Szakértő: A liberálisok és a zöldek a legnagyobb vesztesei az EP-választásnak

Az EP-választás legnagyobb vesztesei a francia és a német kormánypártok, s ez vélhetően az európai integráció továbbhaladására is ki fog hatni – mondta el lapunk kérdésére Kalas Vivien. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Intézetének munkatársa szerint a liberálisok és a zöldek is jóval kevesebb mandátummal számolhatnak a következő öt évben. A Magyar Nemzet az európai parlamenti választások után kérdezte a szakértőt az eredményekről és a következő hetek várható történéseiről.

2024. 06. 10. 12:48
Egy személy EU-zászlót tart az Európai Parlament épületénél egy strasbourgi választási esten, 2024. június 9-én, az európai parlamenti választások szavazása után. Fotó: SEBASTIEN BOZON Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amit kiemelnék, az a német és francia eredmény, hiszen azt láthatjuk, hogy mindkét országban az aktuálisan hatalmon lévő pártok vereséget szenvedtek. Ez abból a szempontból nem tekinthető meglepőnek, hogy a közvélemény-kutatások ezt előzetesen jól mutatták. Ennek a következményei az európai integráció továbbhaladására, ha nem is jelentős mértékben, de valamennyire hatással lesznek, és ennek következtében Emmanuel Macron már egy előre hozott nemzetgyűlési választást is kiírt

– mondta el lapunk kérdésére Kalas Vivien.

Kalas Vivien (Fotó: Nemzeti Közszolgálati Egyetem)

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Intézetének munkatársa szerint az Európai Néppárt növelni tudta a képviselőinek a számát és részben ennek is köszönhető az, hogy a jobboldali frakciók nem olyan mértékben erősödtek meg, mint ahogy arra lehetett számítani.

Az Identitás és Demokrácia frakciónak kevesebb képviselője lesz, mint a távozó parlamentben volt, és az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportja sem erősödött olyan mértékben, mint ahogy azt előrevetítették, de összességében az Európai Konzervatívok és Reformerek nyertek, növelni tudták a képviselőhelyeik számát, így várhatóan a befolyásuk is nőni fog a következő parlamenti ciklusban

– hangsúlyozta Kalas Vivien.

Europeans go to polls for European Parliament elections in Berlin
Egy állampolgár leadja szavazatát az európai parlamenti választásokon Berlinben (Fotó:  Anadolu/AFP/Abdulhamid Hosbas)

A legnagyobb vesztesei az európai parlamenti választásnak véleményem szerint a liberálisok és a zöldek, hiszen ők jóval kevesebb mandátummal számolhatnak a következő öt évben.

A szakértő szerint az úgynevezett mainstream pártoknak, tehát az Európai Néppártnak, a szocialistáknak és demokratáknak, valamint a liberálisoknak megvan a többségük, ha meg tudnak egyezni, akkor ők választhatják meg a leendő bizottsági elnököt, és abban az esetben az Európai Unión belül nagyon nagy változás nem várható. 

Kalas Vivien rámutatott, hogy a Meloni–Le Pen-tengely kapcsán az látható, hogy egy hatalmi harc van a két politikus között és Marine Le Pen most is és az előző ciklusban is több képviselőt tudott küldeni az európai parlamentbe, mint Georgia Meloni.

Azonban Georgia Melonival inkább együttműködnének a frakciók. Láthattuk, hogy az Európai Néppárt részéről korábban már volt egy ilyen nyitási hajlandóság a párt felé. Ő ebből a szempontból erősebbnek számíthat a következő öt évben, és ezek miatt mondott nemet arra, hogy a két frakció egyesüljön. Az említett francia–olasz-tengely tehát – legalábbis most a ciklus elején – nem valószínű, hogy megvalósulhat

– tette hozzá.

European Parliament election
Az olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni felszólal a 2024. június 10-i római európai választások eredményeit követő sajtótájékoztatón (Fotó: AFP/Filippo Monteforte)

Az, hogy a jobboldal nélkül meg tudják-e választani Ursula von der Leyent ismét bizottsági elnöknek a szakértő szerint jelenleg egy nagyon összetett kérdés, mert az EP-ben nincs frakciófegyelem.

Minden politikus a saját nemzeti pártjának a belátásai alapján szavazhat. Kérdés, hogy mennyire egységesek a Von der Leyent jelölő frakciók, ha ez megtörténik, akkor nem lesznek rászorulva az Európai Konzervatívokra és Reformerekre és akkor új irány nem várható.

– Úgy gondolom, hogy amikor az európai állam- és kormányfők arról fognak egyeztetni, hogy ki legyen a bizottsági elnök, akkor ezzel párhuzamosan informálisan a frakciókkal is egyeztetnek, és akkor jobban fel tudják mérni, hogy milyen támogatásra számíthat és mely frakciók részéről a bizottsági elnökjelölt, de ez valószínűleg a személyétől is függeni fog – összegzett a szakértő.

Borítókép: Egy személy EU-zászlót tart az Európai Parlament épületénél egy strasbourgi választási esten, 2024. június 9-én, az európai parlamenti választások szavazása után (Fotó: AFP/Sebastien Bozon)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.