Élő közvetítés
Ukrajna
ÉLŐ
Belgium
Szlovákia
ÉLŐ
Románia

Putyin több mint húsz év után először látogat Észak-Koreába

Noha szoros szövetségeséről van szó, Vlagyimir Putyin orosz elnök utoljára 2000 nyarán járt Észak-Koreában. Huszonnégy év után azonban kedden ismét a távol-keleti országba látogat, hogy annak vezetőjével, Kim Dzsong Unnal tárgyaljon, aki egyébként nem is olyan régen, tavaly szeptemberben járt Oroszországban. Előrejelzések szerint egyeztetni fognak biztonsági és gazdasági együttműködésről, minden bizonnyal az orosz–ukrán háborúról is szó fog esni.

2024. 06. 18. 7:35
PUTYIN, Vlagyimir; KIM Dzsong Un
Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Kim Dzsong Un elsõszámú észak-koreai vezetõ, a Koreai Munkapárt fõtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság elsõ elnöke a szibériai Vosztocsnij ûrrepülõtér hordozórakéta-összeszerelõ hangárjában 2023. szeptember 13-án. Fotó: Artyom Geodakjan Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan kedden késő este érkezik Vlagyimir Putyin orosz államfő Észak-Koreába, ahol utoljára 2000 nyarán járt, még első elnöksége alatt. A The Guardian brit napilap szerint Putyint miniszterek, tanácsadók, valamint a katonai eszközök és fegyverbeszerzésekért felelős személyek is elkísérik a távol-keleti országba. A delegáció tagjai között szerepel Andrej Belouszov védelmi miniszter, Szergej Lavrov külügyminiszter – adta hírül a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség.

A tervezett programmal kapcsolatban nem sok információ került nyilvánosságra, Jurij Usakov, az elnök külpolitikai tanácsadója azonban annyit elárult, sűrű napok elé néznek, a tárgyalások során „a legfontosabb és legérzékenyebb kérdéseket” fogják érinteni. A látogatás kétnapos lesz, 19-én ér véget. Egyes híradások szerint szóba fog kerülni a gazdasági témákon túl a biztonsági együttműködés is.

Olyan alternatív kereskedelmi és kölcsönös elszámolási mechanizmusokat fogunk kidolgozni, melyeket nem a Nyugat ellenőriz, és közösen ellenállunk a törvénytelen egyoldalú korlátozásoknak

– írta Putyin a Rodong Sinmum észak-koreai lapban megjelent cikkében.

Az orosz elnök egyúttal kiemelte, Oroszország és Észak-Korea az elmúlt 70 évben jó kapcsolatokat és szoros partneri viszonyt alakított ki „az egyenlőség, a kölcsönös tisztelet és a bizalom alapján”. A cikkből kiderült az is, Putyin magasabb szintre emelné kapcsolatait a távol-keleti országgal, orosz híradások szerint „fontos dokumentumokat” írhatnak alá a felek, az átfogó stratégiai partnerségi szerződés megkötése sem kizárt, melyben biztonsági kérdések kerülhetnek középpontba. A cikkben Putyin kitért az orosz–ukrán háborúra is: „Nagyra értékeljük, hogy Észak-Korea határozottan támogatja az orosz különleges katonai műveletet Ukrajnában, szolidaritást vállal a kulcsfontossású nemzetközi kérdésekben” – fogalmazott. Putyin az Egyesült Államokra kitérve pedig azt írta, Washington küzd azért, hogy a világra ráerőltesse „egy kettős mércén alapuló globális neokolonialista diktatúrát”. Álláspontja szerint azoknak az országoknak, melyek nem értenek egyet, nyomással kell szembenézniük.

„Az Egyesült Államok és csatlósai nyíltan kijelentik, hogy a cél az, hogy stratégiai vereséget mérjenek Oroszországra” – tette hozzá. Putyin szerint a nyugati nagyhatalom és szövetségeseinek célja, hogy elhúzódjon az ukrajnai háború.

A The Guardian szerint Putyin és Kim Dzsongun észak-koreai vezető tárgyalásai során kiemelt szerepet kaphat az orosz–ukrán háború kérdése. Phenjan ugyanis temérdek tüzérségi lőszert és ballisztikus rakétákat szállíthatott Oroszországnak: a keleti nagyhatalom ugyanis nyugati partnereinek egy részét elvesztette, más országokkal viszont éppen szorosabbá vált a szövetség az elmúlt több, mint két évben, köztük Észak-Koreával és Iránnal is. Minden bizonnyal a partnerségből Phenjan is profitált, a gazdasági és diplomáciai támogatás mellett támogatást kaphatott műholdprogramjához, a brit lap a fegyverszállítmányokat sem zárta ki.

Az Egyesült Államok viszont nemigen nézi jó szemmel, hogy Putyin és Kim Dzsong Un politikájának köszönhetően az orosz–észak-koreai kapcsolatok egyre inkább erősödnek. Aggodalmát fejezte ki a kétnapos látogatás kapcsán John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora, aki szerint nemcsak a háború miatt kell odafigyelni Moszkva és Phenjan együttműködésére, hanem a Koreai-félsziget biztonsága miatt is. „Ami aggaszt minket, az a két ország közötti kapcsolatok elmélyülése” – hangsúlyozta.

Műholdfelvételek szerint Putyint katonai parádéval fogadhatják az észak-koreai fővárosban, az orosz elnök a kétnapos látogatás után Vietnámba utazik tovább.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (balra) és Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke  a szibériai Vosztocsnij űrrepülőtér hordozórakéta-összeszerelő hangárjában 2023. szeptember 13-án (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Artyom Geodakjan

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.