Moszkva és Phenjan katonai együttműködése közös érdekeiken alapul

Huszonnégy éve nem járt az orosz elnök Észak-Koreában. Putyin mostani látogatása nemcsak a kétoldalú kapcsolatok szorosabbá válásáról szól, hanem a tavaly megkezdett katonai együttműködés széles körű kiterjesztéséről, melyből mindkét fél profitál – mondta el lapunknak Bendarzsevszkij Anton, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója.

2024. 06. 19. 16:42
Russian President Vladimir Putin visits
Vlagyimir Putyin orosz elnök kezet fog Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, miután 2024 június 19-én a phenjani Kumsszan állami rezidencián folytatott kétoldalú tárgyalásokat követően aláírási ceremóniát tartottak. Fotó: Kristina Kormilitsyna Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország elnöke hivatalos állami látogatást tett Észak-Koreában. Vlagyimir Putyin széles körű tárgyalásokat folytatott Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, és számos fontos biztonsági megállapodást kötött, jelentette a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

Russian President Vladimir Putin visits
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető vesz részt a phenjani Felszabadítási Emlékműnél 2024. június 19-én tartott koszorúzáson (Fotó: AFP/Gavriil Grigorov)

Kim Dzsong Un megjegyezte, a látogatás „megerősíti az orosz–koreai kapcsolatok minőségét, amelyek a legnagyobb fejlődés időszakába léptek, ami egyben nagy történelmi pillanat".

Bendarzsevszkij Anton (Forrás: Facebook/Bendarzsevszkij Anton)

Utoljára Putyin 2000-ben járt Észak-Koreában, és az elmúlt két évtizedben Oroszország minden Phenjannal szembeni nyugati szankciót megszavazott

– mondta el lapunknak Bendarzsevszkij Anton, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója. 

Az orosz és az észak-koreai viszony tehát nem volt annyira szoros korábban mint az elmúlt pár évben lett – mutatott rá a szakértő.

– Oroszország számára az elmúlt időszakban felértékelődött Észak-Korea szerepe, hiszen egy olyan országról van szó, amely szintén ellenzi az USA által dominált világrendet. Az ukrajnai háború kapcsán pedig az észak-koreai fél fegyverekkel segíti Oroszországot. Becslések szerint eddig mintegy tízezer konténernyi hadianyagot szállított Észak-Korea Oroszországnak – mondta korábban ennek kapcsán Csenger Ádám, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzője.

Phenjan nem volt egy kiemelkedő partner Moszkva számára egészen a háborúig. Észak-Koreának mindig is Kína volt az elsődleges partnere. A háború azonban átrendezte ezeket a viszonyokat, Moszkvának katonai partnerekre lett szüksége, és Észak-Koreával kölcsönösen egymás irányában egyfajta érdekviszony alakult ki

– erősítette meg Bendarzsevszkij Anton.

2024. május 31-én, 600 mm-es szupernagy rakéta tüzérségi próbalövést mutatnak be egy meg nem erősített helyen Észak-Koreában. (Fotó: KCNA/AFP)

Phenjan hatalmas katonai fegyverarzenállal rendelkezik, ami a koreai háború utáni korszak hagyatéka, és emellett képes is nagy mennyiségben fegyvert gyártani, de ezek a mai modern korszerű technológiától elmaradnak. Oroszország viszont ezt a korszerű technológiát tudná biztosítani Phenjannak – mutatott rá a szakértő.

– Többek között ilyen az űrtechnológia, Észak-Korea pedig már régóta szeretne saját műholdat felbocsátani, amelyben Oroszország hatalmas segítsége lehet, ezért e területen látható egy érdekviszony kialakulása. És emellett ne feledjük, hogy a két ország védelmi ipara az egykori szovjet időkből származik, ezért egymással kompatibilisek azok a rakéták és azok a lőszerek is, amelyeket Phenjan tudna adni, és a tavalyi évben már adott is Oroszország részére.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető (középen) egy nagy hadianyaggyárat vizsgál meg egy ismeretlen helyen Észak-Koreában (Fotó: KCNA/AFP)

2023-ban nyugati hírszerző adatok alapján mintegy ötmillió lőszert adott Moszkvának Phenjan, ami hatalmas szám, tekintettel arra, hogy az európai országok által Ukrajnának beígért egymillió lőszer átadásának teljesülése közel sem valósult meg, húzta alá a szakértő.

Észak-Koreában tehát megvannak a fegyverek és kompatibilisek is egymással, Phenjan pedig cserébe technológiai transzfert vár el. Ilyen szempontból könnyűnek nevezhető ez az együttműködés

– hangsúlyozta a szakértő.

Tavaly amikor Kim Dzsong Un Oroszországba látogatott, már akkor kötöttek bizonyos eseti (például) fegyverszállítási megállapodásokat, most pedig már olyan hosszú távú stratégiai megállapodásokra került sor, amelyek a két ország közötti katonai együttműködést is magában foglalják

– összegezte Bendarzsevszkij Anton.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök kezet fog Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, miután 2024. június 19-én a phenjani Kumsszan állami rezidencián folytatott kétoldalú tárgyalásokat követően aláírási ceremóniát tartottak (Fotó: AFP/Kristina Kormilitsyna) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.