Élő közvetítés
Portugália
ÉLŐ
Szlovénia

Prigozsinhoz köthető médiavezetőket vettek őrizetbe Szentpéterváron

Egy évvel a Prigozsin-lázadás után a repülőszerencsétlenségben elhunyt Wagner-vezérhez köthető személyeket tartóztatott le az FSZB.

2024. 06. 23. 6:42
A Wagner zsoldoscsoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin 2023. június 23-án Ukrajnából Rosztov-on-Donba kezdte meg lázadását
A Wagner zsoldoscsoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin 2023. június 23-án Ukrajnából Rosztov-on-Donba kezdte meg lázadását Fotó: Handout / TELEGRAM/ @concordgroup_official / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Prigozsinnal kapcsolatban álló médiavezetőket vettek őrizetbe Szentpéterváron. Ilja Gorbunovot, a Patriot médiaholding korábbi topmenedzserét és Kirill Metelevet, a Konkretno.ru főszerkesztőjét zsarolással vádolják. A médiavezetőket az FSZB emberei vették őrizetbe – írja az URA.ru a Fontankára hivatkozva.

A Fontanka információi szerint a nyomozás úgy tudja, hogy Metelev és Gorbunov pénzt követeltek a szentpétervári tévécsatorna volt vezérigazgatójától, Alekszandr Malkevicstől, aki korábban Prigozsin szervezeteivel állt kapcsolatban. Az egyik tanú szerint hiába próbáltak velük szót érteni, ezért Malkevics feljelentést tett ellenük – írja a Fontanka.

Malkevics a Közéleti Kamara tagja és az USA Really weboldal (a Jevgenyij Prigozsin holdingjához tartozó Szövetségi Hírügynökség leányvállalata) korábbi vezetője. Malkevics 2023-ban a Herszon régió kormányzójának tanácsadója volt. Most a szentpétervári kormányzó különmegbízottja, és az Egységes Oroszország színeiben indul a szentpétervári választásokon is.

Ilja Gorbunov a Komszomolszkaja Pravda és a RIA Novosztyi volt munkatársa. Médiaértesülések szerint 2019 óta a Patriot médiacsoportot, 2020 óta pedig a „trollgyárat” és az összes Telegram-csatornát vezeti, amelyek Prigozsin médiastruktúrájának részét képezik. 

A Fontanka megjegyzi, hogy Metelev kapcsolatban állhatott azokkal a projektekkel, amelyekben a PMC Wagner alapítója érdekelt volt. Malkevics volt a vezetője az USA Really weboldalnak, amely a Prigozsin struktúráinak holdingjához tartozó média leányvállalati projektje volt. Az URA.ru szerkesztősége állásfoglalást kért Oroszország belügyminisztériumának szentpétervári és leningrádi régióbeli főosztályától.

Emlékezetes, hogy egy évvel korábban Prigozsin és a Wagner harcosok egy része fellázadt a Kreml ellen. Akkor erről 

címmel lapunk is beszámolt, és az egynapos demonstratív felvonulást figyelemmel kísértük

Mint ismert a Wagner-vezér később egy repülőgép-szerencsétlenségben hunyt el. Amiről akkor azt írtuk, hogy „rejtélyes körülmények között lezuhant Jevgenyij Prigozsin repülőgépe Oroszországban. A zsoldosvezér neve szerepelt az utaslistán, ugyanakkor halálhírét egylőre nem erősítették meg. Arról is csak találgatnak, hogy mi történhetett. Elképzelhető, hogy kudarcos lázadási kísérlete után most érte utol Vlagyimir Putyin bosszúja.”

Borítókép: A Wagner zsoldoscsoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin 2023. június 23-án Ukrajnából Rosztov-on-Donba kezdte meg lázadását (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.