogatás ma kezdődik, a csillogás és ceremóniák sorozata előtt azonban az uralkodó és felesége feleleveníthette a Nagy-Britanniában töltött éveket – mindketten Oxfordban tanultak. A japán uralkodót a Merton College-ban egyszerűen csak Hirónak hívták, mert a tantestület és a diákok könnyebben megjegyezték ezt a becenevet – olvasható a császár életrajzi könyvében. A Mertonban az volt az egyik legnagyobb öröme, hogy ebéd után a végzős diákok találkozóhelyére ment kávézni és beszélgetni a többi diákkal. A császár bevallása szerint azért is nagyon fontos az az időszak az életében, mert az akkori Nagy-Britannia egyszerre tisztelte a múltját, miközben a jövőt is befogadta, ami nagy hatással volt rá.

Brit szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy a látogatás egy olyan időszakban történik, amikor Nagy-Britannia igyekszik megerősíteni a Japánnal való kapcsolatokat, mivel előbbi a legbefolyásosabb európai nemzet kíván lenni az Indo-csendes-óceáni térségben.

Az eredetileg 2020-ra tervezett utazás lett volna a császár első tengerentúli látogatása, miután 2019-ben övé lett a trón, de a Covid–19-világjárvány miatt elhalasztották. Később részt vett II. Erzsébet királynő temetésén. A mostani programban katonai tiszteletadással egybekötött fogadás, hintózás, valamint múzeumok és egy londoni orvosbiológiai kutatóközpont meglátogatása szerepel, amelyet hivatalos beszédekkel egybekötött állami bankett követ III. Károly brit uralkodóval és családjával. Naruhito császár ellátogat a windsori kastélyba is, hogy koszorút helyezzen el II. Erzsébet sírjánál, és lerója tiszteletét. A császár kiemelte, hogy ez számára több, mint puszta protokoll.

A japán császári pár ritkán tesz állami látogatásokat, és a világjárványt követően minimálisra csökkentették külföldi útjaikat. Ez talán annak a furcsa ténynek is köszönhető, hogy a japán császár hivatalosan nem államfő.

Naruhito császárt és feleségét kedden először Vilmos trónörökös üdvözölte londoni szálláshelyükön, majd együtt a lovas testőrség laktanyájának gyakorlóterére – Horse Guards Parade – mentek, ahol a császári házaspárt hivatalos ceremónia keretében fogadta III. Károly király és hitvese, Kamilla.

A brit uralkodó és a japán császár, valamint Maszako és Kamilla ezután külön hintókon, díszes katonai kísérettel a Buckingham-palotába hajtatott a Mall sugárúton, amelynek mentén több tízezres tömeg gyűlt össze üdvözlésükre.

Naruhito ezúttal – a szokásoktól eltérően – nem keresi fel Rishi Sunak miniszterelnököt a Downing Streeten, tekintettel a jövő heti nagy-britanniai parlamenti választások jelenleg is zajló kampányára, de Sunak és a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője és miniszterelnök-jelöltje, Sir Keir Starmer jelen lesz a Buckingham-palotában tartandó kedd esti állami banketten. A keddi fogadási ceremónián nem volt jelen Katalin walesi hercegnő, Vilmos trónörökös felesége, akit az év eleje óta daganatos megbetegedéssel kezelnek. Katalin tavaly karácsony óta csak egyszer, apósa, III. Károly király múlt heti hivatalos születésnapi ünnepségén jelent meg a nyilvánosság előtt. Az év elején a 75 esztendős Károlynál is daganatos megbetegedést diagnosztizáltak, de az uralkodó néhány heti szünet után már visszatért hivatalos teendőinek ellátásához.

Mindkét uralkodó két olyan iparosodott nemzet legfőbb képviselője, ahol a modernitás találkozik a hagyományokkal, és a hagyományos vallások névleges vezetői is. Naruhito öt éve ül a trónon, Károlyt másfél éve koronázták meg. Mindkettőjükre nehéz feladat vár, hogy megmentsék rendszerüket a posztmodern korban. Naruhito császárt egyébként több évtizedes kapcsolat fűzi Károlyhoz, hiszen az oxfordi tanulmányai alatt találkozott először az akkori walesi herceggel.

Borítókép: III. Károly brit királyés felesége, Kamilla királyné, valamint Naruhito japán császár felesége, Maszako császárné a japán uralkodói pár fogadási ünnepségén Londonban 2024. június 25-én. A császári pár háromnapos állami látogatásra érkezett a szigetországba (Fotó: MTI/AP/Getty Images pool/Chris Jackson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.