Magyar diákokat diszkriminálhattak a román érettségin

A többi erdélyi megyével ellentétben a Kolozs megyei magyar tagozatos érettségiző diákok román nyelvből és irodalomból írt dolgozatát nem jelölték meg, ez a hiányosság pedig diszkriminációhoz vezetett.

Forrás: Krónika2024. 07. 10. 21:42
Illusztráció Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kolozs megyei magyar diákokat hátrányos megkülönböztetés érte a román érettségi vizsgán, mivel nem jelölték meg a dolgozataikat, jelezve, hogy magyar tannyelvű osztályokban tanulnak, közölte a Krónika. A magyar végzősök román írásbeli dolgozatainak megjelölése azután vált szükségessé, hogy az idei érettségin digitálisan javítják a dolgozatokat, a javítótanárt a rendszer választja ki. Így a magyar diákok dolgozatai akár olyan javítótanárhoz is kerülhettek, aki nem tanít magyar tagozaton, így nem tudja, hogy a magyar gyerekek nem beszélik anyanyelvi szinten a román nyelvet, és lepontozhatja dolgozataikat.

Az illetékesek szerint a tavaszi próbaérettségin épp emiatt születtek gyenge eredmények a magyar végzősök körében, és ezért merült fel megoldásként a megjelölés, hogy a magyar diákok dolgozatai magyar tagozaton tanító javítótanárhoz kerüljenek.

Kallós Zoltán, az oktatási minisztérium nemzeti kisebbségi oktatásért felelős államtitkára úgy nyilatkozott: az első írásbeli vizsga előtti eligazítás során, majd a megmérettetés napján, a vizsga kezdete előtt felkérte a megyei érettségiztető bizottságok vezetőit, tegyék lehetővé a magyar diákok dolgozatainak megjelölését. A legtöbb erdélyi megyében eleget tettek a kérésnek, de Kolozs megyében megtagadták, arra hivatkozva, hogy nem kaptak hivatalos utasítást erre. 

A megjelölést az államtitkár szerint nem kötelezi a törvény, de nem is tiltja. 

A Kolozs megyei magyar érettségiző diákok szülei a bukaresti oktatási minisztériumhoz fordultak, kérve a román írásbeli vizsgán ért diszkriminatív eljárás orvoslását. Választ azonban nem kaptak a beadványukra, így nem tudni, miként javították a dolgozatokat. Az ügy itt viszont nem állt meg. A kolozsvári székhelyű Jogvédő Csoport az Identitás Szabadságáért (AGFI-Advocacy Group for Freedom of Identity) a romániai Diszkriminációellenes Tanácshoz fordult. 

A sajtóban kifejezett közvélekedés szerint ez az eljárás kedvezőbb elbíráláshoz vezet a kisebbségi tannyelvű osztályokban tanuló diákok esetén. Az ilyen módon előnyökhöz jutott diákok helyzete viszont relatív hátrányba hozza mindazokat a magyar diákokat, akiknek a dolgozatait nem jelölték meg

– nyilatkozta a kolozsvári jogvédő szervezet a Krónikának.

Az AGFI úgy találja, hogy a diszkrimináció ténye attól függetlenül fennáll, hogy létezett-e a vizsgalapok megjelölésére vonatkozó kötelező erővel bíró jogszabály vagy minisztériumi utasítás. 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.