Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Újabb szankciókat rendelt el Washington Irán ellen a nukleáris tevékenységei kiszélesítése miatt

Újabb szankciókat rendelt el csütörtökön az Egyesült Államok Irán ellen „a folytatódó nukleáris eszkaláció” miatt – tudatta közleményében Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Forrás: MTI2024. 06. 28. 6:31
BLINKEN, Antony
Doha, 2024. június 12. Antony Blinken amerikai külügyminisztert (j) fogadja Mohamed bin Abdar-Rahmán asz-Száni katari miniszterelnök, külügyminiszter Dohában 2024. június 12-én. MTI/AP/Reuters pool/Ibrahim al-Omari Fotó: Ibrahim al-Omari
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt hónapokban Irán további lépéseket jelentett be atomprogramja kiszélesítésével kapcsolatban, olyan módon, amely nem tűnik hitelesen békés célúnak – áll a közleményben.

Továbbra is elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy nem engedjük meg soha Iránnak, hogy atomfegyvere legyen, és az országunk rendelkezésére álló minden eszközt előkészítünk ennek érdekében

– szögezte le a külügyminiszter.
A csütörtökön elrendelt szankciók három, Egyesült Arab Emírségekben működő vállalatot sújtanak – amelyet Washington azzal vádol, hogy érintettek iráni kőolaj- és petrokémiai termékek szállításában –, valamint e cégek tizenegy hajóját.

Júniusi csúcstalálkozóján a hét legfejlettebb ipari ország óva intette Iránt urándúsító programja fejlesztésétől, és közölte: kész intézkedéseket hozni, ha Irán ballisztikus rakétákat szállít Oroszországnak.

Előzőleg júniusban a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) harmincöt tagú kormányzótanácsa szólította fel Teheránt, hogy gyorsítsa fel az együttműködést az ENSZ-szervezettel és vonja vissza a megfigyelők kiutasítását. Irán 60 százalékos szintre dúsít uránt. Az atombomba előállításához 90 százalékos szint szükséges. A NAÜ szerint az iráni készlet további dúsítás után három atomfegyverhez elegendő.

Borítókép: Antony Blinken amerikai külügyminisztert (jobbra) fogadja Mohamed bin Abdar-Rahmán asz-Száni katari miniszterelnök, külügyminiszter Dohában 2024. június 12-én (Fotó: MTI/AP/Reuters/Ibrahim al-Omari)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.