Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Nem akarnak muszlim migránsok között élni a britekhez menekült ukránok

Az egyik televíziós csatorna stábja több olyan ukrán menekültet is megszólaltatott, akik rettegnek olyan negyedekben, ahol iszlám vallásúak is élnek.

Forrás: V4NA2024. 06. 15. 6:07
Dzsankoj, 2022. október 21.
Herszon megyébõl evakuált lakosok érkeznek a Krím északi részén fekvõ Dzsankojba 2022. október 21-én. Ukrajna Herszon megyéje az egyik olyan terület, amelynek annektálását Oroszország szeptember végén bejelentette. A térségben azonban az elmúlt hetekben sikeres ellentámadást hajtott végre az ukrán hadsereg, és a megszálló hatóságok bejelentették, hogy evakuálják a civileket a régióból.
MTI/EPA
Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszautasítják a támogatott szálláshelyeket különböző brit városokban az ukrán menekültek, mert nem érzik magukat biztonságban olyan negyedekben, ahol a lakosok elsősorban iszlám vallásúak. Erre világított rá Channel 4 News műsorszolgáltató egyik stábja. A műsorban az hangzik el, hogy sok ukrán nő nehezen tud beilleszkedni olyan közösségekbe, amelyek kulturálisan sokkal sokszínűbbek, mint amihez otthon, Ukrajnában hozzászokott, hívja fel rá a figyelmet a V4NA. 

Az Egyesült Királyság kormánya a Homes for Ukraine, vagyis az Otthonok Ukrajnának elnevezésű program keretében azért fizet a lakástulajdonosoknak, hogy ha van egy-két szabad szobájuk, akkor ott elszállásolják az Ukrajnából menekülőket. Az egyik ilyen lakástulajdonos mesélt a csatorna riporterének a tapasztalatairól. Elmesélte, hogy

az egyik nő, aki nála lakott, arra panaszkodott, hogy „túl sok a muszlim” a környéken.

„Eléggé megdöbbentett bennünket, hogy milyen problémásnak találta a különböző kultúrákat. Túl sok a muszlim, túl sok a különböző bőrszínű ember” – mondta a lakástulajdonos egy ukrán nőről, aki kisgyermekével együtt költözött az otthonába. Az ukrán menekült többször is megemlítette, hogy retteg és nem érzi magát biztonságban egy ilyen negyedben. A nő és a gyereke végül máshol keresett szállást.

Egy Olga nevű ukrán nő a hírcsatornának egy olyan támogató csoport találkozóját követően beszélt, amelyet azért hoztak létre, hogy az ukránok jobban megértsék Nagy-Britannia soknemzetiségű kultúráját. Azt mondta, hogy „elképesztő” volt látni ennyi különböző hátterű embert, és hogy ő ehhez egyszerűen nem volt hozzászokva, hogy ilyen környezetben éljen. Egy másik ukrán nő, Oksana elmondta, hogy „Kijev legjobb környékéről Birmingham legrosszabb környékére” költözött, és bevallotta, hogy nagyon félt.

A riporter azt mondta Oksanának, hogy „sokan nagyon megsértődnének” azon, hogy nem érzi magát biztonságban a környéken, mire ő azt válaszolta, hogy utánanézett a rendőrség bűnügyi adatainak, amelyek iszlám terrorizmusról szóló esetekről számoltak be. A riportból kiderült, hogy Oksana is elköltözött Birminghamből egy új környékre.

Az ukrán menekültek ugyanakkor nem csak a társadalmi struktúra miatt akarnak hazamenni – vagy épp másik országba költözni. Ahogy arról nemrég a V4NA beszámolt, egyre több ukrán dönt úgy, hogy az életét kockáztatva inkább hazamegy az orvosához, mert a brit egészségügyi rendszerben nem kap időben kezelést. Volt olyan ukrán menekült például, aki Kijevből érkezett Londonba, nem sokkal ezután pedig krónikus fogfájásra panaszkodott. Orvoshoz akart fordulni, de a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) telefonos szolgálatánál sem kapott érdemi információt, majd a baleseti és sürgősségi osztályon sem látták el.

– Négy óra várakozás után az orvos még csak rám sem nézett, és azt is mondta, hogy vegyek be paracetamolt. Ez sem segített, és még mindig erős fájdalmaim voltak

– mondta az asszony

Mivel már több napja komoly fájdalmai voltak, úgy döntött, hogy kockára teszi az életét és Lengyelországon keresztül hazautazott Ukrajnába, ahol – elmondása szerint – egy napon belül ellátták. Mint kiderült, sürgősen ki kellett húzni a bölcsességfogát, mert ha még néhány napot vár, annak súlyos következményei is lehettek volna.

Az ukrán nő elmondta, hogy három másik, Londonban élő személyről is tud, akik úgy döntöttek, hogy inkább visszatérnek a háború sújtotta Ukrajnába orvosi kezelésre, ahelyett, hogy megvárnák, amíg Nagy-Britannia állami egészségügyi rendszerét vehetik igénybe.

Egy másik ukrán nő, aki a skóciai Glasgow városában él – amelynek egészségügyi rendszerét a decentralizált baloldali skót kormány irányítja – szintén hazautazott orvosi kezelésre. Erről már Alex Cole-Hamilton, a skót liberális demokraták vezetője beszélt, aki a hét elején felvetette a kérdést Skócia első miniszterének. Cole-Hamilton elmondta, hogy egy 22 éves nő egy labortesztet sem tudott elvégeztetni az országban. Vérvételre várt, hogy ellenőrizzék a pajzsmirigyét és elkerüljék a felesleges gyógyszerszedést. Ezért komoly dilemmával és óriási veszélyt vállalva hazautazott Ukrajnába, hogy orvosi ellátást kapjon.

„A légiriadók, a dróncsapások és a rakétatámadások kevésbé voltak elrettentők, mint a várakozás a skóciai NHS-nél. Ez megdöbbentő. Ezek azok a kockázatok, amelyeket az emberek egészségük érdekében vállalnak, és mindezt az alapellátáshoz való hozzáférés hiánya miatt” – szúrta oda a skót első miniszternek a politikus.

A brit egészségügyi rendszer a soha nem látott orvos- és ápolóhiány miatt szenved, erről hírügynökségünk ebben a cikkben számolt be részletesen.

Borítókép: Herszon megyéből evakuált ukrán menekültek (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.