Ezért retteg Brüsszel a Patriótáktól

Nem Európának akarunk egy alternatívát, hanem egy európai alternatívát ajánlunk – húzta alá a Patrióták Európáért frakció első alelnöke a Mandinernek adott interjúban. Gál Kinga kiemelte, olyan Európában hisznek, amely a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésre épül.

Forrás: Mandiner2024. 07. 26. 7:38
GÁL Kinga
Európai Parlament - A állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottság alakuló ülése Fotó: Purger Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindannyian büszke hazafiak vagyunk, akik meg akarjuk őrizni Európát olyannak, amilyennek ismerjük, amilyennek megörököltük. Célunk, hogy visszahozzuk a békét és a biztonságot a kontinensre, s hogy újra megerősítsük azokat az alapelveket, amelyek mentén az alapító atyák megálmodták az Európai Uniót. Ezt mondta a Mandinernek adott interjúban Gál Kinga a Patrióták Európáért pártcsaláddal kapcsolatban. Az EP-képviselő hozzátette: 

Olyan Európában hiszünk, amely a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésre épül, amelyik megvédi a határait és megőrzi kulturális identitását, miközben tiszteletben tartja a nemzetek közötti különbségeket és elutasítja egy európai szuperállam gondolatát. Ezekre a tartóoszlopokra szeretnénk Európa jövőjét építeni.

GARRAUD, Jean-Paul; GÁL Kinga; CLAEYS, Philip
Gál Kinga, a Patrióták Európáért frakció első alelnöke (k), Jean-Paul Garraud, a francia Nemzeti Tömörülés EP-képviselője (b) és Philip Claeys, a Patrióták Európáért frakció főtitkára (j) a frakció brüsszeli sajtótájékoztatóján 2024. július 24-én (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

Nem Európának akarunk egy alternatívát, hanem egy európai alternatívát ajánlunk – húzta alá a Patrióták Európáért frakció első alelnöke. 

Ez pedig a gyakorlatban azt jelenti, hogy nekünk a nemzeti szuverenitás védelme a fontos a brüsszeli centralista, föderalista törekvésekkel szemben, fontos továbbá az illegális migráció elleni fellépés, külső határaink védelme, a méregzöld romboló tendenciák helyett az európai versenyképesség javítása.

A Patrióták Európáért eredményes kezdeményezésként debütál, hiszen 15 párttal és 84 képviselővel a parlament harmadik legnagyobb frakcióját alkotjuk – hangsúlyozta Gál Kinga. Leszögezte azt is, külön büszkeség, hogy ez többek között a magyar miniszter­elnök kezdeményezésére jöhetett létre: a Fidesz a második legnagyobb párt a frakcióban, én pedig első alelnökként dolgozhatok közös céljaink eléréséért.

Rettegnek attól, hogy megkerülhetetlenek leszünk az európai politikában

– mondta.

Gál Kinga arról is beszélt, kulcsfontosságú, hogy erős, eredményes szövetségeket kössenek. A frakció megalakulása önmagában is nagy teljesítmény, de a hosszú távú cél az, hogy egyre nagyobbak és erősebbek legyenek, érdemben tudják befolyásolni az európai politikát. 

A hatékonyságunk és eredményességünk tekintetében pedig fontos lesz az is, hogy az átfogó politikai kérdéseken túl konkrét ügyek mentén is hatékony együttműködés alakuljon ki a konzervatívok frakciójával. Az előző napok egyeztetései alapján bizakodó vagyok ezzel kapcsolatban. Hiszünk abban, hogy vissza tudjuk téríteni az európai politikát a józan ész és az emberközpontúság útjára, ahol a vezetők nem a brüsszeli balliberális elit médianyomásának vagy külső érdekeknek akarnak megfelelni, hanem a választóik akaratát képviselik. Vissza kell adni a kontinens jövőjébe vetett hitet az európai embereknek

– nyilakozta az EP-képviselő a lapnak

A csoport létrejötte közép-európai elgondolás eredménye, amelyet a Fidesz részéről Orbán Viktor, a cseh Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) élén álló Andrej Babis és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője, Herbert Kickl  indított útjára Bécsben. Három olyan pártról van szó, amely a saját hazájában megnyerte az EP-választást, ezért is nevezhetjük bátran a győztesek frakciójának.

Regionális, közép-európai kezdeményezésként indultunk, mára összeurópai patrióta összefogássá váltunk – tette hozzá Gál Kinga.

Ebben nekünk, a Fidesznek és jómagamnak is fontos szerepe volt. A frakció tagja Franciaország, Magyarország, Ausztria, Csehország és Hollandia legerősebb pártja, de sikeres pártok csatlakoztak hozzánk Olaszországból, Spanyolországból és Portugáliából is. A magyar, a holland, illetve az olasz tagpárt kormányzati szerepben van a saját országában. Cseh tagpártunk Csehország gazdasági szempontból legsikeresebb kormányát vezette, s jó eséllyel újra kormányzásra készülhet. Az FPÖ vezeti a közvélemény-kutatásokat az őszi parlamenti választás előtt Ausztriában. A pártjaink tehát nemcsak erősek, hanem nagy politikai tapasztalatuk is van

– jelentette ki a politikus, aki  kulcsfontosságúnak nevezte az európai konzervatív, jobboldali együttműködés megerősítését, és – mint fogalmazott – nyitottak arra, hogy közösen dolgozzanak azokkal, akik a jobboldali, konzervatív, nemzeti értékeket képviselik, s hozzájuk hasonlóan változást akarnak Európában. Beszámolt arról is, hogy az előző hetek intenzív tárgyalással és munkával teltek. Számos személyes megbeszélés, utazás és még több telefonhívás van mögötte, éjjel-nappal tevékeny volt. A miniszterelnök karizmája és feltétlen elfogadottsága nélkül mindez nem valósulhatott volna meg, sok olyan régi szövetséges csatlakozott a Patriótákhoz, akivel már évek óta szoros kapcsolatot ápolunk, de vannak újak is. Kezdettől fogva olyan partnerekkel egyeztettünk, akik nem kérdőjelezik meg mások autonómiá­ját és szuverenitását.

Jól ismerjük már a brüsszeli baloldal azon stratégiáját, hogy ha egy politikai kérdésben vita van közöttünk – legyen szó a háborúról, a migrációról vagy a genderkérdésről –, akkor elkezdenek címkézni, jelzőkkel dobálózni. Mindenfélét összehordanak rólunk azért, hogy a valódi politikai vitát elkerüljék. Eddig is támadtak minket külön-külön, most együtt is támadni fognak. Ráadásul azzal, hogy a jobboldali, szuverenista, patrióta szövetség villámgyorsan képes volt nagy erőt és egységet felmutatni, ijedséget váltott ki a baloldalon.

– mondta Gál Kinga, aki szerint Brüsszelben féltik a hatalmukat, és rettegnek attól, hogy megkerülhetetlenek lesznek a Patrióták az európai politikában. Egy biztos: minket ezek a támadások nem zavarhatnak meg – tette hozzá. Nem az európai baloldal és média elvtelen támadásaitól való félelem vagy az általuk ránk aggatott címke fogja meghatározni a munkájukat, hanem az embereknek tett ígéreteik. 

A magyar kormányfő békemissziójáról szólva elmondta, az uniós vezetők ismét szándékosan félreértelmezik a helyzetet és felesleges politikai cirkuszt csinálnak.

Orbán Viktor szuverén miniszterelnök, a tárgyalásait illetően a saját választópolgárainak tartozik elszámolással. Az, hogy 2024 júliusa és decembere között Magyarország tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét, még nem jelenti azt, hogy a magyar miniszterelnök az EU nevében tárgyalt volna, ezt  ő maga is világossá tette számos alkalommal. 

Ahogy azt is elmondta, valójában nem lehet klasszikus értelemben vett tárgyalásnak nevezni e találkozókat, azért ment el mind Kijevbe, mind Moszkvába, mind pedig Pekingbe, hogy kiderítse, hol tart a két harcban álló fél a háború értelmezésében, milyen feltételek mentén hajlandók lépéseket tenni a tűzszünet és a béke irányába – húzta alá Gál Kinga. Hangsúlyozta: Orbán Viktor a béke lehetőségét mérte fel a találkozókkal, annak pedig elengedhetetlen feltétele, hogy párbeszéd kezdődjön. Míg az uniós vezetők brüsszeli irodájukban üldögélnek, hatalmi alkudozásokat folytatnak és pozíciókat osztogatnak egymásnak, addig Orbán Viktor konkrét lépéseket tett a békéért. Az európai baloldal és sajtó viszont minden alkalmat megragad a Magyarország elleni hangulatkeltésre.

A brüsszeli vezetők utóbbi években tapasztalt, egymást követő rossz döntéseinek eredményeképpen az Európai Unió ma rossz állapotban van. Hibát hibára halmoztak mind a háború ügyében, mind az illegális migráció kérdésében, miközben az európai gazdaság teljesítménye, versenyképessége folyamatosan romlik. A júniusi választás eredményéből világosan látszik, hogy az emberek elégedetlenek az előző esztendők brüsszeli döntéseivel és azok negatív következményeivel – nyilatkozta az EP-képviselő.

Mindeközben a jobboldali pártok jelentős növekedést értek el Európában: több tíz milliónyi választópolgár szavazatát tudhatják maguk mögött. Ehhez képest azt kell látnunk, hogy a baloldali háborúpárti erők, élükön az Európai Néppárttal (EPP), a status quót akarják fenntartani – jelentette ki. Ezért kötöttek elvtelen hatalmi alkut a vezető pozíciók elosztásáról úgy, hogy figyelmen kívül hagyták a választói döntésekből kirajzolódó jobbra tolódást. Az EPP közreműködésével jobboldali többség helyett baloldali többséget hoztak létre: egy háború- és migrációpárti, gazdaságellenes koalíciót. Az Európai Bizottság élére azt az Ursula von der Leyent választották újra, aki az elmúlt öt év rossz döntéseinek oroszlánrészéért felel.

Magyar részről pedig nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy Von der Leyen asszony vezetése alatt a bizottság politikai zsarolásra használta a jogállamiság elvét és az uniós pénzeket Magyarország ellen. Nap mint nap tapasztaljuk a jobboldali, konzervatív kormányokkal szembeni kettős mércét, a politikai nyomásgyakorlást az uniós intézmények részéről. Mindezen okok miatt lehetetlen volt, hogy támogassuk Von der Leyent

– magyarázta Gál Kinga.

Borítókép: Gál Kinga, a Fidesz–KDNP EP-delegációjának elnöke, a Patrióták Európáért frakció első alelnöke az Európai Parlament (EP) állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottsága (LIBE) alakuló ülésén az EP brüsszeli épületében 2024. július 23-án (Fotó: MTI/Purger Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.