Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

A szakértő szerint kudarcot vallott a svájci békekonferencia

A hétvégi svájci békekonferencia kudarca után a szaúd-arábiai folytatás hozhat megoldást, nyilatkozta a Mandinernek Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő.

Forrás: Mandiner2024. 06. 17. 14:03
Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij (C), Viola Amherd svájci szövetségi elnök (C-L), Ignazio Cassis svájci külügyminiszter (C-R) és más államfők és országképviselők távoznak, miután az ukrajnai békéről szóló csúcstalálkozón családi fényképen pózoltak. Fotó: URS FLUEELER Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogadtak ugyan egy semmitmondó zárónyilatkozatot a vasárnapi svájci békekonferencián, de sok ország alacsony szinten képviselte magát, például az Amerika-szövetséges Ausztrália vagy épp India, míg Kína ott sem volt, Szaúd-Arábia és a megfigyelőként részt vett Brazília pedig nem írta alá. 

A konferenciát záró sajtótájékoztatón beszédet mond Nana Addo Dankwa Akufo-Addo (balra), az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen, Viola Amherd svájci szövetségi elnök, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Gabriel Boric chilei elnök és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök. (Fotó: AFP/Alessandro Della Valle)

 

Nyugodtan mondhatjuk, hogy az erőfeszítés kudarcba fulladt – mondta a Mandinernek Somkuti Bálint hadtörténész, biztonságpolitikai szakértő, az MCC kutatótanára. 

Somkuti Bálint szerint a svájci dokumentum Ukrajna követeléseivel, köztük a 2014 óta elfoglalt területek visszaszolgáltatásával kezdődik, és nem veszi figyelembe az azóta beállt területi változásokat, valamint Ukrajna helyzetének változását. 

Azaz a követelései akkor lennének érvényesek, ha sikerült volna Oroszországot térdre kényszeríteni, de ez nem sikerült.

– folytatta a szakértő. Mint mondta: a globális délt képviselő BRICS-államok csak olyan békeszerződést fogadnának el, ami figyelembe veszi Oroszország érdekeit, tehát nem vetik magukat alá a nyugati érdekeknek. Somkuti szerint miután már a konferencia megszervezésekor tudni lehetett, hogy Szaúd-Arábiában folytatódik a folyamat az oroszok részvételével, az orosz béketerv megtárgyalásával, az egész svájci konferencia elvesztette jelentőségét.

Dr Somkuti Bálint-5
Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő, az MCC  Geopolitikai Műhelyének kutatója (Fotó: Szabad Föld/Kállai Márton)

Az az elképzelés, ami nem veszi figyelembe a háború realitásait és a hosszabb távú kilátásait, az kudarcra van ítélve, hangsúlyozta a szakértő.

A hadtörténész szerint Szaúd-Arábiában születhet megegyezés, ahol részt vesznek az oroszok mellett az ukránok, az amerikaiak és a kínaiak is, tehát minden fontos szereplő, a nagyhatalmak és a háborúzó felek is. 

Borítókép: Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij, Viola Amherd svájci szövetségi elnök, Ignazio Cassis svájci külügyminiszter és más államfők és országképviselők távoznak, miután az ukrajnai békéről szóló csúcstalálkozón pózoltak (Fotó: AFP/Urs Flueeler)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.