Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

A védelem kaphat kiemelt szerepet Scholz és Tusk megbeszélésén

Olaf Scholz német kancellár és Donald Tusk lengyel miniszterelnök kedden Varsóban találkozik. A két ország történelmileg súlyosan terhelt kapcsolatait igyekeznek megerősíteni, valamint a szorosabb együttműködést az európai biztonsági kihívásokkal szemben.

Forrás: Reuters2024. 07. 02. 11:48
Donald Tusk and Olaf Scholz present in Poland for Polish-German intergovernmental consultations
Lengyelország miniszterelnöke, Donald Tusk (R) és Németország kancellárja, Olaf Scholz (L) jelen van a lengyel-német kormányközi konzultációt megelőző üdvözlő ceremónián a miniszterelnöki kancellárián 2024. július 2-án Varsóban, Lengyelországban. Fotó: Magdalena Chodownik Forrás: Anadolu/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vezetők a közös kormányülésen kormányközi konzultációt tartanak, amely 2018 óta az első ilyen jellegű találkozó, írja a Reuters. Az országok közötti kapcsolatok szerintük javultak azóta, hogy a háborúpárti Tusk koalíciója került decemberben Varsóban hatalomra, írják. 

Donald Tusk lengyel miniszterelnök (első sor, k-j) és Olaf Scholz német kancellár (első sor, k-b) lengyel és német miniszterekkel, miközben részt vesznek a 16. lengyel–német konzultáción Varsóban, július 2-án (Fotó: AFP/Wojtek Radwanski)

A találkozóra akkor kerül sor, amikor az országoknak az ukrajnai háborúhoz kapcsolódó biztonsági kihívásokkal és viharos geopolitikai környezettel kell szembenézniük. Marek Prawda lengyel külügyminiszter-helyettes a Reutersnek úgy fogalmazott, hogy a találkozó „a jövővel kapcsolatos aggodalom szellemében folytatott párbeszéd nyitánya”.

Mivel geopolitikai fordulat állt be a világban... az EU sorsközösséggé válik, és erre a változásra legalább a katonai képességek növelésének politikájával kell reagálnunk.

– hangsúlyozta a lengyel diplomata.

Az orosz–ukrán háború miatt Varsóban a biztonsággal kapcsolatos aggodalmak kiemelt helyen szerepelnek majd a napirenden.

„Lengyelország biztonsága és NATO-n belüli kohéziója rendkívül fontos Németország számára” – mondta egy német kormányzati forrás.

Donald Tusk and Olaf Scholz present in Poland for Polish-German intergovernmental consultations
Donald Tusk lengyel miniszterelnök (k-j) és Németország kancellárja, Olaf Scholz (k-b) a lengyel–német kormányközi konzultációt megelőző üdvözlő ceremónián a Miniszterelnöki Kancelláriánál 2024. július 2-án Varsóban, Lengyelországban (Fotó:Anadolu/AFP/Magdalena Chodownik)

Miközben Oroszország ukrajnai inváziója egyesítette a két európai uniós és NATO-tagállamot védelmi rendszerük megerősítésének fontosságában, Varsó és Berlin között nézeteltérések vannak, hogy ezt hogyan kellene megvalósítani. 

Ráadásul 85 évvel a második világháború kezdete után Lengyelországban sokan még mindig úgy érzik, hogy Németország nem tett eleget Lengyelországgal szemben a háború okozta károkért.

„Várható, hogy a kancellár bejelenti, hogy tesznek valamit… azokért az emberekért, akik a német náci uralom alatt szenvedtek Lengyelországban, és akik még mindig élnek, és például nem rendelkeznek megfelelő egészségbiztosítással. ” – mondta Paul Ziemiak, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) főtitkára a Politico Berlin playbook podcastjában.

A Süddeutsche Zeitung hétfőn arról számolt be, hogy Berlin olyan csomagot fog javasolni, amely magában foglalja Lengyelország keleti határának védelméhez nyújtott támogatást.

 

Borítókép: Lengyelország miniszterelnöke, Donald Tusk (j) és Németország kancellárja, Olaf Scholz (b) a lengyel–német kormányközi konzultációt megelőző üdvözlő ceremónián a Miniszterelnöki Kancellárián 2024. július 2-án Varsóban, Lengyelországban (Fotó: Anadolu/AFP/Magdalena Chodownik)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.