Szlovénia további hat hónappal meghosszabbította a határellenőrzést a horvát és a magyar határon

Szlovénia további hat hónappal, december 21-ig meghosszabbította a határellenőrzést a horvát és a magyar határon – jelentette be szerdán Bostjan Poklukar belügyminiszter.

2024. 06. 19. 21:39
Obrezje, 2023. október 21.
Szlovén rendõrök az utazók személyes okmányait ellenõrzik a szlovén Obrezje és a horvát Bregana települések közti határátkelõnél 2023. október 21-én, miután éjféltõl életbe lépett a szlovén határellenõrzés a horvát és a magyar határon. Az intézkedés legalább tíz napig tart. Ljubljana azután döntött az ideiglenes határellenõrzés visszaállításról, hogy Olaszország a megváltozott európai és közel-keleti helyzet miatt biztonsági okokból szintén október 21-tõl hasonló intézkedést jelentett be Szlovéniával közös határán.
MTI/EPA/Antonio Bat
Fotó: Antonio Bat
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető jelezte: a rendelet a hivatalos közlönyben való kihirdetését követő napon lép hatályba.

Az utóbbi időben új fenyegetések jelentek meg, amelyek komoly hatással vannak a közrendre és a közbiztonságra mind Szlovéniában, mind az Európai Unióban – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy „ezek a közel-keleti konfliktusból, valamint az Irán és Izrael közötti feszültség eszkalálódásából erednek”.

Megjegyezte, hogy a közel-keleti biztonsági helyzet csak rosszabb lett az utóbbi időben, és figyelmeztetett az ukrajnai háborúval kapcsolatos biztonsági kockázatokra is. Szlovénia az elmúlt hónapokban több kibertámadás célpontja volt – tette hozzá.

A miniszter rámutatott továbbá a németországi labdarúgó Európa-bajnoksággal, a közelgő párizsi olimpiai játékokkal és az illegális migrációval kapcsolatos lehetséges biztonsági kockázatokra.

Megismételte korábbi nyilatkozatát, miszerint Szlovénia készen áll arra, hogy közös határőrizetet indítson a horvát és az olasz rendőrökkel, a vegyes járőrök pedig alternatívái lehetnek az ideiglenes belső schengeni határellenőrzésnek.

A miniszter kiemelte: a határellenőrzést továbbra is úgy fogják végezni, hogy ne legyenek negatív hatással az utazókra, a gazdaságra és a határ menti lakosságra.

Szlovénia tavaly október 21-én, azt követően állította vissza az ideiglenes határellenőrzést, hogy Róma ugyanilyen intézkedést jelentett be a saját szlovén határszakaszán. Ezeket a két ország azóta többször meghosszabbította. A mostani hosszabbításról még májusban tájékoztatott a szlovén belügyminiszter, és azt is közölte, hogy a döntésről tájékoztatta horvát és magyar kollégáját, valamint az Európai Bizottságot is.

Borítókép: Szlovén rendőrök az utazók személyes okmányait ellenőrzik a szlovén Obrezje és a horvát Bregana települések közti határátkelőnél 2023. október 21-én, miután éjféltől életbe lépett a szlovén határellenőrzés a horvát és a magyar határon (Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.