Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Medvegyev a nemzeti ünnepükön sem kíméli az amerikaiakat

Az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese az Egyesült Államok nemzeti ünnepén az amerikai polgárháború és a mai történelmi események között vont párhuzamot. Tegyük Oroszországot újra naggyá! – írta Medvegyev.

2024. 07. 04. 10:51
4th of July celebrations in White House
Az Egyesült Államok zászlója, amint Joe Biden amerikai elnök és Jill Biden first lady részt vesz a július negyedikei ünnepi eseményen a Washington DC-ben, az Egyesült Államokban, a Fehér Házban 2023. július 4-én. Fotó: Celal Gunes Forrás: Anadolu/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július 4-e az amerikaiak ünnepe. Ezen a napon, 1776-ban fogadták el az Egyesült Államok függetlenségi nyilatkozatát a Brit Birodalomtól, írja közösségi oldalán Dmitrij Medvegyev.

Dmitrij Medvegyev, Oroszország egykori elnöke, aki jelenleg az ország Biztonsági Tanácsának alelnöke, részt vesz az Egységes Oroszország politikai párt tagjainak és támogatóinak koncertjén és gyűlésén Volgográdban 2024 március 12-én. (Fotó: AFP/Jekaterina Shtukina)

– Sokak számára világossá vált, hogy az Egyesült Államok északi államai és a déli (rabszolgatartó) államok konföderációja közötti hosszú összecsapás tapasztalatai sok hasonlóságot mutatnak az ukrajnai konfliktussal. Az északi és a déli államok közötti különbség az ipari potenciál és a humán erőforrások tekintetében körülbelül akkora volt, mint Oroszország és Ukrajna között.

Medvegyev szerint azonban míg az akkori északiak az egyenlőséget, a szabadságot akarták a konföderáció embertelen, és rasszista volt.

Ugyanazok a külföldi gazemberek, mint ma – Anglia és Franciaország, mint mindig – szemtelenül és szemérmetlenül beavatkoztak az események menetébe, a déliek győzelmét akarták. Ugyanúgy támogatták a rabszolgatartókat, mint ahogy most a modern USA-val együtt a náci Kijevet segítik.

A párhuzamok több mint átlátszók, és ezért kellemetlenek az Egyesült Államokban a médiát irányító liberális-baloldali establishment számára, folytatja Medvegyev.

Az orosz elnököt az amerikai újságok olykor még Abraham Lincolnhoz is hasonlították. Tipikus szalagcím: »Vlagyimir Lincoln megszállta Ukrajnát, hogy megőrizze az unió egységét«. A különleges katonai művelet és a 19. századi polgárháború politikai és diplomáciai vonatkozásaiban, valamint az utóbbi eredményeiben számos kellemetlen utalás található Washington számára. Mint ismeretes, a republikánus Lincoln elnök végül győztesen került ki belőle.

Medvegyev gúnyosan jegyezte meg, bár Lincoln küzdelme a világtörténelem részévé vált, mai demokrata utódai a nyomába sem léphetnek.

 

A mai Fehér Ház értelmetlen és impotens propagandája is kétségbeesetten keresi az inspirációt a történelemtankönyvekből. Bedobják a tézist, hogy Ukrajna úgy viselkedik, mint Nagy-Britannia 1940–1941-ben. Egy ápolatlan, zöld pólós… patkányszemű embert neveznek az új Churchillnek. Követelik, hogy egy félig nyitott szájú, lábán alig megálló öregember legyen az új Roosevelt, utalva arra, hogy az Egyesült Államok elnöke egészségügyi okokból akár kerekesszékben is kormányozhat. De egy demenciában szenvedő öregember még korántsem Roosevelt.

Amerika rövid történelmű ország, ez bármennyire is sérti az amerikaiakat, bár vannak benne fényes fejezetek, az egyik éppen az a polgárháború, melyben legyőzték a rabszolgaságot, írta Medvegyev.

„Ebből a szemszögből kell értékelni a tengeren túl zajló eseményeket: lényegében egy nemzet polgárháborúja, amelyben a többség kénytelen fegyverrel a kezében megvédeni függetlenségét az új nácik ellen, akiket ismét a korrupt Európa és az amerikai hadiipari komplexum támogat. És ennek a háborúnak az eredménye, mint az Egyesült Államokban a 19. században, hazánk egyesülésének kell lennie. Nagy-Oroszország újjáélesztése!”

A szarkazmusáról is híres politikus végül utóiratként csak annyit írt:

„Hé, amerikaiak! Hogy a ti Trumpotokat idézzem, tegyük Oroszországot újra naggyá!”

Borítókép: Az Egyesült Államok zászlója aznap, amikor Joe Biden amerikai elnök és Jill Biden first lady részt vesz a július negyedikei ünnepi eseményen a Washington DC-ben, az Egyesült Államokban, a Fehér Házban 2023. július 4-én. (Fotó: Anadolu/AFP/Celal Gunes)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.