Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Magyarország a békés rendezés elkötelezettje

A miniszterelnök ukrajnai látogatása a konfliktus mielőbbi megoldásának fontosságát jelzi.

2024. 07. 03. 4:50
ORBÁN Viktor; ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2024. július 2.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet fog a tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Kijevben 2024. július 2-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai emberek békét akarnak, ez elromlott, mert nem tudtuk megelőzni az orosz–ukrán háborút, amikor kitört, és nem tudtuk elszigetelni, ezért béke helyett az európai emberek ma háborút kapnak. Rendet akarunk meg biztonságot

 – fogalmazott a minap Orbán Viktor miniszterelnök. Hangsúlyozta azt is, hogy a béke lesz a magyar uniós elnökség középpontja.

A magyar miniszterelnök már a háború kezdetétől egyértelműen kifejezte Magyarország elkötelezettségét a konfliktus minél hamarabb történő békés rendezése érdekében – nyilatkozta ennek kapcsán érdeklődésünkre Gladden Pappin, a Magyar Külügyi Intézet elnöke. Mint kifejtette, ez magában foglalta a béketervekre való nyitottságot, mint ahogy ez látható volt legutóbb Svájcban is. 

A miniszterelnök ezen a téren szerzett nagyfokú hitelességét a kijevi látogatás is megerősítette, amely egybeesik Magyarország EU-elnökségének kezdetével

– emelte ki. 

Ukrajna Magyarország szomszédja, és Magyarország a menekültek befogadásával, illetve egészségügyi támogatással segítette a béketörekvéseket, mindemellett hazánk még az Ukrajnával kapcsolatban nyitottan álló bilaterális kérdések rendezésére is törekedett – tette hozzá a szakértő. Kiemelte, 

miután a közelmúltban lezajlott európai választásokon az átlagos európai polgárok béke iránti elköteleződése egyértelművé vált, a miniszterelnök ukrajnai látogatása a konfliktus mielőbbi megoldásának fontosságát jelzi.

Gladden Pappin hangsúlyozta, Magyarország hagyományos diplomáciai álláspontot képvisel a felek közötti párbeszéd elősegítésében. 

Ezt a fontos szerepet túl gyakran elhanyagolták, de a béke érdekében Magyarország mindig is nyitott volt az ilyen közvetítésekre. Ez a közbenjárás és tárgyalás a magyar külpolitika fontos érdeme, egyúttal jelentős hozzájárulás a békéhez, amit mindkét fél egyre inkább elkezdett felismerni

– emelte ki. 

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (balra) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet fog a tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Kijevben 2024. július 2-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.