Pedro Sánchez nem volt hajlandó vallomást tenni felesége korrupciós ügyében

A bíró kedden személyesen, a kormánypalotában kereste fel a szocialista spanyol kormányfőt, hogy felvegye vallomását.

2024. 07. 30. 15:12
MADRID, SPAIN - JULY 30: Atmosphere outside the Moncloa Palace on the day of Prime Minister Pedro Sanchez's statement in Madrid, Spain on July 30, 2024. Judge Juan Carlos Peinado, who is investigating the case of Begona Gomez, the wife of Pedro Sanchez, President of the Spanish government, for possible influence peddling and corruption in business, goes to the Presidential Palace of Spain, La Moncloa, to take a personal statement as a witness from Pedro Sanchez. Diego Radames / Anadolu (Photo by Diego Radames / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Tüntetők Pedro Sanchez vallomástétele előtt Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pedro Sánchez hallgatott, mint a sír. A szocialista spanyol miniszterelnököt kedden hallgatták volna ki felesége korrupciós ügyében, de élt jogával és végül nem tett vallomást. 

Sánchezt Juan Carlos Peinado bíró személyesen kereste fel a kormánypalotában, ott hallgatta volna ki, de a spanyolok végül ismét információ nélkül maradtak. A kormányfő felesége, Begona Gomez ugyanis szintén csendben maradt, amikor másfél héttel ezelőtt beidézték a bíróságra. 

A nő körül  üzleti korrupció és befolyással üzérkedés miatt vizsgálódnak, miután felvetődött, hogy az elmúlt években a pozíciójával visszaélve állami támogatásokhoz, szerződésekhez és uniós pénzekhez segített hozzá olyan cégeket, amelyek a személyes kapcsolatrendszerének részei. A bíró az egyik vállalkozótól, Juan Carlos Barrabéstől azt már megtudta, hogy Gomez többször is asztalhoz ült vele üzleti ügyben, ráadásul három találkozón Pedro Sánchez is jelen volt. Barrabést a bíró e hét hétfőre is beidézte, de a férfi egészségügyi okokra hivatkozva kérte, hogy halasszák el a kihallgatást, amit így augusztus 1-jére tűztek ki. 

Pedro Sánchez az első olyan miniszterelnök Spanyolország történetében, akihez egy bíró személyesen utazott el azért, hogy korrupciós ügyben vegye fel a vallomását. Kedd reggel a kormánypalota mellett jobboldali szervezetek tüntettek és követelték azonnali lemondását. 

A tiltakozók ezzel együtt kifejezték hálájukat Peinado bírónak, aki szerintük Spanyolország oldalán áll és annak ellenére állja a sarat és viszi a vizsgálatot a hátán, hogy baloldali támadások kereszttüzében áll azóta, hogy megnyitotta Begona Gómez aktáját. 

A bírón és a védőügyvédeken kívül a kormányfő kihallgatását kezdeményező jobboldali Vox ügyvédje, Marta Castro is jelen lehetett magánvádlóként Sánchez kihallgatása idején, oldalán a párt elnökhelyettesével, Jorge Buxadéval, aki a bíró távozását követően újságírók előtt úgy fogalmazott: 

Pedro Sánchezt családja, pártja és kormánya politikai és gazdasági korrupciója veszi körül, ami az intézmények teljes hiteltelenségét okozza. De mindenekelőtt erkölcsi korrupció lengi körül, különösen azután, hogy 48 órával Nicolas Maduro venezuelai néppuccsát követően egyetlen elutasító gesztust sem tett a történtekkel kapcsolatban.

Ezután ő is kiemelte, hogy a spanyol népnek már csak egyetlen bátor bírája van Peinado személyében, aki szembe mer menni a Sánchezzel gyakorlatilag védőügyvédként viselkedő ügyészséggel is. 

Utóbbi ugyanis most például ahelyett, hogy a felvetődött korrupciós ügyeket helyezné fókuszba, azt vizsgálja, hogy Peinado megszegett-e valamilyen törvényt azzal, hogy egyrészt tanúként hallgatta ki a miniszterelnököt, másrészt pedig, hogy múlt héten visszautasította Sánchez írásos vallomástételre vonatkozó kérvényét. 

A Vox ügyvédje még annyit hozzátett a délelőtti eseményekhez, hogy a bíró nem adott lehetőséget arra, hogy a jelenlévők kérdéseket tegyenek fel a kormányfőnek, aki a kihallgatás idején mindvégig ugyanolyan „hidegvérűen és fölényeskedően” viselkedett, ahogy azt a parlamenti üléseken már a spanyol állampolgárok megszokhatták tőle. 

Sánchez kihallgatása után nem sokkal egyébként a spanyol állam jogi képviselete bejelentette, hogy feljelentést tett a Gomez-ügyet vizsgáló bíró ellen hivatali visszaélés miatt, és mindezt állításuk szerint annak jegyében, hogy így védjék meg az állami intézmények méltóságát.

Borítókép: Tüntetők Pedro Sanchez kihallgatásának helyszínén (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.