Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Rishi Sunak legnagyobb hibájába bukhat bele a brit Konzervatív Párt

Nigel Farage, a brit Reform UK vezetője egyre nagyobb népszerűségnek örvend, miközben a kormányzó Konzervatív Párt egyre több szavazót veszít el – akik részben Farage pártjához vándorolnak át, részben pedig a Munkáspárthoz. Farage újbóli felívelő karrierje azonban a közelgő parlamenti szavazás egyértelmű favoritjának számító munkáspártiaknak is fejtörést okozhat.

2024. 06. 22. 5:50
Nigel Farage brit politikus népszerűsége rohamosan emelkedik Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amióta Nigel Farage brit politikus a Reform UK párt élére állt és visszatért a politikai életbe, egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Eközben a kormányzó Konzervatív Párt támogatottsága meredeken zuhanni kezdett néhány hónapja. Szakértők szerint azzal, hogy Farage elnyerte azoknak a támogatását, akik úgy érzik, hogy a konzervatívok – és kisebb mértékben a munkáspártiak – cserben hagyták őket, jelentős következményekkel jár.

 

Mai szemmel tekintve Rishi Sunak miniszterelnök eddigi legnagyobb hibája nem is a rossz politikai irány volt, valamint a választók cserbenhagyása, hanem sokkal inkább az, hogy nem sikerült semlegesítenie Farage-t a választások kiírása előtt. – Ez nem kis baklövés, hiszen Farage az utóbbi napokban többször arra utalt, hogy bekebelezi a Konzervatív Pártot.  A lényeg az, hogy az elmúlt körülbelül 18 hónapban Sunak jobbra tolhatta volna a pártot és feleslegessé tehette volna a Reformot, mégsem tette – vélekedett Robert Peston brit politikai szakértő.

Rishi Sunak a sorozatos baklövéseivel hitelt adott a Reformnak, miközben nem volt hajlandó elfogadni az álláspontjaikat, például azt, hogy az engedélyezett bevándorlásnak nettó nullára kellene csökkennie. Azzal, hogy nem tudta rávenni magát, hogy kimondja, hogy az ő megközelítésük tönkretenné a gazdaságot és az Egyesült Királyságot nemzetközi kirekesztővé tenné, Sunak azt a benyomást keltette, hogy Farage és a Reform fontos érveket hoz fel.

A választók emiatt egy olyan Konzervatív Pártot láttak, amely ezekben a kérdésekben háborúban áll saját magával és belülről szakítják szét a pártot.

Sunak azt a benyomást is keltette, mintha félne Farage-tól.

A szakértő szerint a Munkáspárt sem lehet teljesen nyugodt, még annak ellenére sem, hogy körülbebül negyvenszázalékos eredményt érhetnek el a közelgő parlamenti választáson, megszégyenítő vereséggel sújtva ezzel a Konzervatív Pártot. Ha azonban a Munkáspárt a kormányzása alatt nem tudja ígéreteinek megfelelően irányítani az országot, az emberek nem a Konzervatív Párthoz mennek vissza, hanem Nigel Farage-hoz fognak átpártolni. A legtöbb felmérés szerint ugyanis az Egyesült Királyságban nem a pártokban, hanem inkább egyénekben bíznak. Lapunk is beszámolt arról, hogy a YouGov felmérése szerint az emberek csaknem kétharmada kiábrándult a politikai pártokból. Azt gondolják, hogy becsapják az embereket, és már csak Nigel Farage-ban bízhatnak. 

Ha a Munkáspárt megtörik bármilyen óvatos és szkeptikus bizalmat, amit a választók beléjük vetnek, akkor a várható földcsuszamlásszerű győzelmük nem garantálja számukra, hogy tovább maradnak hivatalban, mint például Boris Johnson – mondják a szakértők.

A YouGov nemrég egy olyan felmérést is közzétett, amely szerint a Reform UK jelenleg 19 százalékon áll, míg a konzervatívok 18 százalékon.

Arról már a V4NA nemzetközi hírügynökség számolt be a minap, hogy Farage az elmúlt időszakban többször is elmondta, a kérdés most nem az, hogy ki fogja megalakítani a következő brit kormányt, hanem az, hogy kinek lesz az a fontos feladata, hogy ellenzékbe kerüljön, és ki fogja kihívni a Munkáspártot a következő választásokon, 2029-ben vagy még előtte. – Nagy-Britannia örökölt kétpártrendszerének normális idején ez a jelenleg hatalmon lévő konzervatívok lennének, de ők annyira felháborították saját szavazóikat, hogy egyre inkább az az érzés alakul ki, hogy a párt megérdemli, hogy nulla mandátumot szerezzen, és végleg eltűnjön – mondta. Farage leszögezte, hogy képes lenne vezetni a jobbközépet, amely kiáll a kisvállalkozásokért, egy olyan jobbközépet, amely nem fél kiállni a brit emberekért.

Borítókép: Nigel Farage brit politikus népszerűsége rohamosan emelkedik (Fotó: AFP/Oli Scarff)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.