Putyin a nukleáris fegyverek bevetéséről beszélt

Az orosz elnök ugyanakkor nem zárta ki a nukleáris doktrína megváltoztatását sem.

Forrás: RIA Novosztyi2024. 06. 07. 18:08
Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2023. október 7-én készített és közzétett kézi felvételen Szergej Sojgu védelmi miniszter a Sarmat interkontinentális rakétát gyártó katonai gyárat ellenőrzi Krasznojarszkban.
Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2023. október 7-én készített és közzétett kézi felvételen Szergej Sojgu védelmi miniszter a Sarmat interkontinentális rakétát gyártó katonai gyárat ellenőrziKrasznojarszkban. Fotó: Handout / Orosz Védelmi Minisztérium / AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország nem kezdeményezett beszélgetést a nukleáris fegyverek bevetéséről – hangsúlyozta Vlagyimir Putyin a Szentpétervári Gazdasági Fórum kerekasztal-beszélgetésén. – Oroszországnak van egy nukleáris doktrínája, amelyben minden részletesen le van írva – tette hozzá. – Kivételes esetekben, különösen Oroszország szuverenitását fenyegető veszély esetén történő alkalmazásról van szó. Most nincsenek ilyen feltételek – mondta az elnök. Mindazonáltal a nukleáris doktrína módosítása lehetséges.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Szentpétervári Gazdasági Fórumon
Vlagyimir Putyin orosz elnök a Szentpétervári Gazdasági Fórumon (Fotó: Alexandre Zholobov / POOL / AFP)

Ha bármilyen csapásra kerül sor, mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy Oroszország és az Egyesült Államok rendelkezik a legfejlettebb korai előrejelző rendszerekkel az ilyen támadásokkal kapcsolatban. Kifejezte, hogy reméli, a világ soha nem jut el a nukleáris rakétacsapásokig. Vlagyimir Putyin azt is elmondta, hogy ő és kollégái habozás nélkül döntenek, ha arra sor kerül. Viszont minden döntésnek a kialakult helyzet elemzésén kell alapulnia 

– tette hozzá.

Kérdésre válaszolva kijelentette, hogy Oroszországban nincs szükség mozgósításra. Putyin megjegyezte, hogy tavaly több mint 300 ezer ember jött el a katonai sorozási központokba és írt alá szerződést, idén pedig több mint 160 ezer ember. Szerinte a konfliktus gyorsabban is véget érhetne, de az orosz katonák élete fontosabb. A különleges művelet minden tervét meg fogják valósítani – mondta az elnök. Szerinte az orosz emberek jelleme lehetővé teszi, hogy atomfegyverek nélkül is győzelmet arassanak.

Az orosz elnök beszélt arról is, hogy engedélyezte fegyverek szállítását baráti országoknak a Nyugat ellensúlyozására. Putyin szerint ez egyelőre nem történt meg. Mindazonáltal Moszkva fenntartja a jogot erre. Megjegyezte, hogy Oroszország tükrözheti a Nyugat barátságtalan lépéseit ezen a téren.

Korábban Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök beszélt arról, hogy Putyin engedélyezte, hogy Oroszországgal baráti országok orosz fegyvereket kaphassanak nyugati érdekeltségek elleni csapáshoz. 

Borítókép: Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2023. október 7-én készített és közzétett kézi felvételen Szergej Sojgu védelmi miniszter a Sarmat interkontinentális rakétát gyártó katonai gyárat ellenőrzi Krasznojarszkban (Fotó: AFP)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.