Megindulhat a woke-talanítás, nőtt a békepártiak és migrációellenesek száma az európai parlamentben

Az Alapjogokért Központ bemutatta a június 9-ei választások után az új Európai Parlament várható összetételét, a frakciók lehetséges alakulását, és értékelték, hogy a választások eredményei milyen mértékben alakíthatják át az erőviszonyokat az Európai Parlamentben.

2024. 06. 13. 13:19
Kovács Attila és Lajkó Fanni az Alapjogokért Központ június 13-ai sajtótájékoztatóján. Forrás: Alapjogokért Központ
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Alapjogokért Központ sajtótájékoztatóján Kovács Attila európai uniós kutatási igazgató és Lajkó Fanni, az Alapjogokért Központ elemzője értékelte a 2024-es európai parlamenti választások eredményét.

Kovács Attila megállapította, hogy megnőtt a jobboldali, konzervatív képviselők száma az Európai Parlamentben, ezzel szemben pedig visszaestek azok a baloldali pártok, amelyek az elmúlt öt évben az európai politikai porondon leginkább támogatták az illegális migrációt, a genderkérdéseket Európában és leghangosabban szólaltak fel Ukrajna katonai támogatása mellett.

Ha a számok mögé tekintünk, akkor azt látjuk, hogy azon képviselők aránya, akik ellenzik a háborút, 23-ról 36 százalékra nőtt. Azon képviselők aránya, akik ellenzik a gender propagandát, a megelőző időszak 22 százalékáról most 34 százalékra nőtt, és azon képviselők aránya, akik ellenzik az illegális migrációt 27 százalékról közel 42 százalékra nőtt

 – állapította meg Kovács Attila. 

Kovács Attila szót ejtett a júliusban kezdődő soros magyar elnökségről is, amelyet kirívó lehetőségnek tart arra, hogy Magyarország „elnöki pozícióban ülve moderálja azokat a politikai diskurzusokat, amelyek az európai politikában az év második felében történnek.”

Lajkó Fanni a sajtótájékoztatón elmondta, hogy bár az Európai Néppárt (EPP) megtartotta vezető pozícióját, úgy tűnik, hogy a konzervatív erők együttesen az új Európai Parlament második legerősebb tömbjévé válhatnak. 

Egy egységes jobboldali szövetségnek létrehozása vízválasztó lenne Brüsszelben. Ez a szövetség átalakíthatná az Európai Uniót, biztosítaná azt, hogy a döntések az uniós polgároknak az akaratát tükrözzék, ami a béke, az illegális migráció elutasítása, a nemzeti szuverenitás hangsúlyozása, valamint a hagyományos európai uniós értékeknek az előtérbe helyezése

– jelentette ki.

Elmondása szerint nem csak európai szinten erősödtek meg a konzervatív erők, hanem tagállami szinten is, kiemelve Franciaország, Ausztria és Németország példáját, ahol a francia ellenzéki párt, a Nemzeti Tömörülés elsöprő sikert aratott, Ausztriában az Osztrák Szabadságpárt (FPO) tört előre, Németországban pedig a CDU-CSU győzött. 

Ez a jobboldali győzelem Európa-szerte nem csupán egy politikai változás, hanem az európai kormányzásnak egy új korszaka. 

– mondta Lajkó Fanni elemző. 

Borítókép: Kovács Attila és Lajkó Fanni az Alapjogokért Központ június 13-ai sajtótájékoztatóján (Forrás: Alapjogokért Központ) 
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.