Elnököt és alelnököket választ ma az Európai Parlament

Ezen a héten tart plenáris ülést az Európai Parlament Strasbourgban. Az EP elnöke Roberta Metsola marad.

2024. 07. 16. 9:38
EU Commission President Leyen - President of the European Parliament Metsola
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke találkozik az Európai Parlament képviselőcsoportjaival Brüsszelben, Belgiumban 2024. július 2-án. (Fotó: Dursun Aydemir / ANADOLU / Anadolu az AFP-n keresztül) Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kedd legfontosabb kérdése az volt, hogy kit választanak meg az Európai Parlament élére. Két jelölt szerepelt a listán: az EPP részéről Roberta Metsola (a leköszönő elnök, aki az elmúlt két és fél évben vezette az Európai Parlamentet) és a baloldal részéről Irene Montero. Az elnököt titkos szavazással választották meg, a győztes jelöltnek meg kellett kapnia a leadott szavazatok abszolút többségét. 

Kedden délelőtt Roberta Metsola leköszönő elnök hivatalosan is megnyitotta a plenáris ülést. 

Az Európai Parlament következő elnökére való szavazás előtt mindkét jelölt megtartotta a beszédét, először Roberta Metsola összegezte az elmúlt két és fél év munkáját. 

A legutóbbi mandátumban megtanulhattuk, hogy a jövő nem kiszámítható. De bármi is következzem együtt fogunk dolgozni azon, hogy a kihívásokkal szembe tudjunk nézni... Ez egy olyan intézmény kell legyen, amely nem fél vezetni és változást hozni. Meg kell erősítenünk működésünket annak érdekében, hogy ez a Parlament az a jogalkotási és politikai erőközpont lehessen, amilyent mi szeretnénk. 

–jelentette ki, majd hozzátette: 

Más intézményeket is felelősségre kell vonnunk, és foglalkoznunk kell a fennmaradó intézményi diszharmóniával. Ez egy erős Parlament kell legyen, egy erős Európai Unióban. Nem fogadhatjuk el a szerepünk gyengülését,  a parlamentarizmust meg kell erősíteni. 

Az ajtóm mindig nyitva lesz, és nem fogok megijedni a nehéz döntések meghozatalától. Ha újra megválasztanak, nem fogok csalódást okozni.

– hangsúlyozta a politikus.

Roberta Metsola után Irene Montero szólt a képviselőkhöz, kiemelve a béke megteremtésének fontosságát. 

A háborúk mindig hatalmas veszteséget jelentenek a embereknek. Az étel és az energia ára megnövekedett, emberek milliói nem tudnak megélhetést biztosítani maguknak. Európa prioritása az kellene legyen, hogy megállítja a szociális jogok megsértését

– emelte ki Irene Montero. 

Jogokon alapuló Európát kell építenünk, és ezáltal egy jobb világot. Ehhez kérem a szavazatukat

– zárta a beszédét a politikus. 

A beszédek után a szavazás következett. Az első forduló után megszületett az eredmény: Roberta Metsola 562 szavazatot kapott, ezzel szemben Irene Montero 61 szavazatot szerzett. Beszédében Roberta Metsola megköszönte a képviselők támogatását és kijelentette: 

Egy olyan Európát fogunk magunk mögött hagyni, amely jobb, mint ahogy azt kaptuk. 

A pártcsaládok is hivatalosan összeálltak, az erőviszonyok a következőképpen alakultak: Európai Néppárt (188 képviselő), Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (136 képviselő), Patrióták Európáért (84 képviselő), Európai Konzervatívok és Reformerek (78 képviselő), Renew (77 képviselő), Zöldek (53 képviselő) Baloldal (46 képviselő), Szuverén Nemzetek Európája (25 képviselő). Továbbá, 32 független képviselő alkotja még az új Parlamentet. 

Mint arról korábban beszámoltunk, a Patrióták Európáért frakció pár hét alatt vált a harmadik legnagyobb erővé vált az Európai Parlamenten belül, amelyet csak a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) valamint az Európai Néppárt (EPP) tudott megelőzni. 

A ma kezdődő első plenáris ülés tétje hatalmas, ugyanis csütörtökön kiderül, hogy az Európai Parlament másodszor is megszavazza-e Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki pozíciójára. 

A politikusnak az Európai Parlament 720 képviselőjének valamivel több mint felét meg kell győznie, hogy alkalmas a pozíció újbóli betöltésére, ám az őt támogató képviselőcsoportokkal (az EPP, az S&D és a Renew) is nehezen jön ki ez a magas arány. Amennyiben Ursula von der Leyen elbukik a szavazáson, a tagállamok vezetőinek új jelöltről kell megegyezniük.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke találkozik az Európai Parlament képviselőcsoportjaival Brüsszelben, Belgiumban 2024. július 2-án (Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu az AFP-n keresztül)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.