Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Elegük van a spanyoloknak, belefulladnak a tömegturizmusba + videók

Ezúttal Málagában és Cádizban vonultak utcára az emberek, hogy tisztességes lakhatást és normális életkörülményeket követeljenek maguknak.

2024. 07. 03. 22:02
Tömegturizmus és a magas lakásárak ellen tiltakoznak Spanyolországban 2024. június 29-én. Fotó: Jorge Guerrero Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már Dél-Spanyolországban sem látják szívesen a turistákat. A Baleár- és a Kanári-szigetek után most Málaga és Cádiz városában tüntettek az emberek a nyaralók okozta túlzsúfoltság miatt. A „Málaga nem eladó” szlogen alatt megtartott demonstráción körülbelül 15 ezren vettek részt és követelték a kormánytól a tisztességes lakhatáshoz való jog védelmét, ezzel együtt pedig elutasították az elmúlt években különösen fellendült tömegturisztikai modellt. 

A jelenlévők transzparenseiken azt a kérdést feszegették, hogy mit akar a spanyol állam egész pontosan: turizmust vagy normális életet? Illetve azt is kérdezték, hogy miért változtatja a kormány vidámparrká a teljes várost azzal, hogy korlátlanul engedi be a turistákat. Azt is kiemelték, Málaga nem arra lett teremtve, hogy a helybelieknek a túlélésért kelljen küzdeniük a tömegturizmus hatásai miatt.

Június közepéig Málagában több mint 12 ezer turisztikai célú otthon szerepelt az andalúz kormány nyilvántartásában. Az olyan népszerű, központi területeken, mint például a Plaza de La Merced, az otthonok 70 százalékát a turizmust szolgálja. Cádizban eközben mintegy háromezer ember részvételével tartottak hasonló megmozdulást, ahol a helybeliek a következőt üzenték a turistáknak: 

Nem vagyunk az emléktárgyaitok, sem a játékaitok.

A tüntetést szervező Cádiz ellenáll nevű platform idegenforgalmi adó bevezetését és az olyan speciális adók emelését követelte a turisztikai célra használt ingatlanok esetében, amelyek segítségével javítani lehet a közszolgáltatásokat és mérsékelni a tömegturizmus okozta negatív hatásokat. 

Arturo Bernal regionális turisztikai miniszter azt nyilatkozta, hogy az andalúz kormány elkötelezett amellett, hogy a turizmust társadalmi, gazdasági és környezeti szempontból is fenntartható tevékenységgé tegye a régióban. A demonstrációkkal kapcsolatban viszont úgy fogalmazott: nincs értelme céltáblává tenni Spanyolország legfontosabb bevételi forrását. Arra igyekezett felhívni a tüntetők figyelmét, hogy a nemzetközi sajtóban már így is nagy visszhangja van a tiltakozásoknak, ami visszavetheti az idén a legfontosabb külföldi piacokról érkezők utazási kedvét. Bernal kiemelte azt is, hogy minden andalúz családnak van legalább egy alkalmazottja a vendéglátóiparban, ezért nem tanácsos túlzásba vinni a tiltakozást. 

A spanyolok problémája az, hogy az albérletpiac az elmúlt néhány évben radikálisan megváltozott. A hosszú távra bérelhető ingatlanok többsége eltűnt, a lakástulajdonosok nagy része inkább turisztikai célra használja a lakását a nagyobb bevételi lehetőségek miatt. Ennek következtében viszont az árak rendkívül magasra ugrottak, ráadásul rengeteg család nem tud stabil otthont találni magának, legfeljebb tíz hónapra kötnek velük szerződést, majd a nyári csúcsszezonra ki kell költözniük a lakásukból. 

Az egyre nehezebb körülmények miatt néhány héttel ezelőtt már Barcelonában, a Baleár-szigeteken, a Kanári-szigeteken, Baszkföldön és Kantábriában is tüntettek a spanyolok a tisztességes lakhatási jog visszaszerzése érdekében. 

Barcelona önkormányzata a közelmúltban jelentette be, hogy a helyiek kétségbeesését látva hajlandó radikális lépést tenni és 2029-ig megszünteti az összes turisztikai célú ingatlant a városban úgy, hogy nem ad ki új engedélyeket, a meglévőket pedig nem hosszabbítja meg. 

A legfrissebb statisztikai adatok szerint csak májusban 9,3 millió turista látogatott el valamelyik spanyol régióba, ami egymillióval több a tavaly ugyanebben a hónapban regisztrált számnál. Az idei első fél év adatait nézve az emelkedés már több mint 13 százalékos, és ha ez a tendencia nem változik, akkor idén újabb turisztikai rekord dől meg Spanyolországban, ahol tavaly több mint 85 millió külföldi turista járt.

Borítókép: A tömegturizmus és a magas lakásárak ellen tiltakoznak Spanyolországban 2024. június 29-én (Fotó: AFP/Jorge Guerrero)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.