Élő közvetítés
Portugália
ÉLŐ
Szlovénia

Ukrajna további megsegítése és a migráció a G7-csúcstalálkozó középpontjában

Olaszországban gyűltek össze a világ vezetői. Csütörtök reggel elkezdődött a G7-csúcstalálkozó. Idén Olaszország a G7-ek soros elnöke, amely csütörtöktől szombatig látja vendégül Kanada, Franciaország, Németország, Japán, az USA és az Egyesült Királyság vezetőit.

2024. 06. 13. 10:41
G7 summit
Joe Biden amerikai elnök 2024. június 12-én az olaszországi Brindisi repülőterén. (Fotó: Piero CRUCIATTI / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívüli biztonsági előkészületek előzték meg a dél-olaszországi Pugliában megrendezett eseményt. A rendőrség és a katonaság munkatársain kívül a magasabb pontokon mesterlövészek, a vizekben pedig rendőrbúvárok ellenőrzik a résztvevők biztonságát. 

A G7-ek vezetői megérkeztek a csúcsra, amelyet Olaszországban rendeznek meg. (Fotó: Tiziana FABI / AFP)
A G7-ek vezetői megérkeztek a csúcsra, amelyet Olaszországban rendeznek meg (Fotó: Tiziana Fabi/AFP)

Idén Ferenc pápa is részt vesz az eseményen. Ő az első katolikus egyházfő, aki csatlakozik a G7 országok tanácskozásához. 

A találkozón megvitatásra kerülő témák között szerel a gazdaság stabilitásának megőrzése a konfliktusok terhelte geopolitikai helyzetben, a migráció kezelése, a mesterséges intelligencia és a klímaváltozás.

Sajtóforrások szerint egyelőre annyit lehet tudni, hogy a G7 országok tervei között szerepel, hogy bejelentsék azt a hatvanmilliárd eurós hitelt, amelyet Ukrajnának szánnak és amelyet várhatóan a Nyugaton befagyasztott orosz pénzügyi eszközök hozamából fizetnek. Téma lesz az illegális bevándorlás elleni küzdelem kérdése is, amely szorosan összefügg az Afrikával való együttműködéssel, vagyis az olasz kormány által javasolt „Mattei-tervvel”. 

A csúcstalálkozó célja egy olyan közös stratégia előterjesztése, amely ösztönzően hat a kontinens befektetéseire, a migrációs hullámok kiváltó okaira fókuszál, illetve küzd az embercsempészek ellen.

Az Izrael és a Hamász közötti konfliktus is minden bizonnyal helyet kap a napirenden, de nagy valószínűséggel nem várhatók új fejlemények. A G7-tagok valószínűleg megerősítik, hogy támogatják az Egyesült Államok által javasolt és a Hamász által most elutasított háromfázisú béketervet. A G7-ek vezetői a mesterséges intelligencia fejlesztésének lehetőségeit és kockázatait vitatják meg olyan rendkívüli beszélgetőpartnerrel, mint például Ferenc pápa. Róma püspöke többször is figyelmeztetett e technológia fejlődésének veszélyeire, amelyet nem korlátoznak az etikai szabályok. A csúcstalálkozó a japán elnökség alatt tavaly megkezdett „hirosimai folyamat” nyomdokait követi, a mesterséges intelligencia programjait használó intézmények és cégek „önkéntes” magatartási kódexének jóváhagyásával. 

Ferenc pápa péntek délután szólal fel, beszédének középpontjában a mesterséges intelligencia és a béke áll. Az eredeti tervek szerint pár órát tartózkodott volna az eseményen a katolikus egyházfő, a későbbi közlemények szerint a világ kiemelkedő vezetőinek jelenlétét kihasználva több kétoldalú megbeszélésen is részt vesz majd Ferenc pápa.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök 2024. június 12-én az olaszországi Brindisi repülőterén (Fotó: Piero Cruciatti/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.